De oudheidkundige groepsblog, vervolg

Zoals ik in mijn vorige blogje aangaf, ga ik stoppen met de Livius Nieuwsbrief. De oudheidkundige disciplines verdrinken zichzelf in junk nieuws en door daarvan een nieuwsoverzicht van te bieden, zou de nieuwsbrief medeplichtig zijn. Ik heb er in bijna vijftien jaar 178 gemaakt en het was lange tijd zinvol, ja leuk, maar we moeten geen dingen doen die verkeerd zijn. Niemand kan zijn leven lang schone handen houden, maar er zijn wel momenten waarop je je handen ergens vanaf kunt trekken.

Groepsblog

Er is echter ook goed nieuws. De groepsblog waarover ik al heb geblogd, die komt er. Het doel ervan is een plek te scheppen waar we het positieve kunnen tonen, waar we pulp weigeren, waar we methoden uitleggen, waar we als eenheid presenteren wat het publiek als eenheid verwacht, waar journalisten informatie kunnen vragen en waar u met plezier naartoe komt. Doordat de medewerkers kaf en koren scheiden, kunnen ze een aanbod bieden dat géén karikatuur van ons vak neerzet.

Ik heb inmiddels een domeinnaam gekocht en werk momenteel aan een website met webbouwer Kees Alders (Klokwerk; tevens auteur van een vlot boek over antieke filosofie). Zoals ik al vertelde is de opzet dat op de groepsblog steeds de beginnetjes verschijnen van elders gepubliceerde blogstukjes; lezers die het hele stukje willen lezen, worden doorgeleid naar de oorspronkelijke blog. Inmiddels zijn Kees en ik aan het proefdraaien en werkenderwijs ontdekken we hoe het beter kan. Als u op de groepsblog komt, vindt u daar dus wel de beginnetjes van mijn stukken over de Oudheid maar niet mijn beschouwingen over Amsterdamse verkeerssituaties, wanstaltig kleurgebruik of het openbaar vervoer. En van de blog van mijn goede vriend Richard vindt u wel zijn stukken over archeologie, zoals dit, maar niet zijn observaties over het vaderschap. Enzovoort.

Overigens is er op de groepsblog ruimte voor originele kopij en ik heb inmiddels een stuk of wat auteurs gevonden die zulke stukjes willen schrijven. Verder zijn het Allard Pierson-museum, het Rijksmuseum van Oudheden en twee re-enactmentgroepen geïnteresseerd. Ook komt er ruimte voor podcasts. Het voornaamste is nu echter dat we de boel aan de praat krijgen, gaan proefdraaien en “openbaar kunnen gaan”, misschien per 1 november.

Planning

Dan begint “fase nul”. Vier maanden lang gaan we kijken of dit project voldoet aan de verwachtingen. Als dat zo is gaan we in verschillende fasen verder uitbreiden, net zo lang tot er iets staat dat functioneert zoals Neerlandistiek.nl: een centraal platform voor iedereen die iets over een onderwerp wil weten. Waar u wél berichten vindt die ergens over gaan en waar u gevrijwaard blijft van voorlichterspulp. Waar u heus wel eens een leuk weetje of trivialiteitje vindt, regelmatig zelfs, maar ook methodische toelichting kunt vinden. Uitgangspunt: de lezer is niet dom.

Het logo hierboven illustreert fase nul. Het is een beginnetje maar ziet er nog amateuristisch uit. Dat komt nog wel een keer goed. Zo zijn er ook voor de groepsblog volop zaken die nu nog wat amateuristisch geregeld zijn. We moeten echter gewoon aan de gang. Je kunt van tevoren bedenken waar zich moeilijkheden kunnen gaan voordoen, maar je kunt niet alles vooruit regelen. Als Aeneas had gewacht tot hij alles had geregeld, was Rome nooit gesticht.

En verder

Eén van de dingen waar ik nog naar zal moeten kijken, is de financiering. Ik breek me daar nu niet het hoofd over, juist omdat geld een probleem is. Ik bedoel daarmee niet: het is moeilijk om eraan te komen. Ik bedoel wel: er is een risico dat je een plan zó gaat schrijven dat je tegemoet komt aan de wensen van een geldschieter, en eindigt met een project dat haaks staat op wat je eigenlijk wilde. Praktijkvoorbeelden te over. Het leidende principe moet niet fondsenwerving zijn maar de promotie van de Oudheid. Dus voorlopig denk ik aan de opbouw en niet aan de financiering.

Tot slot de naam. Er zijn verschillende suggesties gedaan en erg populair waren varianten op “oud maar nieuw”, “oud nieuws”, “vernieuwde Oudheid”, “oud en telkens weer nieuw” enz. Ik neem aan dat u me vergeeft als ik opmerk dat dit een cliché is. Ook Latijnse namen vallen af. Age of experiment, wat ik zelf leuk vind, is het ook niet geworden. De gekozen naam is wat vlak maar wel duidelijk. Binnenkort meer.

Deel dit:

22 gedachtes over “De oudheidkundige groepsblog, vervolg

 1. Succes! Het klinkt goed. Zorg wel voor landelijke spreiding. Ik weet hoe graag je naar Limburg en de terpen gaat, maar in coronatijden blijf je misschien iets te veel in de Randstad, terwijl het Valkhof, Orientalis en het Thermenmuseum ook kunnen bijdragen.

