Afgestofte materie

Archeologische zandbak voor kinderen (Museum Aquincum, Boedapest)

U leest deze blog en u weet niets over de Oudheid? Geen nood! Volgende week vrijdag, en dat is dus 15 juni, leggen enkele jonge sprekers het u allemaal uit in de Amsterdamse Vondelbunker. Inloop vanaf acht uur, en vanaf negen uur zijn er vijf korte presentaties.

Presentatie: Wat is oud?
Wat weten we eigenlijk over het ontstaan van onze cultuur, zoals de oorsprong van de letters die we elke dag gebruiken? Barman Wouter Visser legt het aan het begin van de avond uit.

Presentatie: Nachtgoden, ingewanden en boze geesten
Julia Krul (gespecialiseerd in Babylonische godsdienst) vertelt hoe priesters in het oude Assyrië en Babylonië hun bibliotheken met geheime ‘vakliteratuur’ raadpleegden om de toekomst te voorspellen.

Pauze: Schrijf je eigen naam in spijkerschrift!
Leer welke tekens gebruikt werden en hoe je ze in verse klei kan zetten.

Presentatie: Afslachten, opgraven en een picknick
Archeoloog David Kertai vertelt over de beeldtaal van de propaganda in de tijd dat de Assyrische koningen over het Nabije Oosten heersten en wat dit te maken heeft met de macht van de koning en de rol van vrouwen.

Pauze: Doe een archeologische opgraving!
Nou ja, zoiets dan. Wroeten in een zandbak.

Presentatie: Modern klassiek: paradox of tautologie?
Classicus Steve van Beek vertelt over de Klassieken en hun hedendaagse betekenis.

Presentatie: Wat heb ’t voor zin?
Ikzelf vertel over het belang van oudheidkunde als wetenschap.

Dáárvoor hoeft u niet te komen, want hoe het niet is leest u hier en hoe het wel zit leest u daar. De andere lezingen beloven echter de moeite waard te zijn, dus kom op tijd. Het is gratis, maar voor het bier moet u betalen.

Deel dit:

Een gedachte over “Afgestofte materie

  1. MNb

    Schrijf je eigen naam in spijkerschrift is leuk. Elk jaar doe ik dat in de derde klas bij natuurkunde als introductie van de Griekse letters.

Reacties zijn gesloten.