Monet in Amsterdam (2)

Claude Monet, het Westerdok in Amsterdam

In 1871 en 1874 bracht de beroemde Franse impressionistische schilder Claude Monet (1840-1926) een bezoek aan Amsterdam. Hij was onder de indruk van de wolken en het grijze licht, maar was niet blij met zijn eigen schilderijen, waarvan hij vond dat ze het Amsterdamse licht niet wisten te vangen. Hij heeft deze werken dan ook nooit tentoongesteld en ze zijn nog steeds niet erg bekend. Zelfs de namen van deze schilderijen zijn niet met zekerheid bekend.

Hij maakte de meeste schilderijen bij de haven, zoals het bovenstaande – nummer 301 in de Wilderstein-catalogus – bij het Westerdok. Op de achtergrond is de kerk te zien die bekendstaat als De Posthoorn (alle katholieke kerken in Amsterdam hebben bijnamen) , die tijdens Monets verblijf nog niet af was. De foto laat zien dat later twee torens zijn toegevoegd.

Amsterdam, Westerdok

Er zijn nog steeds woonboten, maar dat is alles dat hetzelfde is gebleven; er is namelijk sindsdien een spoorlijn door dit gebied aangelegd. Het schilderij is verloren gegaan, maar was ooit eigendom van de graaf en gravin De Rasty.

Deel dit:

5 gedachtes over “Monet in Amsterdam (2)

 1. mnb0

  De lucht doet me denken aan industriële luchtvervuiling. Geen idee wat de kwaliteit van de Amsterdamse lucht in 1870 was. Ook geen idee of de associatie terecht is. Zo stel ik me de Great Smog of Londen van 1952 voor.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Great_Smog_of_London

  Dus mis ik het vervreemdende aspect dat ik op dat andere schilderij interessant vond.

  1. (Zelfs) de smog in London in 1952 is/was niet te onderscheiden van een zeer dichte mist. Verschil was de reuk en de ademhalingsproblemen
   De industriele luchtverontreiniging in de 19e en begin 202 eeuw kenmerkte zich door de dikke zwarte rookwalm die uit de schoorstenen kwam.
   Begin Jaren 70 ook nog in Amsterdam te zien bij houtbewerkingsbedrijven in de havens
   De zwarte walm kwam ook tot voor kort voor in de industriesteden in China.

 2. Marcel Meijer Hof

  De Posthoorn, de Kolenkit (PKN), de Krijtberg ken ik. Maar wat zijn dan de bijnamen van de Dominicus, de St. Nicolaas tegenover het Centraal Station of de Vondelkerk (waar ik gedoopt ben
  ) ?
  Terzijden: Een kerk die ik nog steeds mis in het straatbeeld van Oost is de Nicolaas buiten de Vesting aan de Amstel, die met zijn bouwvolume zo prachtig kon opdoemen uit de ochtendnevel.

Reacties zijn gesloten.