Irak kort (2): IJs

Iraaks ijs

Zoals iedereen weet komt de beschaving uit het oosten. En ijssorbets zijn natuurlijk een Arabische uitvinding. “Sorbet” is de Nederlandse versie van een Italiaanse vorm van een Turkse weergave van een woord dat de Perzen hebben ontleend aan het Arabisch. Alle reden om in Bagdad ijs te gaan eten. Ik had nog nooit lichtgevend ijs gezien, maar hier hebben ze het.

IJs en appel

Maar het knapste vind ik de appel – zie hierboven – die iemand zó heeft gesneden dat die op een vogel lijkt. Het is echt een appel! De vrucht is zó gesneden dat uit plakjes de kop, de hals en de vleugels zijn ontstaan. Ongetwijfeld zijn er ook in ons land mensen die zoiets moois kunnen maken, maar ik heb staan kijken, vol bewondering en ook verwondering, want hoe houd je een appel zo lang zo mooi? Misschien vermijd je met citroensap dat er bruine plekken ontstaan.

Ik ben het met opzet niet gaan vragen. Nu heb ik immers een goede smoes om nog eens een ijsje te gaan halen. Dat lichtgevende ijs is het trouwens ook waard dat ik me er eens buitengewoon grondig in zal gaan verdiepen.

Naschrift, 19 november 2021

Kijk, zo moet het dus:

Deel dit: