Odysseus’ paleis

odysseus_palaceIn de Odyssee vertelt Homeros over de lange zwerftocht die de oorlogsheld Odysseus moet maken om weer thuis te komen. Eenmaal aangekomen in zijn paleis, neemt hij wraak op degenen die er daar een zwijnenstal van hebben gemaakt: met een pijl en boog schiet hij ze allemaal dood. Het is bij mijn weten de eerste shoot out in de wereldliteratuur. Hier is het begin van boek 22, in de vertaling van H.J. de Roy van Zuydewijn.

… op Antinoös richtte hij nu de bittere pijlpunt.
Juist stond deze op ’t punt de mooie, dubbelgeoorde,
gouden beker te heffen en had, om er wijn uit te drinken,
reeds de bokaal in zijn handen gevat. De gedachte aan moord kwam
niet in zijn hoofd op. Wie had ook kunnen vermoeden dat één man
tussen een menigte tafelgenoten, hoe sterk hij ook zijn mocht,
hem de verschriklijke dood en het donkere noodlot zou brengen?
En met een goedgericht pijlschot trof in de keel hem Odysseus;
dwars door het zachte vlees van zijn hals drong de pijlpunt. Zijn lichaam
zakte naar een kant opzij; de beker viel uit de handen
van de gewonde. Meteen, door zijn neus, spoot een dikke straal bloed op,-
menselijk bloed. Met dezelfde beweging stootte zijn voet een
tafeltje om, zodat het eten daarop op de grond viel.

Zou de naam van het Zoetermeerse restaurant zonder veel nadenken zijn gekozen of bedacht de eigenaar een naam die gegarandeerd wordt besproken en als vanzelf leidt tot stukjes als dit, die toch mooi gratis reclame zijn? Ik houd het op een eigenaar die zo slim is als Odysseus zelf en ga er later deze maand eens eten en navraag doen.

Deel dit:

9 gedachtes over “Odysseus’ paleis

 1. MNb

  Inderdaad moet je misschien eerst informeren of er ook op het menu staat dat je een pijl door je keel krijgt.

  “de eerste shoot out in de wereldliteratuur.”
  Niet echt. Bij een shoot out schieten de tegenstanders terug. Het zou wel cool zijn, twee vijanden die hun conflict beslechten middels een duel op pijl en boog, op de speer of op het werpmes. Zijn er daarvan voorbeelden bekend uit de Oudheid?

 2. zoi1

  Deze levendige beschrijving van een moord ontneemt je spontaan de trek om eten te bestellen. Dus zou die eigenaar de naam van zijn restaurant dan wel met deze achtergrondkennis hebben gekozen? Wellicht dacht hij gewoon aan een mooi paleis, zonder aan het wraakmoment van Odysseus te denken (of het zelfs te weten).

  1. Ik vermoed dat hij dacht aan een mooi paleis. Vergelijk “Odysseus Travel” en “Xenophon Travel”: organisaties die een bepaalde associatie – reizen is leuk – willen bieden en er een klassieke naam aan willen geven, en vergeten dat die naam bij de meeste mensen een andere primaire associatie heeft.

 3. Harm-Jan

  Maar wat mij enorm stoort is het ontbreken van een apostrof na Odysseus. Odysseus Reizen, dat kan, die reizen / dat reisbureau heten/heet Odysseus. Maar Odysseus Palace moet toch betekenen Paleis VAN Odysseus, dus Odysseus’ (of volgens sommigen Odysseus’s. Hier staat Paleis Odysseus

   1. Harm-Jan

    Ik ben niet erg vertrouwd met talen met een status constructus, maar als ik het goed begrijp is zo’n apostrof net zoiets als de marker van de status constructus, (het bepaalde lidwoord), dus als die ontbreekt is de betekenis niet huis VAN de man, maar huis man, precies als bij Odysseus paleis en Odysseus’ paleis

Reacties zijn gesloten.