Eshmun, Hermes, Asklepios

Eshmun op een munt uit Lepcis Parva (British Museum, Londen)

Ik ben ziek dus ik geef u vandaag alleen even een plaatje van een munt uit Lepcis Parva met daarop de god Eshmun, die dit keer (als ik de uitleg in het British Museum mag geloven) visueel niet valt te onderscheiden van Hermes maar die in Lepcis de functie had van Asklepios: de godheid waaronder de volksgezondheid ressorteerde.

Het is één van de vele manieren waarop in het Fenicisch/Punische cultuurgebied alle goden dwars door elkaar liepen: de god die in Baalbek werd vereerd, Ba’al Hadad, kon voor de Grieken Apollo en Helios zijn maar ook Zeus. Dit vormt een waarschuwing om niet al te gemakkelijk de attributen van deze of gene godheid te gebruiken om te komen tot een identificatie. Dat betekent overigens tevens dat de identificatie van iemand die lijkt op Hermes als Asklepios óók te gemakkelijk kan zijn.

De munt heeft nog een raar trekje: de spelling van de stadsnaam, Leptis. Die spelling is ongebruikelijk: de inscripties uit de stad geven de naam weer als Lepcis (spreek uit: Lepkis) en dat is dan weer een weergave van de Punische spelling LPQY. Een verklaring heb ik er niet voor.

Kortom, eigenlijk snap ik niks van deze munt.

Deel dit:

16 gedachtes over “Eshmun, Hermes, Asklepios

  1. Rob Duijf

    Beterschap Jona! Gezien de lange rij bij apotheek, waarin ik snipverkouden stond te reutelen, zijn wij niet de enigen… Heerst er iets?

  2. gmknepper

    In het Grieks heette die plaats Λέπτις Μεγάλη (Leptis Megalê), dus met een t. Ik denk dat pas de Romeinen de c (uitgesproken ‘k’) geïntroduceerd hebben. En beterschap.

Reacties zijn gesloten.