Donderdag 20 juli 1944, 15:45 (Rangsdorf)

Olbricht (links, met ridderkruis) in gezelschap van Wernher von Braun (in burger). De man middenin is Heinz Brandt, die zou worden gedood bij de aanslag in de Wolfsschanze.

Als operatie Walküre zou zijn begonnen, zou vliegveld Rangsdorf bezet moeten zijn door eenheden van het reserveleger. Als Von Stauffenberg en Werner von Haeften landen, blijkt daarvan echter geen sprake. Von Haeften rent naar de dichtstbijzijnde telefooncentrale en belt met het Bendlerblock: “De Führer is dood!” Eindelijk hebben de samenzweerders in Berlijn de zekerheid die ze nodig hebben.

Olbricht ijlt naar zijn superieur, Fromm, met de papieren waarmee Walküre in werking kan worden gesteld terwijl Albrecht Mertz von Quirnheim de aanwezige officieren alvast vertelt wat er zal gebeuren: nu Hitler het slachtoffer is van een moordaanslag, krijgt de Wehrmacht buitengewone bevoegdheden. De strijd in Rusland, Italië en Normandië gaat vanzelfsprekend gewoon verder. Veldmaarschalk Erwin von Witzleben zal, als officier met de hoogste rang, het opperbevel van Hitler overnemen en generaal Ludwig Beck wordt de nieuwe president van Duitsland. Over de integratie van de gewapende delen van de SS in de bevelstructuur van de Wehrmacht, zo weet Mertz te vertellen, wordt momenteel overlegd.

Ondertussen belt Fromm met maarschalk Keitel, die vertelt dat Hitler slechts licht gewond is geraakt en dat het opperbevel over het reserveleger inmiddels aan Fromm is ontnomen. De nieuwe commandant is Heinrich Himmler, die zojuist is gearriveerd in de Wolfsschanze. Waar, zo vraagt Keitel, is overigens Fromms chef-staf? Fromm kan alleen zeggen dat Von Stauffenberg vermoedelijk onderweg is, hangt op en laat Olbricht weten dat er onder de huidige omstandigheden geen sprake van kan zijn dat Walküre in werking zal worden gesteld.

Olbricht heeft echter inmiddels al instructies gegeven aan de commandant van de stad Berlijn, Paul von Hase, die de regeringswijk zal laten bezetten.

[Terug naar het eerste deel; deze reeks wordt om 16:10 vervolgd.]

Deel dit: