Free Access

Wetenschappers die hun materiaal op betaalsites laten staan, lijken de Nederlandse Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek te overtreden. Artikel 1.3.1 schrijft volgens mij toch echt voor dat de universiteiten hun kennis moeten overdragen ten behoeve van de maatschappij. ‘Overdragen’ dus, niet ‘verkopen’, en ook niet ‘overdragen aan een commerciële uitgeverij die deze verkoopt’.

De wet lijkt me duidelijk en de politiek is niet aansprakelijk voor het achter-gesloten-deuren-houden van wetenschappelijke informatie. Het was ook de politiek, in de zogenaamde Verklaring van Berlijn, die in 2007 de grondslag legde voor het zoeken naar Open Access, en er zijn sindsdien enkele Europese initiatieven geweest.

Die hebben niets opgeleverd, want de uitgevers hebben geen belang bij open access en de universiteiten beschouwen het niet als hun hoogste prioriteit. Daarom betaalt u nog steeds om onderzoek te laten doen en moet u nog een tweede keer betalen als u geïnteresseerd mocht zijn in de resultaten. De universiteiten zijn niet geïnteresseerd in u.

Maar goed, het is nooit te laat om tegen beter weten in te hopen. Hier [[link verlopen]] is weer eens een petitie, dit keer Amerikaans, maar je lijkt ook als Nederlander of Vlaming te kunnen tekenen.

Deel dit:

Een gedachte over “Free Access

Reacties zijn gesloten.