27 gedachtes over “MoM | PUS, PAS, PES

 1. Martin

  “Uitleg van de methode is inderdaad een minimumvoorwaarde”. Dat kan niet bij de exacte wetenschappen, waar vaak een opleiding voor nodig is voordat je het begrijpt. De oude Griekn wisten dat al: voor de wiskunde is een initiatie nodig. En “eind jaren zestig was er al een sterke anti-technocratische reactie op de wetenschap”: dat is de counter-Enlightenment, die is er al 300 jaar, inderdaad “Met elke ontdekking zou iets van de kleur en de zin van het leven verloren gaan”. Dat is een typisch 19-eeuws thema: Nietzsche en Dostojewski, Darwin, etc. Nihilisme en materialisme, dus. Wiskunde, bah! We zagen het gisterenavond bij de rellen in Amsterdam en in EIndhoven: dat gaat daar ook over. Er is een virus, wat gewoon een natuurverschijnsel is, en daardoor worden wij tot beperkingen gedwongen. We mogen al blij zijn als we niet de pijp uit gaan. Veel mensen worden daar helemaal gek van, die kunnen niet met harde feiten omgaan. De avondklok zou zijn verzonnen om de bevolking te onderdrukken, alsof de overheid daar behoefte aan zou hebben. Er lopen veel gekken rond op de Aardbol, het is niet anders.

  1. “Dat kan niet bij de exacte wetenschappen, waar vaak een opleiding voor nodig is voordat je het begrijpt.”
   Klinkklare onzin. Ik kan aan elke tiener uitleggen hoe thermometers werken, waarom ze een maat voor temperatuur opleveren, dat ze eigenlijk heel iets anders meten, welke types er zijn, hoe ze te ijken, welke problemen erbij komen kijken. Sterker nog, practicumlessen hebben het specifieke pedagogische doel de tieners vertrouwd te maken met natuurwetenschappelijke methodologie.
   Aan de andere kant is het wel fijn dat u het volgende zo keurig illustreert: allerlei natuurwetenschappers (geen idee welk percentage) sluiten zichzelf net zo graag op in hun ivoren torens als allerlei classici, archeologen en geschiedkundigen.
   Iemand die zich daar niet schuldig maakt is de gepensioneerde astrofysicus Mano Singham. Zijn houding tov sensatiezoekerij heeft vele overeenkomsten met die van JonaL.

   https://freethoughtblogs.com/singham/2012/02/23/neutrinos-not-so-fast-after-all/

   Het is de moeite waard om door te klikken. Onder andere zijn serie over de Relativiteitstheorie is uitstekend. Hij heeft er nog veel en veel meer over geschreven.

   Laat niemand zich dus tegenhouden door snobisme. Lees een paar stukjes van Singham en vergelijk ze met PUS, PAS en PES. Dikke kans dat men tot dezelfde conclusie komt als ik: de principes van wetenschapsvoorlichting zijn hetzelfde voor geschiedkunde als voor natuurwetenschappen. De relevantie en urgentie blijkt wellicht nergens zo duidelijk als bij de klimaatramp die zich aan het ontvouwen is. Of bij de COVID-pandemie.

