Ptolemaïsche vaas

Kruikje (Württembergisches Landesmuseum, Stuttgart)
Kruikje (Württembergisches Landesmuseum, Stuttgart)

Het bovenstaande fayence-kruikje is te bewonderen in het Württembergisches Landesmuseum in Stuttgart. We zien hoe een vrouw op een altaar een plengoffer brengt. De inscriptie, links, luidt als volgt:

ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΥ
ΦΙΛΟΠΑΤΟΡΟΣ

Van koning Ptolemaios Philopator

Deze koning, die wij aanduiden als Ptolemaios IV Filopator, heerste van 222 tot 204 over Egypte en omstreken. Omdat we de datering kennen, kunnen we ook met enige zekerheid een uitspraak doen over de vrouwenfiguur, waarvan het gezicht ontbreekt: het moet gaan om koningin Arsinoe III. Het kostbare voorwerp moet in Alexandrië zijn vervaardigd en vertelt iets over de enorme luxe van de hellenistische vorsten.

Maar niet alleen over de welvaart van de Ptolemaiën. Het Württembergisches Landesmuseum is naast het voormalig koninklijk paleis gevestigd in het Altes Schloss. Dat werd lange tijd tevens gebruikt als residentie van het hoofd van de koninklijke hofhouding, de Oberhofmarschall: een ambt dat in de jaren twintig en dertig werd bekleed door Alfred Schenk Graf von Stauffenberg. Misschien was het de nabijheid van de museale collectie wel die zijn zoon Alexander ertoe bracht kunsthistoricus te worden.

Een andere zoon werd beroemder: Claus von Stauffenberg. Het kruikje was geen bezit van de familie, maar het moet hebben behoord tot de jeugdherinneringen van de officier die probeerde Hitler te vermoorden.

[Dit was de 145e aflevering in mijn reeks museumstukken; een overzicht is hier.]

Deel dit:

2 gedachtes over “Ptolemaïsche vaas

  1. Vladimir Stissi

    Jona, een faience vaasje zal in de oudheid niet kostbaar zijn geweest, en zeker niet voor de koning. Dit is een gebruiksvoorwerp, maar zeker geen luxe-product. Als dit vaasje al uit het/een paleis komt, is het eerder iets uit de bediendenkamer dan van de dis van de koning.

Reacties zijn gesloten.