Romeinenfestival

Romeins straatje (Museumpark Orientalis)

Ik heb vorige maand het een en ander geschreven over de Romeinenweek. Volgend weekend is er een soortgelijke activiteit: het Nijmeegse Romeinenfestival, dat elke twee jaar wordt gehouden in de oudste Romeinse stad van ons land. Ik benut mijn blog graag om er reclame voor te maken, want ik ken de organisatoren. Hun persbericht beweert dat het gaat om “het grootste festival over de Romeinse tijd en archeologie in Nederland” maar dat is grote onzin. Het biedt namelijk méér dan alleen archeologie. Zo zijn er tevens lezingen door classici, oudhistorici en – deze aflevering voor het eerst – iemand die alles weet van Romeins Recht. Maar er is nóg meer:

Tijdens het Romeinenfestival komt de Romeinse tijd werkelijk tot leven met een Romeins tentenkamp, militaire demonstraties, ruitershows, gladiatorengevechten, archeologische workshops, ambachten en een Romeinse markt. Rondleidingen, lezingen, theater, verhalen, visualisaties en workshops bieden ontspanning en verdieping.

Nu denkt u natuurlijk dat “de Romeinse tijd komt werkelijk tot leven” grof overdreven is, maar het is meer dan reclamepraat. Het festival, dat zichzelf steeds vernieuwt en verbetert, heeft namelijk een nieuwe en – naar mijn smaak – betere locatie: Museumpark Orientalis. Ooit opgericht als Heilig Land-stichting en als zodanig een uniek stuk kunsthistorisch erfgoed uit de tijd van het “rijke roomse leven”, is het park nu gewijd aan de wereld waarin de monotheïstische godsdiensten zijn ontstaan. In één klap is het festival thuis op een plek waar wordt uitgelegd waarom die Romeinen niet alleen leuk en interessant zijn, maar ook belangrijk. De prachtige Romeinse straat garandeert dat dit jaar de Romeinse tijd meer dan ooit tot leven zal komen.

Wist u trouwens dat op het terrein van Museumpark Orientalis ook de resten zijn te zien van ’s Neêrlands meest omstreden stuk erfgoed, Nijmegens aquaduct? Echt, het is interessant.

Een en ander is dus het komende weekend – zaterdag 4 en zondag 5 juni – in Museumpark Orientalis. Mocht u de auteur van dit stukje eens willen spreken: die is voornemens er op zaterdagmiddag rond te wandelen.

Deel dit:

6 gedachtes over “Romeinenfestival

 1. henktjong

  Ik weet niet: waarom heeft Orientalis toch altijd wat neppigs en voel ik me, ondanks alle aanpassingen, in de Archeons Romeinse tijd meer in het verleden (behalve dan op de binnenplaats van de herberg, natuurlijk)?

  1. Ik denk dat het komt doordat Orientalis, om te beginnen, een deel heeft dat al een eeuw oud is. Wat toen goed was, is dat nu niet meer. Veranderen kan niet langer omdat het op de monumentenlijst staat. Een tweede factor is dat de Romeinse straat in een loofbos is aangelegd. Het is nooit Mediterraan zonnig. Maar het straatje zelf is helemaal top.

   1. Tijdje niet meer in Orientalis geweest Jona? Als wij er zitten met het laat-Romeins evenement (LRE VIII is dit jaar in de week van 8 t/m 14 augustus) staat de zon meestal ongenadig op de straat te branden. Loofbos of geen loofbos (ik dacht trouwens dat er best wel veel naaldbomen stonden). 😉

  2. Beste Henk,
   Dat gevoel in Archeon begrijp ik el, al moet je dan wel op de 100 vierkante meter blijven waaromheen het Romeinse gedeelte gebouwd is, anders zie je de Middeleeuwen alweer pontificaal liggen. Of de moderne woonwijken die nu zo’n beetje om het hele park heen gebouwd zijn.
   Natuurlijk ben ik jaloers of de hoeveelheid Romeinse gebouwen die in Archeon staan (wie niet?) en ik zou ze zó naar Orientalis willen verplaatsen. Zeker omdat je daar die natuurlijke setting hebt, en de grote ruimte om in te spelen.

   1. henktjong

    Ja, dat weet ik allemaal wel, en het had leuk geweest als we het Romeinse stadje nog wat uit hadden kunnen breiden (net als Gravendam overigens) maar het zat er niet in. In Archeon had het trouwens niet gepast, want die grote gebouwen stonden hier in Germania gewoon tussen houten panden (zoals het ambachtenhuis) zonder die geplaveide straten en stapstenen etc.

 2. Dirk

  Wegens schoolfeest en spelende kinderen ben ik helaas niet in Nijmegen geraakt. De Quaeye Werelt was een dichterbij alternatief.

Reacties zijn gesloten.