Het Ptolemaïsche Rijk

Ptolemaios I Soter (Nationale Bibliotheek, Brussel)

Zo te zien heb ik op deze blog al achtenentwintig keer verwezen naar de Ptolemaiën en heb ik achtentachtig keer het woord “Ptolemaïsch” gebruikt. En ik zal weleens hebben verteld dat dat de hellenistische dynastie was die heerste over onder andere Egypte, maar eigenlijk kan ik daar ook weleens systematisch over schrijven. Voilà.

Alexander

In de eerste weken van 332 v.Chr. bereikte de Macedonische koning Alexander de Grote Egypte. Het lijkt een beetje vakantie te zijn geweest, want militair viel er weinig te doen. Het garnizoen dat de Perzen in Egypte hadden, was anderhalf jaar eerder uitgerukt om Alexander tegen te houden, maar ten onder gegaan in de slag bij Issos. Er waren nog altijd Perzische troepen in het land van de Nijl, maar die vormden geen bedreiging voor Macedonië of Griekenland. Alexander zou, na de inname van Tyrus en Gaza, hebben kunnen oprukken naar Mesopotamië. Maar Egypte was een land vol wonderen en had voor elke geletterde Griek of Macedoniër een zekere aantrekkingskracht.

Een offerende Ptolemaïsche koning (Louvre, Parijs)

En dus ging Alexander naar Egypte. Hij stelde een gouverneur aan, vereerde de Apis, bezocht het afgelegen orakel van Ammon in Siwa en herorganiseerde een paar dorpjes aan de westelijke mondig van de Nijl: Alexandrië. En toen was het weer tijd om te gaan.

Ptolemaios

Alexander overleed op 11 juni 323 v.Chr. in Babylon, en zijn officieren verdeelden het wereldrijk. Al hielden ze de schijn op dat het een eenheid was. Perdikkas gold als regent van Alexanders zwakbegaafde broer en opvolger, Filippos Arridaios. Een van de officieren, Ptolemaios, begon zich echter steeds onafhankelijker te gedragen en provoceerde de anderen door het stoffelijk overschot van Alexander, dat naar Macedonië werd getransporteerd, te laten roven. Perdikkas kon niet anders dan de oorlog verklaren, maar toen hij in 320 arriveerde, werd hij verslagen en vermoord.

De gebeurtenis markeert het begin van de onafhankelijkheid van Egypte onder een nieuwe dynastie, die van de Ptolemaiën. In 306 v.Chr. liet Ptolemaios zich kronen volgens het oud-Egyptische ritueel. Een Egyptenaar herkende hem nu als de god op aarde die de gehele mensheid vertegenwoordigde vis-à-vis de grote kosmische goden. Een Macedoniër of Griek herkende het idee van de kosmokrator, “wereldheerser”, een van de titels van Alexander.

Arsinoë II (Metropolitan Museum, New York)

In deze jaren breidde Ptolemaios ook zijn macht gestaag uit. Naar het westen, naar Cyrenaica; naar het noordwesten, richting Griekenland; naar noorden, naar Cyprus; en naar het noordoosten, naar het huidige Israël en Libanon. Later zou Ptolemaios’ zoon Ptolemaios II Filadelfos nog het gebied tussen het Eerste en het Tweede Cataract toevoegen. Deze uitbreidingen betroffen precies die gebieden waar een leger zich zou kunnen verzamelen voor een aanval op Egypte. Een soort voorwaartse verdediging dus.

De Ptolemaiën

De veertien koningen van deze dynastie heetten allemaal Ptolemaios. Men onderscheidde ze met hun bijnamen, zoals Soter (redder”), Euergetes (“weldoener”) of Auletes (“fluitspeler”). Moderne historici nummeren ze van I tot en met XV.noot Ptolemaios VII heeft nooit geregeerd. Een voor de oude wereld opmerkelijke kant van deze Ptolemaïsche monarchie was dat vrouwen een prominente rol konden spelen. Er waren zeven koninginnen genaamd Kleopatra, vier Berenikes en evenveel Arsinoës. Zij regeerden voor minderjarige zonen of broers. Dit was redelijk uniek in de Oudheid.

