Faits divers (7): Tunesië

Ontmoeting in Tunesië

In de reeks faits divers deze keer tweemaal Tunesië: een leuke ontmoeting en Romeins constructiewerk.

Ontmoeting

Het afgelopen weekend logeerden we in een hotel in Sbeitla, met uitzicht op de Romeinse stad. Er waren weinig andere gasten en we dineerden in een even geestloos als leeg hotelrestaurant. Ik was blij dat wat andere gasten binnenkwamen, Spanjaarden die hun Duits op ons uitprobeerden. Ik was eigenlijk al op weg naar mijn slaapkamer, beperkte het gesprek tot wat beleefdheden en wandelde door – tot ik een postertje zag hangen. De volgende dag was de open dag van Henchir el-Begar, een Spaans-Tunesische opgraving.

Ik telde één en één op en bedacht dat ik toch even een praatje met die mensen moest maken. Het waren inderdaad de Spaanse archeologen. Hadden ze al een website die ik met de lezers van mijn blog kon delen? Nee, het was pas de eerste campagne en vooralsnog waren ze alleen maar het team van de Universidad Complutense.

Maar dan wist ik meer! Ik heb een fotoarchief van ongeveer 130.000 gesorteerde foto’s, waarvan er op Livius.org 11.000 online staan. Er is elke dag wel iemand die ik een plezier kan doen met een full-size foto. (Het project om het via Tresoar te ontsluiten is vierkant mislukt, maar ik heb nog een ijzer in het vuur.) Nu de naam van de Madrileense universiteit was gevallen, herinnerde ik me dat ik foto’s van de Limes Tripolitanus en uit Algerije had gedeeld. De mevrouw die het dichtst bij me stond, begreep ook ineens wie tegenover haar stond. Juist terwijl ik wilde zeggen dat ik het Livius-archief beheerde, riep ze dat zij de Fabiola was met wie ik had gecorrespondeerd. Ze herinnerde zelfs mijn naam. Foto hierboven bij het afscheid; binnenkort meer over Henchir el-Begar.

Romeins constructiewerk

Ik vind het altijd wat lastig te schrijven over bouwkunde, maar soms lukt het iets te tonen. Hier is bijvoorbeeld een foto van het Colosseum in Rome….

Colosseum

… en hier is een foto van het amfitheater van Thysdrus, het huidige El-Djem in Tunesië.

El Djem

Het verschil is dat in het Colosseum de boog wat breder is ten opzichte van de pijler, Het gebouw in El-Djem oogt wat massief. Je ziet hier dat de Romeinse ingenieurs begrepen dat de steensoort waarvan ze het Colosseum bouwden, een grotere draagkracht had dan de steensoort die ze aantroffen in de groeven van Tunesië. Hoe ze het wisten? Ik weet het niet.

Deel dit:

Een gedachte over “Faits divers (7): Tunesië

Reacties zijn gesloten.