Lezing in Nijmegen

Giorgio de Chirico, Gli archeologi (1927): heeft niks met de lezing te maken, maar ach, het is aardig.

Ik maak even gebruik van mijn blog om reclame te maken voor een lezing die ik aanstaande dinsdagavond in Nijmegen verzorg voor de Archeologische Werkgemeenschap. De titel is “Keurslijf, kortzichtigheid en criminaliteit”.

Dat is wat scherp geformuleerd, maar het komt erop neer dat ik wil onderzoeken waar de minachting voor de oudheidkundige disciplines vandaan komt. We hebben bijvoorbeeld nog onlangs gezien dat iemand die een archeologische vindplaats had geplunderd, er vanaf kwam met een lachwekkende boete van 250 euro. Dat is de criminaliteit uit de titel.

Ik denk dat archeologen, classici en historici het ten dele ook niet kunnen helpen dat ze werken in het militant anti-intellectuele Nederland. Ik denk echter óók dat ze de problemen over zichzelf afroepen door vast te houden aan een heilloze verkokering van de wetenschap. Dat is het keurslijf uit de titel. Daardoor worden fouten gemaakt die voor iedereen zichtbaar zijn. Dan zet je je eigen draagvlak in brand.

En nog iets: er is in de voorlichting, met name over Nederland in de Romeinse tijd, meer marketing-praat dan inhoudelijke uitleg. Dat is de kortzichtigheid uit de titel. Wie immers niet uitlegt wat het wetenschappelijke aspect is van archeologie, van geschiedenis, van de klassieken, van erfgoed, moet er niet van opkijken dat mensen er hun neus voor ophalen.

Dat is ongeveer wat ik wil gaan vertellen en ik weet dat het wat somber klinkt. Ik denk echter ook dat er wel iets aan valt te doen. Mijn praatje gaat niet alleen over keurslijf, kortzichtigheid & criminaliteit, maar ook over kansen.

De lezing is aanstaande dinsdagavond in De Ark van Oost, Cipresstraat 154, Nijmegen. Het begint om 20:00.

Deel dit:

15 gedachtes over “Lezing in Nijmegen

 1. Rob Duijf

  Leuk! En dat AWN-Nijmegen jou uitnodigt, zegt iets over de belangstelling die men heeft voor oudheidkunde; dus niet alleen de graverij, maar het grotere perspectief..

 2. Frans Buijs

  Zou ik best bij willen zijn, maar ik woon een beetje te ver weg. Als je ooit iets soortgelijks doet in Leiden hou ik me aanbevolen. Wel een mooi schilderij! En geen kleurenkladderij.😉

 3. Ben Spaans

  Veruit de meeste mensen begrijpen niet eens waar deze discussies over gaan, en hebben zeker andere prioriteiten.

  Mag ik (doe het hoe dan ook) geheel off-topic dit BBC-bericht plaatsen over de vondst van een extreem goed bewaard bronzen zwaard in Duitsland https://www.bbc.com/news/world-europe-65936594
  Dit soort spectaculaire vondsten genereert wel aandacht. Daarmee houdt het vaak op.

  1. Frans Buijs

   En dat is dus de missie van Jona: duidelijk maken dat het daar niet mee ophoudt, maar dat het daarmee pas begint.

 4. Ben Spaans

  Wie wil hij bereiken dan? Academici en wetenschapsvoorlichters/journalisten?
  Het grote publiek laat het allemaal koud.
  Dat haalt echt de schouders op bij conceptuele en wetenschappelijke tekortkomingen van het Limes-concept.

  1. Dat is waar, beste Ben, maar (a) moeten we berusten in die onverschilligheid, (b) mogen we mensen niet iets moois presenteren en (c) is het niet verstandig dat te doen om zo de toekomst van alle moois veilig te stellen?