 2. Even heel iets anders, helaas, het moet me van het hart. Ik luister bij Het Oog gisterenavond naar de reactie van de burgemeester van Eindhoven. Hij staat nog strak van de adrenaline dus hij zegt een paar onaardige dingen over de rel- en knokploegen. Alle begrip daarvoor. Maar! Dan! Zegt hij dat hij de schade minder belangrijk vindt -hij vindt vooral de imagoschade voor zijn stad heel erg. Weet zo’n burgervader wel waar hij het over heeft? Al die mensen die schade hebben aan hun winkel, hun huis of hun auto krijgen dat van de verzekering niet vergoed. Ik kan dat weten want wij hadden hier even na kerst zo’n vuurwerkrel en onze ruit sneuvelde in het geweld. Voor molest draai je zelf op, dat dekt je (glas)verzekering niet. Lekkere trap na van je eigen burgemeester die de schade niet zo belangrijk vindt terwijl je zelf een paar duizend of meer euro op mag hoesten voor de frustratie van een paar doorgesnoven relfiguren.
  Goed, dat is eruit.
  De oude benadering ‘ZENDEN-ontvangen is ook elders nog niet geheel uitgestorven en hij zorgt voor een hoop narigheid. Communicatie betekent ook willen luisteren en dat blijkt keer op keer weer zo lastig dat men al snel in de paternalistische reflex schiet en gaat zenden dat het een aard heeft zonder zich nog echt om de ontvanger te bekommeren. Goed dat je hiernaast de column van Cecile Janssens hebt genoemd, die heeft hier rechtstreeks mee te maken.
  Van de burgemeester van het begin van deze reactie – en die van mijn eigen burgervader – leerde ik vooral dit: zij zijn er voor het bedrijfsleven als aanjager van de welvaart. Maar de gewone burger laat ze Siberisch. Is dit ook een van de oorzaken van gebrekkige communicatie: desinteresse in de ontvanger? Wat ongelofelijk jammer. En wat een gemiste kans..

  1. Martin

   De burgemeester van Eindhoven had het ook over een “surrealistische toestand”, wat het dus niet was. Wilders, Baudet, Internet: die avondklok en de andere Corona maatregelen zijn er alleen om ons te pesten. Dat is dan een excuus voor het plebs om de boel af te breken. En dan zijn er mensen die denken dat directe democratie heel leuk zou zijn.

   1. Martin

    Hier nog zo iets: https://www.spiegel.de/wirtschaft/great-reset-wie-der-davos-gruender-zum-anfuehrer-einer-weltverschwoerung-wurde-a-62eac65f-fd7d-4f06-834c-17c9a3eb9eb4

    Klaus Schwab, de oprichter van het Davos Forum en voormalig economie professor, is de spreekbuis van de “Great Reset”: De Elite (Soros, Bill Gates, …) heeft de corona epidemie verzonnen om in 2030 hun Grote Reset te kunnen uitvoeren. We leven in een moderne technologische maatschappij, maar er is nog steeds een Middeleeuwse onderlaag.

   2. De dictatuur van de meerderheid. Als je in je veilige cocon tussen gelijkgestemden boven in de boom zit lijkt dat misschien aardig. Maar daaronder wonen ook mensen en die kunnen je nog wel eens aan het schrikken maken. Als je boven in je boom zit zonder ooit naar beneden te komen heb je daar geen weet van. Zie burgervader voornoemd. (Om over de verborgen agressie van de boomtop nog maar te zwijgen). Stemmen vanaf je 16e; ook zoiets wat je alleen kunt bedenken als je tot het ‘weldenkende’ deel van de natie behoort. Met 16 zijn de hersens nog niet eens volgroeid.
    Het ZENDEN-ontvangen patroon zit nog steeds tot in de haarvaten van de maatschappij.

   3. “Alleen om ons te pesten” gaat me te ver. Ik begrijp de reactie wel, want sommige corona-maatregelen zijn zeker bedoeld om dingen die toegestaan zijn, zo moeilijk mogelijk te maken (fiets meenemen in de trein kan alleen nog door vooraf online een kaartje te komen). Maar ik denk dat de meeste maatregelen vooral een machteloze overheid tonen met aan het hoofd een kabinet dat teveel vertrouwen heeft gehad in het begrip dat de burger voor de tastend zoekende wetenschap en de even tastend zoekende overheid kon opbrengen.

    1. Martin

     Ja, het is ook een moeilijke situatie. De overheid moet passende maatregelen proberen te treffen zodat wij er zo goed mogelijk weer uitkomen. Niets doen kan ook niet. Dus steunpakketten, want als die mensen werkloos worden dan kost dat ook geld. Dit is typisch een geval van besluiten moeten nemen bij incomplete informatie. Dus 100% voorspelbaar is het ook niet. Als de R factor te groot wordt dan komen er maatregelen, wat zou men anders kunnen doen? Dat is de condition humaine; wij hebben wel informatie, maar niet over alles en nogal onvolledig, dus wij slaan ons erdoor zo goed als dat gaat. Dat probleem is nog groter voor mensen met een lage opleiding, die hebben niet zoveel gelezen over geschiedenis, als je dat wel doet dan zie je dat de huidige situatie wel meevalt, wij (van na WO-II) zijn gewoon niets meer gewend.

