Amminadab

Het flesje uit Tell Siran (Jordan Museum, Amman)

Tell Siran is een ruïneheuvel in Jordanië, in de IJzertijd bewoond door Ammonieten, het volk waaraan de witte hoofdstad van het Hasjemitische koninkrijk zijn naam Amman dankt. In Tell Siran is bovenstaand flesje gevonden, dat is voorzien van een inscriptie. Het wordt paleografisch gedateerd rond 600 v.Chr. maar een koolstofdatering van de inhoud (gerst, tarwe, gras en sporen metaal) is anderhalve eeuw jonger.

Het Ammonitisch is geen heel bekende taal, als de fles al is geschreven in die taal. Het kan namelijk ook een Aramees dialect zijn. (Het schrift lijkt daar het meest op.) Omdat dit onduidelijk is, zijn er diverse vertalingen, zoals deze:

Moge dat wat Amminadab, koning van de Ammonieten,
zoon van Hissa’il, koning van de Ammonieten,
zoon van Amminadab, koning van de Ammonieten,
produceerde in zijn wijngaard, tuinen, waterpoel en cisterne,
vele dagen en jaren vreugde en blijdschap brengen.

Gewoon een leuk voorwerpje. Het documenteert de namen van drie koningen maar verheldert verder niet heel veel. Het toont echter wel dat althans de hovelingen in Ammon konden lezen en schrijven.

[Dit was het 398e voorwerp in mijn reeks museumstukken.]

Deel dit:

2 gedachtes over “Amminadab

  1. Saskia Sluiter

    Is dit flesje van glas? Dat lijkt misschien een stomme vraag maar ik ken zat ‘flesjes’ die van een ander materiaal zijn gemaakt. Albast, kalksteen. Dit ziet er weliswaar uit als glas met een patina, maar is dat het ook?

Reacties zijn gesloten.