De Oudheid in het nieuws

Een blik in Toebosch’ keuken

Straks begint Oog op de Oudheid, het evenement waartoe Timo Epping van het Rijksmuseum van Oudheden en ik, destijds namens RomeinenNu, het initiatief namen. Het doel is het publiek wat méér te bieden dan alleen conclusies. Mijn goede vriend Richard Kroes is altijd de presentator geweest, de Tempelzaal in het museum de vaste locatie.

Alleen zal daar dit keer niemand zitten. U weet waarom. Omdat we het vanavond niet live konden doen, is het een livestream, die helemaal niet live is maar vanmiddag opgenomen. Evengoed is de aflevering interessant omdat het gaat over de wijze waarop de Oudheid in het nieuws komt. Of niet in het nieuws komt, want classici krijgen, zo constateerden we, aanzienlijk minder aandacht dan archeologen. Waarom dat zo is, is een van de vragen die aan de orde kwam. (Al kwam het antwoord dat ik verwachtte te horen, namelijk dat classici zich richten op het gymnasium, er grappig genoeg niet uit.)

Behalve de mensen van het museum, Richard en ik waren ook Karen Jeneson van het Thermenmuseum in Heerlen en Theo Toebosch, journalist voor onder andere het Handelsblad, van de partij. In de discussie vulden ze elkaar mooi aan en slechts een enkele keer waren ze het oneens. Als u straks om acht uur het filmpje ziet, zult u constateren dat Karen opmerkt dat de Oudheid – of althans de Heerlense Oudheid – vroeger zakelijker dan nu in het nieuws kwam en dat de hedendaagse Duitse media weer zakelijker zijn dan die van Nederland. Theo meende daarentegen dat het in Nederland tegenwoordig beter gaat dan twintig jaar geleden. Ze kunnen allebei gelijk hebben.

Enfin, ik hoop dat u kijkt. Hoort u ook mij stuntelen met de Teams.

En hopelijk, hopelijk kan het volgend jaar weer normaal. Want het is niks, zo’n leeg museum.

Deel dit:

3 gedachtes over “De Oudheid in het nieuws

  1. Karel van Nimwegen

    Ik blijf me afvragen of het niet beter Interweekum was blijven heten. De zelfspot maakt de naam tot een echt begrip, net als ‘Zit een oudheidkundige met zijn rug naar een boekenkast.’ Dat blijft hangen. Oog op de Oudheid is te neutraal om een begrip te zijn.

  2. FrankB

    Ha, Teams werkt voor mij ook nooit naar behoren. Zoom en ander spul wel.
    Helaas heb ik vanavond politieke verplichtingen.

Reacties zijn gesloten.