Trabzon, Trapezous, Trebizonde

De Hagia Sofia in Trabzon

Ik was in Trabzon toen het plaatselijke voetbalteam, Trabzonspor, Inter Milan versloeg. Ik wist dat Turken geweldig kunnen feesten als er een voetbaloverwinning te vieren valt, maar zelfs de zeges tijdens de EK van 2008, die in Amsterdam-West aanleiding waren tot grote vrolijkheid, had me niet voorbereid op de herrie in Trabzon. Zelfs de schepen in de haven toeterden vrolijk mee.

Het is een hele oude stad, die ooit Trapezous heette. In de Oudheid was het een beetje een buitenplaats, maar in de Middeleeuwen werd de stad ineens wereldberoemd, toen de Comnenische dynastie van Byzantijnse keizers zich hier vestigde en “Trebizonde” (zoals het toen heette) promoveerde tot hoofdstad van een miniatuurkeizerrijk. Dit was nodig omdat de ridders van de Vierde Kruistocht Constantinopel zelf hadden ingenomen. Alles in Trebizonde moest lijken op de échte hoofdstad, en dus verrees er ook een lieflijke Hagia Sofia: veel kleiner maar ook veel verfijnder dan het origineel. Het zou nog enkele decennia duren totdat de Byzantijnen hun eigenlijke hoofdstad weer in bezit hadden, en evengoed was de oude glorie voorgoed verloren.

Afgezien van dat kerkje is er niets meer te zien uit de Griekse of Romeinse tijd, maar de stad heeft een interessante geschiedenis, waarover ik deze pagina maakte.

Deel dit:

6 gedachtes over “Trabzon, Trapezous, Trebizonde

 1. s

  Er zijn nog heel veel gebouwen uit de Byzantijnse tijd in Trabzon, alleen worden ze momenteel gebruikt als moskee of woonhuis. Ook in de omgeving liggen meerdere kerken en kloosters. Ik heb de Nederlandse Wikipedia pagina wat uitgebreid met foto’s waarop je er nog enkele kan zien.

 2. Willem Kranendonk

  Momenteel krijg ik een foutmelding 404 bij klikken op de foto van de Hagia Sofia in Trabzon door Ab Langereis. Ik ben benieuwd of ik de kerk herken van bezoek aan het stadje eind jaren 90…

  1. Willem Kranendonk

   Correctie: het was eind jaren 670 alreeds. Bij vriendelijk onthaal en gastvrijheid de eerste paar dagen daar beging ik de (Trebi)zonde om onwetend mijn oudste zus als toekomstige echtgenote beschikbaar te stellen aan een in NL werkende gastarbeider op vakantie in zijn thuisstad …

 3. Willem Kranendonk

  eind jaren 60 dus… pfff
  Overigens: was het stukje dat ik op Livius zag over Trabzon wel de hele pagina die je schreef?

Reacties zijn gesloten.