Een papyrus uit het archief van Zenon, een hoge Ptolemaïsche ambtenaar (Nationaal archeologisch museum, Athene)

Een ander intrigerend aspect was de bereidheid van de Ptolemaiën, vooral de wat latere, om zich te presenteren als Egyptische farao’s. Dit was minder uniek. Ook de Seleukiden in de Aziatische delen van het voormalige Alexanderrijk presenteerden zich regelmatig als bijvoorbeeld de koning van Babylonië.

Een rode draad in het buitenlandse beleid is de strijd om “Hol Syrië”, d.w.z. het Aziatische deel van het Ptolemaïsche Rijk. Daarop maakten ook de Seleukiden namelijk aanspraak. Tijdens de “Syrische Oorlogen” moesten beide partijen hun middelen herorganiseren. Dit lijkt wel wat op het Europese staatsvormingsproces in de Nieuwe Tijd.

Maquette van de Vuurtoren van Alexandrië (Dieter Cöllen)

Crisis

In de derde eeuw was het Ptolemaïsche Rijk oppermachtig. De multi-etnische hoofdstad Alexandrië was een cultureel centrum zonder weerga, met de beroemde bibliotheek en vuurtoren, een bloeiend literair leven, innovatieve architectuur en talloze grote wetenschappers.

Tegen het einde van die eeuw werden echter Egyptische soldaten opgenomen in het leger, dat voordien had bestaan uit Griekse huurlingen en soldaten van Macedonische afkomst. De geschiedschrijver Polybios meende dat de Egyptische troepen het begin van het einde vormden. Dat is vermoedelijk een schoolvoorbeeld van de redenatiefout die bekendstaat als post hoc ergo propter hoc, want er is geen mogelijkheid de emancipatie van de Egyptische bevolking te zien als oorzaak van het verval in de tweede eeuw.

Een mummie-kartonnage uit de Ptolemaïsche tijd (Archeologisch Museum, Zagreb)

Maar het verval was er. Na de dood van Ptolemaios IV Filopator in 204 was zijn zoon Ptolemaios V Epifanes nog te jong om te regeren. Bovendien werd zijn moeder Arsinoë III vermoord. Tijdens deze crisis besloten de Seleukidische koning Antiochos III de Grote en de Antigonidische koning Filippos V van Macedonië het Ptolemaïsche Rijk aan te vallen en de buit te verdelen. Toen in 195 een vredesverdrag tot stand kwam, had Egypte Hol Syrië en alle overzeese bezittingen verloren, behalve Cyprus. In de daaropvolgende jaren waren er verschillende opstanden in Egypte.

In 169 en 168 viel de Seleukidische koning Antiochus IV Epifanes Egypte binnen. Hij veroverde de Delta en belegerde Alexandrië. De Romeinen kwamen echter tussenbeide en dwongen hem terug te keren. Vanaf nu was het Ptolemaïsche Rijk feitelijk een Romeins protectoraat.

Het odeon van Alexandrië

Het einde

De eerste Romeinse plannen om Egypte te annexeren dateren uit de jaren 140, maar het fameus welvarende koninkrijk was een te grote prijs om door één man te worden bemachtigd. Zo’n veroveraar zou het Romeinse staatsbestel destabiliseren.

Egypte werd dus met rust gelaten tot 47 v.Chr., totdat Julius Caesar – die op dat moment alle andere senatoren al had verslagen – aankwam in Egypte. Na de Alexandrijnse Oorlog, waarover ik al heb geblogd, benoemde hij Kleopatra VII en haar twaalfjarige broer Ptolemaios XIV tot heersers. Zeventien jaar later dreef Caesars adoptiefzoon Octavianus Kleopatra tot zelfmoord. Haar zoon Ptolemaios XV werd vermoord en het Ptolemaiënrijk werd een provincie van het Romeinse keizerrijk. Pas negen eeuwen eeuwen later zou Egypte zijn onafhankelijkheid herwinnen.

Deel dit:

15 gedachtes over “Het Ptolemaïsche Rijk

  1. Bert van der Spek

    Kleinigheidje: volgens mij is “Ptolemaïsch” een anglicisme (Ptolemaic). In het Nederlands heet het “Ptolemeïsch” (of deftiger “Ptolemaeïsch”).

