Romeinen in China

Testudo (Museo nazionale della civiltà romana, Rome)

Archeoloog Miko Flohr wees vandaag weer eens op het malle verhaal dat er Romeinen in China zijn geweest. Ik beken: het is allemaal mijn schuld. En dat is helaas geen grap.

Tijdens mijn militaire dienst – dat is dus 1984/1985 – las ik A Roman City in Ancient China van Homer Dubs. Het was toen al een oud boek, verschenen in 1957. De auteur opperde dat een groep legionairs, krijgsgevangen genomen door de Parthen, werd verbannen naar de oase Merw in Turkmenistan. Daar traden ze in dienst van een nomadenstam, die hen inzette in een oorlog ten oosten van het Pamirgebergte. Een Chinese bron vermeldt hoe huurlingen een manoeuvre uitvoerden die lijkt op een Romeinse tactiek, een testudo. De oud-legionairs, die de slag verloren en voor de tweede keer krijgsgevangen werden genomen, zouden zijn gaan wonen in West-China, waar ooit dorpen waren met namen die een westelijke herkomst van de bewoners suggereren.

Ik gaf deze theorie, mét nadruk op het hypothetische karakter ervan, weer op mijn website, en haalde haar later weg toen iemand me uitlegde hoe sinologen de theorie van Dubs hadden weerlegd. De schade was echter al aangericht: Dubs’ boek was net lang genoeg uit zijn welverdiende vergetelheid gehaald geweest om mensen in West-China, die er zonder internet nooit van zouden hebben gehoord, ervan op de hoogte te brengen. De plaatselijke toeristenbranche schijnt er inmiddels wel bij te varen en ik heb inmiddels foto’s gezien van een tempeltje in Romeinse stijl. Sommige Chinezen wijzen nu trots op hun blanke huid en echt-Romeinse blauwe ogen.

Dus sorry Miko. Het is mijn fout.

Deel dit:

6 gedachtes over “Romeinen in China

 1. Je wordt bedankt ;-). Als geestelijk vader en mede-oprichter van het Gemina Project heb ik dat verhaal ook wel eens horen vertellen en vondt het niet eens ongeloofwaardig, met die zijderoutes en zo.

  Nou maar wachten tot verbaasde archeolozen het wrak van een Romeinse galei aantreffen op de zeebodem voor New York….

  1. Ik schaam me ook wel. Nou ja, een beetje dan; ik héb tenminste geprobeerd informatie online door te geven, wat je van onze universiteiten niet kunt zeggen. Maar dit was dus het ei dat brak bij het bakken van de omelet.

   Meer penitentie volgt binnenkort, als mijn boek verschijnt…

 2. s

  De blauwe ogen van de Oeigoeren en somigge Mongolen en Tibetanen komen van de Sogdiers, en mogenlijk ook wat oosterse Grieken. Ook zijn er aanwijzingen dat Oeraalse volkeren en zelfs oost-Germaanse volkeren tot diep in Centraal-Azië waren doorgedrongen enkele eeuwen na christus.

Reacties zijn gesloten.