Dylan

dylan

Waarom hebben zoveel mensen een afkeer van de letteren? Een slechte leraar literatuur op de middelbare school is natuurlijk een pré, maar laten we de zelfingenomenheid van de letterdames en -heren niet onderschatten. Er zitten er namelijk tussen met het empathische vermogen van een amoebe en het ego van een zonnekoning. De types die menen dat de samenleving schreeuwt om cultuur en zichzelf beschouwen als belichaming van die cultuur. Types zoals het hier geciteerde prominente lid van de Zweedse Academie.

Zoals bekend gaf die instelling onlangs de Nobelprijs voor de letteren aan Bob Dylan, van wie bekend is dat hij er niet van houdt om op deze wijze in het zonnetje te worden gezet. Daar heeft hij ook welbekende redenen voor: als zijn eigen beste criticus kan hij er niet goed tegen om te worden geprezen voor dingen die hij zelf niet voldoende goed vindt – en tot overmaat van ramp wordt hij achtervolgd door mensen die hem voor Judas verslijten als hij zelf eigenlijk vooral z’n werk naar behoren wil doen. Play it fucking loud.

Kortom, je moet er als prominent lid van de Zweedse Academie rekening mee houden dat een Dylan wel eens gemengde gevoelens zou kunnen hebben. Daar zijn trouwens ook algemenere redenen voor te bedenken dan Dylans eigen geschiedenis. Op het gevaar af de opinies van mijn eigen vriendenkring te verwarren met de publieke opinie: zo’n beetje iedereen heeft inmiddels in de smiezen dat voor de letteren de voornaamste betekenis van de Nobelprijs is dat mensen één dag praten over cultuur, waarna ze de rest van het jaar weer andere dingen doen. Letterenprijzen zijn een schaamlap om te verhullen dat onze cultuur in feite geen behoefte heeft aan letteren. Of Dylan er zo over denkt weet ik niet maar ik kan me alleszins voorstellen dat hij er gewoon de balen van heeft dat hij moet optreden als entr’acte in een show die de zijne niet is.

Het prominente lid van de Zweedse Academie Per Wästberg ziet dat heel anders. Met het voor mandarijnen zo typerende inlevingsvermogen noemde hij Dylan “onbeleefd en arrogant” omdat deze zich niet wat enthousiaster over zijn prijs betoont. Ware ik Dylan, ik zou die hele prijs laten lopen. Of  opnieuw “play it fucking loud” zeggen door te weigeren het spelletje mee te spelen.

Deel dit:

Een gedachte over “Dylan

 1. mnb0

  Een volstrekte storm in een glas water.
  Ritchie Blackmore kwam niet opdagen toen Deep Purple eindelijk toegelaten werd tot de Rock and Roll Hall of Fame een paar maanden geleden.
  Woody Allen heeft een hele reeks Oscar uitreikingen aan zich voorbij laten gaan omdat hij de optredens met zijn Jazz band belangrijker vond.
  Niemand maakte zich er ooit druk over.
  Maar nu dus wel – ironisch, de man die zo de pest heeft aan hypes veroorzaakt ze keer op keer weer.
  Als we toch bezig zijn: Dylan heeft de prijs vast wel verdiend; ik heb hem altijd meer gezien als een dichter dan als een componist.
  Een van die hypes is nou net die video; toen Dylan electrisch ging op het Newport Folk Festival was het maar een klein deel van het publiek dat hem uitjouwde.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Electric_Dylan_controversy#Reasons_for_the_crowd.27s_reaction

Reacties zijn gesloten.