    1. Het is geen anglicisme maar een poging niet te invisibiliseren. Ik probeer de oorspronkelijke spelling te respecteren, zoals we ook Beijing zijn gaan zeggen in plaats van Peking, en Mumbay voor Bombay. Er is geen consistente oplossing voor het probleem van de juiste weergave van de ene taal in de andere, maar je kunt het erkennen. We willen een beetje inclusief zijn. Ik schreef er eens over toen ik bezig was met de Punische cultuur: https://mainzerbeobachter.com/2021/11/29/invisibilisering/

        1. Nee, dat denk ik niet. We bestuderen vreemde culturen omdat we geïnteresseerd zijn in het andere, dat ons doet afvragen waarom wij en zij zo anders zijn. Zo doorgronden we onszelf beter. We doen die anderen én onszelf tekort door dat andere – in dit geval het Griekse – te beschrijven met woorden uit een andere (of onze) taal.

          De perfecte oplossing bestaat niet, of zou, zoals je zegt, krampachtig zijn. Maar we kunnen erkennen dat de ander een ander is door, waar mogelijk, namen te gebruiken die die ander recht doen.

          Ooit bestond er een rationeel tegenargument: catalogi werken niet langer als de Codex Borgia ineens “Boek van Nacht en Wind” heet. Maar nu catalogi concordantietabellen hebben, is ook het laatste rationele tegenargument vervallen. Een beroep op traditie accepteer ik alleen van mensen die vrouwen naar het aanrecht terugsturen.

          1. Ben Spaans

            Ik west het niet hoor. Zo gebracht is het heel zwaar en ja, krampachtig.
            Tegen blijvend Codex Sinaïticus en Codex Vaticanum zeggen bestaan minder bezwaren…?
            De Taliban sturen vrouwen naar het aanrecht terug…(en erger.)

            1. Ja, maar namen als Codex Sinaiticus zijn niet zo misleidend als Codex Borgia: het boek komt immers echt uit het Catharinaklooster in de Sinaï en het is ook een codex. Maar de naam van een zeventiend-eeuwse kardinaal gebruiken voor een Aztekenboek, dat is echt misleidend.

              Het voornaamste punt is: erkenning dat een andere cultuur als andere cultuur bestaat, en het niet presenteren in termen van een andere cultuur.

  2. Merit

    Een mooi overzicht van de dynastie der Ptolemaeërs.

    Ik vraag mij wel af of de farao, afgebeeld op de stèle, ptolemaeïsch is. Misschien is hij romeins, omdat de cartouches leeg zijn.
    Het Louvre geeft geen uitsluitsel, voorzover ik kan nagaan, en spreekt slechts over ‘stèle cintrée, roi offrant Ma’at à la triade Amon, Mout et Khonsou’.

    In de catalogus van de (blockbuster) tentoonstelling ‘goden en farao’s’ (Boymans, Rotterdam 1979) is een penta-drachme afgebeeld (afb. 83) met de beeltenis van Ptolemaios I Soter, identiek aan de afbeelding op deze blog.
    Volgens de catalogus, draagt Ptolemaios om de hals de aegis (een met slangen omzoomd geitenvel). Het is het symbool van zijn vergoddelijking als Zeus.
    https://images.app.goo.gl/oFe6uHFE6NC4kckL9

    Ptolemaios I Soter huwde Bere-nice; Phere-nikè, Zij die overwinning brengt (vrije vertaling).
    Hun dochter was Arsinoë II, wier afbeelding ook op deze blog staat. Zij kan gerelateerd worden aan het beroemde beeld van de Nikè van Samothrakè, als men, in de zoekmachine, bovenaan de blog, zoekt naar Arsinoë II.

  3. Rinus

    Misschien in de nabije toekomst een blog over de vraag of de dynastie der Ptolemaeërs nog wel Egyptisch genoemd kunnen worden?
    Is je naam in een cartouche schrijven voldoende?

      1. “wat maakt de Ptolemaiën Egyptisch of Grieks of Macedonisch?”
        Die vraag zou je eens in de groep moeten gooien als het weer eens over Cleopatra gaat 😉

        Maar serieus: was de Ptolemeische praktijk van het binnen de familie trouwen uniek, Grieks, Macedonisch of Egyptisch?

        1. Rinus

          Drie eeuwen een dynastie der Ptolemaeërs en de vraag gaat over uit welke cultuur het trouwen van de heersers komt?

Reacties zijn gesloten.