De triomf van Hercules

Hercules (Capitolijnse Musea, Rome)

Het bovenstaande standbeeld is ten tijde van paus Sixtus IV (r.1471-1484) in Rome opgegraven. Tussen de startboxen van het Circus Maximus en de Santa Maria in Cosmedin, om precies te zijn. Dat wil zeggen: op de plaats van een oude tempel van Hercules, waarvan u de resten nog onder de genoemde kerk kunt zien (de ara maxima). Het beeld is vrijwel zeker opgericht door de Romeinse generaal Scipio Aemilianus, die in 146 v.Chr. Karthago had verwoest. De appels van de Hesperiden die de halfgod in zijn hand heeft, zijn een verwijzing naar Afrika. Er is wel beweerd dat de Romeinen zich graag presenteerden als Hercules en hoewel ik daarvan niet overtuigd ben, ben ik er wel van overtuigd dat dit beeld de eindzege over de Karthagers moest gedenken.

Ik heb over de drie oorlogen tussen Rome en Karthago twee boeken geschreven: De vergeten oorlog, dat tevens probeert de Karthaagse cultuur te presenteren, en Hannibal in de Alpen, waarin ik het non-probleem van ’s mans route naar Italië benut om oudheidkundige methoden te tonen. U bestelt de twee boeken hier en daar. Ook heb ik naast deze blog een tweede, kleinere Karthago-blog bijgehouden, waar ik vandaag een punt achter zet. Er zijn grote artikelen, die eerder ook op deze blog zijn verschenen, en ook een hele batterij kleine stukjes. Hier is een overzicht.

De Punische cultuur

Karthaagse afbeelding van een olifant op een grafstèle (Musée national de Carthage)

De Fenicische kolonisatie. Een suffeet. De god Melqart. De tofet en “temple boys”. Een wonderlijk boek vol verhalen over Karthago. DNA-onderzoek. De havens van Karthago. Het Numidisch en de Berbertalen. Opus Africanum. Het koningsgraf te Médracen. Een olifant uit Karthago. Savanneolifanten of bosolifanten? Een Karthaagse munt en een Karthaagse votiefstèle.

De Eerste Punische Oorlog

De vlakte van Uthina

Verovering of globalisering? De Via Appia. Voorspel: Pyrrhos. Een inscriptie ter ere  van Marcus Fulvius Flaccus. De haven van Messina. Italische soldaten. De enterbrug. De overwinningsinscriptie van Duillius. Een gewone helm en een huurlingenhelm. Aspis ofwel Clupeus ofwel Kelibia. De vlakte van Adys. De stadsmuur van Palermo. De scheepsram van een Karthaagse oorlogsbodem. Olifant met stervende Kelt. Een mooi borstpantser.

De entre’acte

Een Numidische soldaat. De zeemuren van Karthago. Een schitterende munt uit Karthaags Spanje. Een Keltisch harnas. De slag bij Telamon.

De Tweede Punische Oorlog

De Drac

Een algemeen overzicht van deze oorlog. Saguntum. De onvermijdelijke biografie van Hannibal. Hannibals doelen. Hannibal aan de Rhône. Tekstkritiek en bronkritiek: waar is de Skaras? Hannibal en de Allobrogische forten, zoals Brion. Bestormde Hannibal La Mure? Een La Tène-boerderij. Viculi. Trok Hannibal langs de Drac? Het heuvelfort bij Gap. Een vlechtende rivier. De rots bij Saint-Martin-de-Queyrières. Bezocht Hannibal Briançon? De Col de Montgenèvre. En nog eens de Col de Montgenèvre. De Col de la Traversette. Het Trasimeense Meer. Een munt uit Aretium. De vlakte van Cannae. De stadsmuur van Rome. De Romeinen konden de oorlog inflatoir financieren (en de Karthagers niet). De muren van Syracuse. Het sprookje van Archimedes’ brandspiegels. Een portret van Scipio Africanus. En nog zo’n portret.

Nog een entr’acte

Massinissa (Musée de Cirta, Constantine)

De stad Artaxata. Een algemeen overzicht van Numidië. Het monument van Aemilius Paullus. De rol van koning Massinissa. De Numidisch-Karthaagse oorlog. De graven van Hofra.

De Derde Punische Oorlog

Er is een algemeen overzicht. Een slingersteen uit de verwoestingslaag.

Toerisme

Karthago, Byrsa
Karthago, Byrsa

Wat is er te zien in Karthago? Wat is er te zien in Rome? Wat is er te zien in Kerkouane? Wat is er te zien op Sicilië? Wat is er te zien rond Constantine?

En verder

Invisibilisering (of: waarom schrijf je Karthago met een K en niet met een C?). Hannibal, de Rhône, DNA en Mozes. Het portret van Hannibal. Het portret van Polybios. Het altaar van Domitius Ahenobarbus. Toerisme in het hedendaagse Karthago. De Karthago-expositie in Leiden. Metrostation Dermech.

En tot slot

U bestelt De vergeten oorlog dus hier en u bestelt Hannibal in de Alpen dus daar.

[Dit was het 421e voorwerp in mijn reeks museumstukken.]

Deel dit:

2 gedachtes over “De triomf van Hercules

  1. Dirk Zwysen

    Er is in Rome zoveel uit de keizertijd te zien. Een fijne gedachte dat dit beeld de Romeinen uit de republiek bekend was.

    Ik kijk uit naar Vergeten Oorlog, dat ik pas onlangs heb aangeschaft.

  2. Ben Spaans

    Toch een beetje gek dat zo’n beeld gewoon vergeten raakte.
    Bronzen voorwerpen omsmelten is misschien minder lucratief?

Reacties zijn gesloten.