 2. frayek

  Proficiat! Maar zoals al aangeduid in de comments bij het vorige topic, in de Livius Nieuwsbrief trof men toch ook altijd een hoop moois over oudheidkunde aan waar in een evenknie van Neerlandistiek zo gauw geen ruimte voor te zien is. Hoop trouwens dat het in de lucht blijft, de zoekfunctie stuurt me er regelmatig naartoe. Succes met de plannen & zeer benieuwd!

 3. Antoon VALCKX

  Vola verwachting klopt mijn hart, het grootst mogelijke succes toegewenst vanuit La Paz, Bolivia

 4. Kan niet wachten! Gefeliciteerd met het initiatief. Het zal wel weer een hoop werk betekenen om dit op te zetten. Bijzonder ! En het boek van Alders lijkt me ook geweldig. Ik ga het zoeken en dan lezen natuurlijk!

  1. Pieter

   Veel succes met de groepsblog! Ik ben benieuwd en ik hoop dat het een succes mag worden, al zal ik, zoals velen de nieuwsbrief in eerste instantie wel missen.
   Vergeet ook Vlaanderen niet. Hier zijn vast en zeker ook mensen en instellingen te vinden die een goede bijdrage kunnen leveren.
   In elk geval hoop ik te kunnen blijven leren van de inzichten die je overdraagt.

 5. Nonnie WHG Ruiter

  Veel succes. Ik kijk er naar uit. Vol verwachting klopt mijn hart. Warm groetje van je enthousiaste fan Nonnie

 6. Frans

  Blij dat dat logo nog maar een opzetje is, het lijkt op een leeuw met corona. Maar net als de rest komt dat vast wel goed. Ik ben in ieder geval benieuwd.

  1. frayek

   Die houdt ook op (vrees ik). Want dat is waar het nieuws van bij ons in het dorp stond, en waar de eenmansguerrilla tegen de NS gevoerd werd -niet in de Nieuwsbrief.

   1. Nee.

    “is de opzet dat op de groepsblog steeds de beginnetjes verschijnen van elders gepubliceerde blogstukjes; lezers die het hele stukje willen lezen, worden doorgeleid naar de oorspronkelijke blog.”
    Zoals bv. Apoftegma en de Mainzer Beobachter.

   2. Deze blog blijf bestaan en ik vermoed dat er weinig zal veranderen. De berichten over de oude wereld zullen worden doorgeplaatst. De mensen die alleen de andere blog gaan lezen, vinden daar dus het oudheidkundige geneuzel dat hier verschijnt, plus wat op andere websites verschijnt. Wat ze daar niet vinden, is het belangwekkende geblog over de Chagallbestrijding, het prijsbeleid 2020-2021 van het voormalige rijksspoorwegbedrijf en de hoofdstedelijke verkeerscirculatie.

    1. Huibert Schijf

     Dat is goed nieuws. Dan kan ik me beperken tot het oudheidkundig nieuws. Dat geklaag over de NS sla ik altijd al over. Net als die andere stokpaardjes. Ik mijn hele leven met openbaar vervoer gereisd en zijn geklaag herken ik helemaal niet.

  2. Jona schrijft:

   Zoals ik al vertelde is de opzet dat op de groepsblog steeds de beginnetjes verschijnen van elders gepubliceerde blogstukjes; lezers die het hele stukje willen lezen, worden doorgeleid naar de oorspronkelijke blog. … Als u op de groepsblog komt, vindt u daar dus wel de beginnetjes van mijn stukken over de Oudheid maar niet mijn beschouwingen over Amsterdamse verkeerssituaties, wanstaltig kleurgebruik of het openbaar vervoer.

   Daaruit maak ik op dat de Mainzer Beobachter gewoon op de oude voet doorgaat en dat in de nieuwe groepsblog links verschijnen naar een deel van de artikelen in de Mainzer Beobachter, nl. naar die stukken die in het profiel van dat groepsblog passen.

   Toch? Jona?

 7. Jur

  Veel succes met dit initiatief. Ik zou inderdaad nu naar de inhoud kijken en dan na lancering, met wat mensen die er verstand van hebben, kijken naar crowdfunding zoals Patreon. Dat houdt in ieder geval in dat jullie de inhoud blijven bepalen en niet een financier.

 8. Frans

  En andersom? Als ik de MB volg, vind ik dan links naar de groepsblog? Ik begrijp dat die twee dus los van elkaar komen te staan.
  In tegenstelling tot Huibert vind ik dat gezeur over dagelijkse beslommeringen juist leuk, het geeft de blog iets persoonlijks, of ik me er nou in herken of niet, dus ik ben blij dat dat gewoon doorboemelt, om maar een spoorwegterm te gebruiken.

 9. Een uitdaging voor zo’n groepsblog is de zoekfunctie. Zoeken in het groepsblog zelf heeft niet zoveel zin als daar alleen maar koppen en tekstfragmenten in staan En een zoekfunctie die in alle blogs tegelijk kan zoeken is lastig qua techniek en beveiliging.

Reacties zijn gesloten.