Grieken in het Verre Oosten

Laten we het eens hebben over het hellenistische Verre Oosten. Momenteel is immers de Week van de Klassieken, die is gewijd aan de Inclusieve Oudheid. Eén van de aspecten van dat thema is dat er (eindelijk) aandacht is voor regio’s die niet Griekenland en Italië heten. Vergeet niet op de website op de agenda-pagina rechtsboven te zoeken naar wat er de afgelopen dagen al was, want daar zaten interessante dingen bij, zoals lezingen van Miko Flohr en Marike van Aerde.

Ik wil het niet ongemerkt voorbij laten gaan en haak erop in met de keuze van het boek dat ik als eerste wil behandelen in een reeks filmpjes die ik al tijden in gedachten heb: “Zit een oudheidkundige met de rug naar een boekenkast”. Het boek dat ik als eerste uit die kast haal en aan u voorstel, is van Rachel Mairs; u bestelt het hier en ik schreef er daar al eens over. Het gaat dus over het hellenistische Verre Oosten.

Overigens is, in corona-isolement, het maken van filmpjes lastig, want je bent je eigen cameraman en ziet niet wat in beeld komt. Ik heb maar een soort selfie gemaakt en dank Kees Huijser, die gisteravond het filmpje, dat te zwaar was om  even online te bewerken, voor me spiegelde.

***

Ander onderwerp. Vanavond is Oog op de Oudheid gewijd aan wetenschap en journalistiek. Samenvatting:

Oudheidkundig onderzoek is pas af als de resultaten zijn overgedragen aan de burger. We financieren de wetenschap immers om er als samenleving verstandiger van te worden. Maar laten de universiteiten hun voorlichting wel voldoende meegroeien met het steeds hoger opgeleid publiek? Beperken classici hun voorlichting niet te zeer tot het gymnasium? Leggen journalisten, op zoek naar nieuws, het rustige proces van gestage oudheidkundige kenniswinst wel goed uit? Wetenschapsjournalist Theo Toebosch en archeoloog Karen Jeneson (Thermenmuseum) leggen de dilemma’s uit.

Vanavond discussiëren we erop los.

***

En daarmee rond ik voor vandaag af. Ik wens u plezier met mijn filmpje en laat die wens achterwege voor de lectuur van het genoemde boek en voor Oog op de Oudheid, want die twee zijn namelijk sowieso leuk en goed en plezierig.

Deel dit:

10 gedachtes over “Grieken in het Verre Oosten

 1. FrankB

  Leuk kapsel. Ik zal je filmpje later bekijken, eerst goed wakker worden (onrustig geslapen).

 2. Frans Croonen

  Ontzettend leuk en leerzaam, op een moderne manier. Ik ben benieuwd naar de volgende korte filmpjes.

 3. Frans Looije

  Heerlijk om je stem weer eens te horen en je te zien bewegen. Heldere kaartjes ook.
  Boekenkast: hang er aan een touwtje een landkaartje voor?

 4. Anna Minis

  Mooie, duidelijke stem.
  Het boek is ongetwijfeld interessant, goed om te weten wat er zo ongeveer in staat, verruimt mijn blik. Maar ja, ik heb het druk genoeg met Grieken in Griekenland en in Magna Graecia!

 5. FrankB

  Ik denk dat je Indiaas bedoelt ipv Indisch. India en Indië (vooral West-Indië) schelen een paar kilometer.
  Het verschil tussen een pseudowetenschappelijke vlog en eentje van jou? Bij de eerste lijken twee minuten er minstens zes te duren, eentje van dik 6 minuten lijkt na 2 minuten voorbij te zijn.

 6. Huibert Schijf

  Rachel Mair biedt in haar boek uit 2014 enkele interessante voorbeelden van hoe multipele identiteiten werken. JonaL spreekt niet onjuist maar ouderwets van diverse rollen die mensen spelen. Sociologen spraken over die rollen al in de jaren zeventig. Antropologen spreken van multipele identiteiten omdat zij identiteit als een relationeel en dynamisch begrip zien. De identiteit wordt dus bepaald door de degene met wie we omgaan. Het interessante van de vreemde is dat die vreemd is, en we onze eigen identiteit dus moeten uitproberen. Robinson Crusoe had geen identiteit totdat hij Vrijdag ontmoette. Met Mairs redeneringen is werkelijk niets mis mee. Alleen verbazingwekkend dat de toepassing pas in 2014 gebeurde. P.S. met het YouTube filmpje is ook niets mis mee, hoewel het geen illustraties bevat. Maar zoals altijd ontdekte ik dat lezen van een geschreven tekst sneller gaat dan het kijken naar een filmpje.

  1. Rob Duijf

   Afgezien van wat disciplines als sociologie en antropologie hebben te melden over identiteit kunnen we natuurlijk ook naar onszelf kijken. Daar is het proces van identiteitsvorming en identificatie in uitvoering feitelijk waarneembaar. Hoogst actueel.

Reacties zijn gesloten.