   Ik weet niet hoe het jou vergaat, maar als ik Ronald Plasterk, op wie ik nota bene een keer heb gestemd, nu hoor sneren over “de alfa-hel”, dan denk ik dat geesteswetenschappers echt aan de bak moeten. Dat geldt ook voor mijn geliefde Rijksmuseum van Oudheden, dat, om eens iets te noemen, best weleens handen en voeten kan geven aan de vooralsnog onware claim over oude talen uit de lichtshow waarmee het bezoekers verwelkomt. Holle beweringen als deze geven alleen maar een schijn van redelijkheid aan de Plasterks dezer wereld.

 5. Ben Spaans

  Plasterk doeldde met ‘alfahel’ vooral op de beleidsmakers in dit land, schat ik in. Daar kan hij best een heel goed punt hebben.
  Ik weet sowieso al jaren niet wat ik van die man moet denken. Als minister was hij niet echt denderend, meen ik mij ter herinneren. Weer een geval van ‘intelligentie wordt overschat’?

  Deze show in het RMO?
  https://www.rmo.nl/tentoonstellingen/vaste-tentoonstellingen/lichtshow/
  Uitbesteed aan een productiebedrijf, als je daar niet bovenop zit…

  Toen ik aan zeer naaste familieden probeerde uit te leggen wat het thema was van ‘Bedriegelijk Echt’ ontmoette ik slechts totaal onbegrip en onmiddellijk afhaken en bij één een duidelijk onuitgesproken ‘onzin weer’. Anekdotisch bewijs telt niet ik, ik weet het en toch…ik.ben waarschijnlijk de enige hier die vier jaar mavo gedaan heeft…

  Een kennis heeft een dochter die eindexamen deed. Helaas een her, voor wiskunde. Met een 4,6 was ze geslaagd geweest, het was helaas een 4,3…
  Anekdotisch, ik weet het…en toch…

  1. Rob Duijf

   ‘(…) ik ben waarschijnlijk de enige hier die vier jaar mavo gedaan heeft…’

   Dat doet niet ter zake. Het gaat om nieuwsgierigheid en het aanleren van een zelfkritische blik. Die wek je door opvoeding en dat zegt iets over de kwaliteit van de opvoeders…

 6. Frans Buijs

  Ik heb ook de Mavo gedaan. En de Havo. En er bestaat nou eenmaal het idee dat alleen exacte vakken “echte” wetenschap zijn en als je geschiedenis koos was dat een pretpakket. Als ik iets van deze blog heb geleerd, dan is het wel dat daar geen hout van klopt. En Plasterk is net als Kuipers en Dijkgraaf een voorbeeld dat een goed wetenschapper nog geen goede minister van wetenschappen hoeft te zijn. Politiek is toch iets totaal anders.

 7. Ben Spaans

  Er zijn in Nederland op zijn best enige tienduizenden die belangstelling zouden hebben over zaken waarover Jona graag zou willen communiceren (dat is nog best veel trouwens.)

  1. Rob Duijf

   Ik weet niet waarop je dat getal baseert? Is daar onderzoek naar gedaan? Zijn daar cijfers over?

   1. Afgaande op het aantal vragen dat ik te beantwoorden krijg van wildvreemden – tientallen per week – is er in elk geval véél belangstelling. En ook een grote teleurstelling over het bestaande aanbod.

 8. Ben Spaans

  Onderbuikgevoel, in het wilde raden en de dikke duim, ik geef het direct toe.
  Misschien een paar honderdduizend.
  Miljoenen zeker niet. Dat durf ik wel staande te houden.

  Waarschijnlijk had ik het gewoon bij het bericht over het zwaard moeten laten….

  1. Frans Buijs

   Nee hoor, we hebben nu een mooie discussie. En het is natuurlijk sowieso een illusie dat miljoenen mensen geïnteresseerd zullen zijn in de DNA revolutie en de gevolgen daarvan voor het bestuderen van de Oudheid. Of voor het Higgs deeltje. Of voor de ontdekking van een “nieuwe” hagedissensoort. Dat hoeft ook helemaal niet. Het gaat erom dat de mensen die wel geïnteresseerd zijn geïnteresseerd blijven. En als dat er tienduizenden zijn ben je al een heel end.

Reacties zijn gesloten.