Ain Akrine: Libanees erfgoedbeheer

Ain Akrine
Ain Akrine

Een paar jaar geleden was er in Nederland een discussie of de bunkers die de Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog in de duinen bouwden, op de monumentenlijst hoorden. Ik voor mij ben blij dat men oordeelde van wel, maar ik kan me voorstellen dat mensen er aanstoot van hebben genomen.

Gisteren bezocht ik de Romeinse tempels van Ain Akrine, waar ik ook in december een kijkje ben wezen nemen. Ik wist dat de heuveltop tijdens de Libanese burgeroorlogen een militaire functie had gehad: gelegen aan de noordrand van het christelijke gebied, biedt ze een prachtig uitzicht op de soennitische stad Tripoli. Bij dit bezoek leerde ik dat de christelijke militie die het punt bezet heeft gehouden, een pilaar weg heeft gerold en zó heeft neergelegd dat je erachter kunt schuilen.

Na de Burgeroorlog hebben de beheerders van Ain Akrine de pilaar laten liggen. Ook dit is een bouwfase van het tempelcomplex, ook dit is deel van de Libanese geschiedenis, ook dit mag bewaard blijven.

Deel dit: