Iberische ruiter

Iberische ruiter (Museu d’Arqueologia de Catalunya in Barcelona)

Stik, ik ben gisteren vergeten mijn dagelijkse stukje te schrijven. Iets te veel kerstsfeer, vrede op aarde, smakelijk eten, goede films (namelijk deze, die ik u echt aanraad, en natuurlijk deze) en ook nog de nieuwe opmaak van nieuwssite Sargasso, met een overaanbod aan leuke stukjes.

Snel alsnog iets geschreven: hierboven een klein metalen beeldje, afkomstig uit het heiligdom van La Luz, niet ver van Murcia in het zuidoosten van Spanje. Zeg maar achter Cartagena. Het is een Iberische ruiter met een groot rond schild: een soldaat dus. Er zijn wel meer van dit soort beeldjes gevonden en we mogen speculeren dat een ruiter voor of na een veldtocht zo’n kleine kopie van hemzelf achterliet.

Het voorwerpje wordt gedateerd in de derde eeuw v.Chr. en dat is interessant: in die tijd versterkten de Karthagers hun greep op de regio. Cartagena was daarbij hun uitvalsbasis. Afhankelijk van de precieze datering, voor of na het midden van de derde eeuw, mogen we aannemen dat dit is hoe de Iberische tegenstanders van de Karthagers eruit zagen of de Iberische bondgenoten waarmee de Karthagers landinwaarts zouden trekken, tot Salamanca aan toe en – in 218/217 – over de Pyreneeën, over de Rhône, over de Alpen, lang de Po, over de Apennijnen naar het Trasimeense Meer en Cannae. In dat laatste geval zijn deze Iberische ruiter en paard aangereden achter het museumstuk waarover ik gisteren blogde.

[Dit was het 389e voorwerp in mijn reeks museumstukken]

Deel dit:

4 gedachtes over “Iberische ruiter

  1. henktjong

    Bedoel je dat zo’n ruiter een zak met mini-beeldjes van zichzelf bij zich had en er steeds een achter liet als hij ergens een tempel bezocht? Of zie ik dat verkeerd? Ik hoop dat jullie een paar goeie dagen hebben gehad. Groet.

    1. Ik vermoed dat een rekruut of een afzwaaiende ruiter zo’n beeldje liet maken of dat het bij een smid uit voorraad leverbaar was. Massaproductie van votief-stèles is bewezen voor de Romeinse tijd; niet helemaal hetzelfde maar wellicht vergelijkbaar.

    1. Dat krijg je ervan, als je snel nog even aan het schrijven slaat… Het zal koper of brons zijn. Ik maak er “metaal” van, dan hoef ik niet te kiezen tussen het informatiebordje in het museum en de observatie dat dit geen normale ijzerroest is.

Reacties zijn gesloten.