Een nieuw Sapfo-fragment?

Sapfo (Archeologisch museum, Sparta)

Groot nieuws? Er zouden twee gedichten van de Griekse dichteres Sapfo zijn ontdekt. Gedichten met een substantiële lengte zelfs. Zoiets is te mooi om waar te zijn, en als iets te mooi is om waar te zijn, is het doorgaans ook niet waar.

Hier is Hier was de PDF waarmee de vondst is aangekondigd. Als u wantrouwend bent, heeft u gelijk. Er zijn sterke overeenkomsten met de affaire rond het Evangelie van de vrouw van Jezus uit 2012, waarover ik later deze week opnieuw zal schrijven. Ook dit keer is de herkomst van het tekstfragment niet gegeven en moeten we maar geloven dat de anonieme verzamelaar bona fide is. Er lijkt geen koolstofdatering te zijn van het schrijfmateriaal en ik zie ook zo snel geen verwijzing naar de samenstelling van de inkt. In eerste instantie denk je: hoax. Na de affaire van 2012 zijn we bovendien gewaarschuwd dat de kwaliteit van de redacties van althans één wetenschappelijk tijdschrift onder de maat is.

Maar er is dit keer ook een geruststellend detail: het handschrift lijkt op dat van een manuscript dat we al kenden. De nieuwe tekst is dus even authentiek als de eerste. Het kan best zijn dat die tekst een oude, nooit herkende vervalsing is. In het Valkhofmuseum kunnen ze ervan meepraten, van vondsten die pas na enige tijd als onecht zijn herkend, en in het Rijksmuseum van Oudheden hebben ze in de nieuwe afdeling over het Nabije Oosten zelfs een display met discutabele voorwerpen. Omgekeerd zou je denken dat het toch wel heel kras is als bij twee vondsten de onechtheid niet is herkend.

Voor het moment neig ik ernaar te geloven in de authenticiteit.

PS 1

De Nijmeegse classicus Vincent Hunink maakte inmiddels een Nederlandse vertaling: hier.

PS 2

De tekst noemt Sapfo’s broer, over wiens lot al in de Oudheid werd gespeculeerd. Precies de stof die een vervalser zou zoeken om er zeker van te zijn dat hij de aandacht trekt. Voor het moment wil ik geloven in authenticiteit, maar ik beken dat de balans niet heel erg sterk doorslaat in haar voordeel.

PS 3, 30 november 2022

PDF is niet meer beschikbaar Er is inmiddels een zeer onbevredigende retractie.

Deel dit:

2 gedachtes over “Een nieuw Sapfo-fragment?

  1. mnb0

    “Voor het moment wil ik geloven in authenticiteit”
    Ik niet. Ik wil eerst een betrouwbare datering zien en dat hoeft niet alleen middels C-14.

Reacties zijn gesloten.