Monet in Amsterdam (5)

Claude Monet, Het Kamperhoofd in Amsterdam

In 1871 en 1874 bracht de beroemde Franse impressionistische schilder Claude Monet (1840-1926) een bezoek aan Amsterdam. Hij was onder de indruk van de wolken en het grijze licht, maar was niet blij met zijn eigen schilderijen, waarvan hij vond dat ze het Amsterdamse licht niet wisten te vangen. Hij heeft deze werken dan ook nooit tentoongesteld en ze zijn nog steeds niet erg bekend. Zelfs de namen van deze schilderijen zijn niet met zekerheid bekend.

Hij maakte de meeste schilderijen bij de haven, zoals het bovenstaande – nummer 303 in de Wilderstein-catalogus – bij het Kamperhoofd. Ooit een onderdeel van de vestingwerken van het middeleeuwse Amsterdam, was het in Monets dagen een rustig deel van de haven. Tegenwoordig loopt er een grote weg langs, is het IJ afgesloten door het station en domineert de Nicolaas-basiliek de skyline.

De huizen zijn een beetje veranderd, maar als je de ramen telt, zie je dat verschillende dingen hetzelfde zijn gebleven en kun je zien waar Monet heeft gestaan. Je kunt ook de Schreierstoren herkennen, een van de oudste monumenten van Amsterdam. Dit schilderij is destijds gekocht door de bankier Ernest May en bevindt zich nu in een privécollectie.

Deel dit:

3 gedachtes over “Monet in Amsterdam (5)

  1. Frank

    Inderdaad smaakvolle plaatjes, maR ook niet meer dan dat. Dan heeft Chagall toch meer bijgedragen aan de schilderkunst. Hij beïnvloede vele modernisten o.a. het symbolisme.

  2. Frans

    Jaaaa, kom er maar in, Frank, advocaat van de duivel!😉
    Terug naar het schilderij, in vergelijking met de vorige, vind ik het vrij saai. Het totaal ontbreken van perspectief maakt het zo plat als een dubbeltje. Maar goed, kunstenaars expirementeren, de ene keer pakt het beter uit dan de andere. Blijft mooi om dit te volgen.

Reacties zijn gesloten.