    2. De meeste maatregelen tonen vooral een machteloos kabinet dat als eerste prioriteit heeft grote bedrijven te beschermen, daar alles aan ondergeschikt maakt en daarom niet bereid is te leren van gemaakte fouten, laat staan te kijken hoe andere, succesvollere landen beleid maken. Het resultaat is falen op alle fronten behalve één – die eerste prioriteit.
     Ik zag het half augustus al aankomen, omdat ik iets van exponentiële functies begrijp. Kijk maar na – op de 17e overschreed het aantal besmettingen per dag de 500. Dus rijst de klassieke vraag van Louis van Gaal: ben ik nou zo slim of zijn zij nou zo dom?

     1. Martin

      Ik meen ook dat men na de eerste piek te snel concludeerde dat het al voorbij was. Het was ieders eigen verantwoordelijkheid en ja hoor, daar kwam de tweede piek.

  2. sara

   Het valt me op dat het meestal jonge mannen zijn. Ergens was te horen dat zo’n jongen het fijn vond weer eens een adrenaline kick te hebben.
   Er is ooit een duitse historische studie gedaan van deze jonge mannen: de belangrijkste conclusie was (als ik het me goed herinner) dat de groep jonge mannen in de leeftijd van 15 – ca 30 jaar door de hele geschiedenis heen de gevaarlijkste groep mensen is geweest.
   Soms denk ik dat het misschien voor deze groep beter zou zijn weer een jaartje verplichte militaire dienst te doen. Dan kunnen ze veel energie en agressie kwijt.

   1. Rob Krabbendam

    Dat is wel wat generaliserend. Ik ben een man van inmiddels 32 – vind mezelf nog steeds jong – maar ik heb tussen 15 en 30 nooit de neiging gehad datgene te doen wat die mensen gisteren gedaan hebben. (En ik denk dat dat voor veel meer jonge mannen geldt.) Voor mij zou dienstplicht dan goed geweest zijn voor…? Ik denk dat er misschien nog wel meer gemene delers in die groep te vinden zijn dan geslacht en leeftijd. Of misschien niet… In dat geval is er geen quick fix om van deze relschoppers nette burgers te maken.

   2. Ben Spaans

    Maar in dienst leren ze om te schieten en met explosieven om te gaan!

    De verveling tijdens de diensttijd was ook berucht. (Ik ben afgekeurd.)

   3. Nee, dat is niet generaliserend. Het verband waar Sara op wijst is statistisch aangetoond. En u RobK, bent juist aan het generaliseren. U verheft uzelf tot de maat bent voor alle jongemannen.
    Er zijn wel andere manieren om energie en agressie kwijt te raken dan militaire dienst, waar men vooral groepsdenken leert.

    “Hij die vol vreugde op muziek marcheert heeft meteen mijn minachting verdiend. Hij heeft per vergissing een groot brein gekregen, want voor hem zou de ruggengraat voldoende zijn geweest.”
    Albert Einstein

    Probeer dit eens:

    https://www.deroegeboys.nl

    Had Zaanstad niet systematisch en heel neoliberaal buurtwerk wegbezuinigd dan was Poelenburg nog steeds een sociale wijk geweest ipv de probleemwijk die het nu is.

    1. Rob Krabbendam

     Nee, wat ik deed – en dan moet je goed lezen – is een kritische noot plaatsen bij de opmerking dat “de groep jonge mannen in de leeftijd van 15 – ca 30 jaar door de hele geschiedenis heen de gevaarlijkste groep mensen is geweest” waarop dan de opmerking volgt dat diensttijd voor die jonge mannen misschien een goed idee is om hun energie en agressie kwijt te kunnen. Nou, ondergetekende man moet er niet aan denken. Omdat ik prima met mijn energie en agressie om kan gaan. En nog veel meer jonge mannen. Waarmee ik niet zeg: alle jongemannen. Dus ik verhef mijzelf nergens tot welke maat dan ook… Ik heb er gewoonweg heel veel bezwaar tegen dat gedrag zo makkelijk gereduceerd wordt tot geslacht.

