De kleurenkladder in Antwerpen

Vorig weekend was ik in Antwerpen. Ik houd van die stad. Er is een haven en dan ben ik al snel tevreden, maar Antwerpen heeft net iets méér.

Nou ja, vrij veel meer eigenlijk, zoals allerlei kleine theaters, de Schelde, een dierentuin waarover ik nog eens zal bloggen, het stadspark, boekhandel De Groene Waterman, het huis van Rubens, Lange Wapper, de Boerentoren, de Dulle Griet, het station Antwerpen-Centraal, diamanten, leuke mensen die weleens reageren op mijn blog, Joachim Stiller, een Plantin-Moretus, het vergeten punt waar Van Speijk zichzelf opblies, het stadhuis, Ken Broeders, café De Klok, de Meir, de AVRA, een joodse wijk, het Museum aan de Stroom, Elsschot, de Sint-Carolus Borromeuskerk, Semini, een mooie schouwburg, een Begijnhof, de Sint-Anna-tunnel, friet patat, het Havenhuis, een station dat Luchtbal heet, de nieuwbouw aan de Teniersplaats, de OLV-kerk, de Botanische tuin.

Eén ding maakt me minder blij en dat ziet u hierboven. Wie hoort er in het rijtje Mucha / Chagall / Renoir / Munch niet thuis? Inderdaad, de kleurenkladder. Kijk naar bovenstaande foto en je ziet meteen wie niet weet hoe hij moet omgaan met kleur.

Chagall. Ik zeg het er voor de zekerheid maar even bij.

Van beschaafde mensen in een beschaafde stad zou je toch hebben verwacht dat ze hun gasten niet zomaar de stuipen op het lijf jagen.

Deel dit:

20 gedachtes over “De kleurenkladder in Antwerpen

 1. Jeroen

  Ik neem aan dat de winkeleigenaar ze DIRECT uit de schappen heeft verwijderd, na er op gewezen te zijn??

 2. Huibert Schijf

  Ik deel die waardering voor Antwerpen. Een onnederlandse stad waar toch Nederlands gesproken wordt. Ik eet erg graag een broodje hesp. Over de zeer opgeknapte dierentuin valt misschien nog te zeggen dat wie een Artiskaart bezit ook daar twee keer per jaar gratis naar binnen mag. Een van die kleine voorbeelden van internationale samenwerking die ik waardeer. Maar dan vergeet JonaL het Planciusmuseum met zijn oude drukkerij, ook in het centrum. Dat is jammer. Omdat ik graag de randen van een stad bekijk: in de omgeving van het Berchemstation zijn mooie wijken met volop Jugendstilgebouwen. En zo kom ik op de de grote ergenis van JonaL. Hij loopt langs een toeristische winkel waar een (kalender?) van schilderijen met Marc Chagall te koop is. Ik zou hem niet eens gezien hebben want mijn oog zou op Mucha zijn gevallen (op Renoir ben ook ik niet dol). Zo heeft ieder zijn eigen manier van kijken.

  0

 3. Harry ten Brink

  Dat krijg je er van als er geen schoonheidscommissie is in dat gewest. Dan krijg je ook allerlei staketsels die schots en scheef langs de straten mogen staan. Daar zou je de autoriteiten ook meteen op kunnen wijzen bij een klacht of wijzen ze dan weer naar het federale bestuur dat de maatregelen kan overrulen (of hoe dat in die gewesterse taal moge heten)

 4. Johan Thibaut

  Als ik de foto goed bekijk, is de kalender te koop bij een (van oorsprong toch) Nederlandse boekenwinkel 😉
  J

  1. Huibert Schijf

   Daar zou u gelijk in kunnen hebben. Het is m.i. De Slegte op het Wapper. In tegenstelling tot het opheffen van De Slegte in Nederland, is dat in Antwerpen nooit gebeurd. De winkel was erg zelfstandig. Die uitstalling is natuurlijk bedoeld voor Nederlandse toeristen die van Chagall houden.

 5. Sara

  Als ex-Antwerpse voel ik me toch enigszins in mijn kuif gepikt door de, weliswaar ironisch bedoelde, verwijzing naar Chagall. Ik neem tenminste niet aan dat u ‘De Schreeuw’ bedoelde.
  Het idee dat wij door het aanbieden van een kalender met diens schilderijen van minder beschaving zouden getuigen dan de meeste hollanders die hier vooral het frietkot bezoeken en ons veelgeprezen bier drinken (grote dank daarvoor), kan slechts gebaseerd zijn op onwetendheid en/of arrogantie (excusez le mot).
  Antwerpenaren zijn niet zo gauw gechoqueerd door de kleurenpracht van Chagall, gewend als wij zijn aan het picturale geweld van Rubens.
  Wellicht dat u na het nuttigen van voldoende glazen Orval (bijvoorbeeld), de intense kleuren beter kunt waarderen.

  1. FrankB

   “Het idee dat wij door het aanbieden van een kalender met diens schilderijen van minder beschaving zouden getuigen dan de meeste hollanders …..”
   Ah, maar dat is niet het idee zoals geformuleerd door JonaL. Hij schrijft:

   “Van beschaafde mensen”
   zoals de Antwerpenaren

   “in een beschaafde stad …..”
   zoals Antwerpen.
   Ik kan mij bv. niet herinneren dat hij Amsterdam(mers) aldus beschreef. Als inwoner van het noordoosten wil ik graag aannemen dat daar een goede reden voor is.

 6. Dirk Zwysen

  Leuk dat je van Antwerpen hebt genoten in het enige zonnige weekend van deze zomer. Het lijkt inderdaad de Slegte op de Wapper. Durf ik het te zeggen? Ja natuurlijk: zonder de MB had ik Chagall zelfs nooit leren kennen…

  Spoel dat verpletterende inzicht maar even door met een Bolleke of Seefbier.

 7. Raymond Haselager

  Het is mooi te zien hoe een kunstenaar zulke diepe emoties weet op te roepen. Mooi of lelijk, dat is verder een kwestie van smaak.

 8. huibree

  Niet meer dan eens per jaar svp uw onverklaarbare Chagall spuwen alstublieft, mijn favoriete Beobachter 🙏

 9. Jacob Krekel

  Weet iemand een goed Nederlandse uitdrukking voor “running gag” ?
  Ik ken overigens leukere running gags dan deze

 10. Raymond Haselager

  En ik vind het ook leuk. Het voegt ook iets toe aan al die serieuze stukjes, juist omdat het nergens op slaat.

Reacties zijn gesloten.