Complimentenmeisjes en bloemengeisha’s

Gevelsteen Leidsestraat 23 (Johannes de Evangelist)

Oké, het is natuurlijk mogelijk dat het plan niet serieus was. Ik bedoel het plan van de ondernemingsvereniging Biz Leidsestraat/Koningsplein om Amsterdammers naar het stadscentrum terug te lokken door “complimentenmeisjes” en “bloemengeisha’s” te laten lopen door de Leidsestraat.

Het kan natuurlijk zijn dat dit plan, waarover ik vanavond in Het Parool las, helemaal niet serieus is, en alleen maar is bedoeld om zó veel verontwaardigde reacties uit te lokken dat en passant óók duidelijk wordt dat (a) de Leidsestraat nog bestaat en (b) men graag de Amsterdammers terug wil. Het zou niet voor het eerst zijn dat een slimme marketeer iets negatiefs doet om aandacht te genereren.

Seksisme

Want negatief is het natuurlijk. Het seksisme van de complimentenmeisjes en bloemengeisha’s doet denken aan de pizza-keten die klanten opriep “de lekkerste dozen” te nemen, het Rijksmuseum dat alleen “hertjes” in dienst wilde nemen en de bioscoop die het vrouwelijk personeel te strakke truitjes gaf. En ik denk niet dat ook maar één Amsterdammer zal zeggen “o, nu ze bloemengeisha’s hebben, nu verandert de zaak, nu ga ik weer naar het centrum!”

Maar goed, op het gevaar af dat ik de gek ben die, door zijn verbijstering te tonen, het middel vormt waarmee Biz Leidsestraat/Koningsplein de Amsterdammers wil teruglokken: je kunt ook wél positief iets doen om mensen terug te lokken. Als je Amsterdamse klanten wil in het centrum, zorg er dan eerst eens voor dat je personeel je bezoekers te woord staat in het Nederlands. Je jaagt er heus geen toeristen mee weg; kijk maar naar Frankrijk of Italië, waar ze je in de eigen taal begroeten en geen toerist minder ontvangen.

Cultuur

En dan is er de cultuur. De Leidsestraat gaat over drie, vier grachten en er staan enkele verdraaid mooie huizen met mooie details. Je kunt in je promotie ook dáár de nadruk eens op leggen. Want weet je, er is meer in Amsterdam te doen dan alleen maar shoppen.

En verder: zorg dat de Leidsestraat weer te bereiken is per fiets. Er is nooit een geldige reden geweest fietsers te verbannen. Ik weet dat dit heel raar klinkt, maar overweeg het toch maar eens. Iets zegt me namelijk dat het mis begon te gaan met de Leidsestraat op het moment dat de fietsen weg moesten.

Deel dit:

9 gedachtes over “Complimentenmeisjes en bloemengeisha’s

 1. Rob Duijf

  ‘(…) het plan van de ondernemingsvereniging Biz Leidsestraat/Koningsplein om Amsterdammers naar het stadscentrum terug te lokken door “complimentenmeisjes” en “bloemengeisha’s” te laten lopen door de Leidsestraat.’

  Eens. Dat is niet ‘gender inclusive’… 😉

 2. Rinus

  Fietsen in de Leidsestraat?
  Volgens mij is dat een gepasseerd station, dat lijkt me vragen om heel veel ongelukken. Denk aan de kuddes toeristen op de fiets, of aan de elektrisch racefietsbrigades, of de grote aantallen fietsen die er dan geparkeerd gaan worden.

  Misschien is het dan verstandiger om een ‘fietsstraat te maken van de Leidsegracht of de Spiegelgracht.

  Amsterdammers terug in de Leidsestraat?
  Begin eens met gewone winkels waar je dingen kan kopen die je als inwoner nodig hebt, en sluit 75% van de toeristenwinkels.

  1. Frans Buijs

   Dat is op zich wel een goed idee, maar ik betwijfel of een winkel in de Leidsestraat wel kan draaien op alleen maar de dagelijkse boodschappen. Vergeet de torenhoge huren niet! Ik ben al een tijdje niet meer in Amsterdam geweest, maar het was er de laatste jaren zo druk dat het helemaal niet zo erg zou zijn als er wat minder mensen kwamen.

  2. Ja, die elektrische fietsen, die zijn wel een probleem aan het worden. Toch is de oplossing zo moeilijk niet: als iets gemotoriseerd is, hoort het op de rijbaan.

  3. Arjen Dijkgraaf

   De laatste keer dat ik door de Leidsestraat liep, regende het een beetje. Het plaveisel werd meteen glad genoeg om zelfs te voet al bijna onderuit te gaan. Zal wel aan mijn schoenzolen hebben gelegen, maar die waren van een bekend merk.
   Bovendien is het een ideale plek om met je fietsbanden in de tramrails te zakken. De vakterm is strengelspoor en het komt neer op telkens twee gootjes vlak naast elkaar. Ik snap wel een beetje waarom ze daar liever geen fietsers hebben.

 3. Pingback: Complimentenmeisjes en bloemengeisha’s - Sargasso

Reacties zijn gesloten.