     1. sara

      Ik ga er maar van uit dat u die Duitse studie niet gelezen heeft. Want die was natuurlijk met de spreekwoordelijke Duitse gründigkeit opgezet en uitgevoerd.
      In de betere media verschijnen af en toe artikelen die eveneens op deze groep jongemannen wijzen. Ik ken geen groepen meisjes/meiden die dergelijk gedrag vertonen.

      1. Ben Spaans

       Misschien komt die inhaalslag bij meisjes nog wel eens…🙄
       Meisjes zijn tegenwoordig ook dienstplichtig trouwens.

 3. Bert van Leeuwen

  Interessante blog!
  Net als in mijn vak (medisch farmaceutisch) dat hierin een reputatie (…) heeft, stuit ik ook hier weer op de afkortingen. Bij mij betekenen PUS, PAS en PES respectivelijk: pus – incisie en drainage vereist (Ubi pus, ibi evacue), PAS=Post-authorisation study – een studie met een toegelaten medicijn; PES hebben wij nog niet, maar ik vrees dat dat niet lang zal duren.
  De farmaceutisch industrie moet ook haar gebruikers voorlichten in b.v. bijsluiters. Ook dat valt niet mee.

 4. Charles van den Broek

  Ik wou eerst nog een uitgebreide, inhoudelijke reactie geven ( dat we de afgelopen tijd in verband met de coronacrisis een prachtig voorbeeld konden zien waar die “dialoog met het publiek” op uitloopt, dat er gewoon vaststaande feiten zijn, zoals 1+1=2, en de aarde is gewoon niet plat, hoe lang je ook daarover gaat discussiëren, en dat wetenschap geen democratie is, maar waarheidsvinding, en meer van dat al). Maar toen ik las dat volgens jou SETI@home (luisteren naar een radiozender die nooit een programma zal uitzenden) een schitterend voorbeeld van publieksparticipatie is, zag ik in dat dat vergeefse moeite zou zijn…

 5. Ben Spaans

  Het is niet nieuw. In de link staat overigens dat groepsvorming van jonge mannen meestal niet tot geweld leidt.

  1. Ben Spaans

   Bovenstaande reactie is bedoeld voor Sara.

   Wetenschap, er lopen toch vreemde vogels in rond. De jongemannenkwestie die hier aan de orde is gekomen, wordt door de Duitse academicus Gunnar Heinsohn tot een soort allesverklarend model voor de gewelddadige kant van de wereldgeschiedenis gemaakt (revoluties, genocides). Als er bij sterke bevolkingsgroei sprake is van een ‘youth bulge’ en er gezinnen met veel zonen zijn, zullen de de jongere zonen uit die gezinnen het voornaamste instabiele element in veel samenlevingen vormen. (Urk?). Dit zou bijvoorbeeld veel van de recente geschiedenis in het Midden-Oosten verklaren, uiteengezet in b.v.
   ‘Zonen grijpen de Wereldmacht’ (Amsterdam 2008) https://www.boekwinkeltjes.nl/s/?q=Gunnar+Heinsohn+&t=1&n=1&from=header
   Is dit wetenschap? De man brengt meer controversieels (…) hij propageert b.v. ook een radicale herzennienning van de chronologie van de oude geschiedenis, die er op neer komt dat ongeveer 2000 jaar ‘zoek’ zou zijn, de Egyptische en Mesopotamische beschavingen verschenen pas rond 1200 v. Chr. Hij heeft hiermee Velikovsky belangrijk gecorrigeerd…

   De man was jarenlang professor in Bremen…

   https://en.m.wikipedia.org/wiki/Gunnar_Heinsohn

Reacties zijn gesloten.