We moeten Antwerpen helpen, echt

Het Steen.

In Antwerpen, een van de boeiendste steden van België, is wat ophef ontstaan over de aanbouw van een terminal voor cruiseboten. Die komt naast het Steen. Die van Antwerpen zijn er niet heel gelukkig mee.

Toch moet me van het hart dat het goed is dat er toeristen gaan naar Antwerpen. Ik zeg dat vanuit historisch schuldbewustzijn; wij Amsterdammers lieten ooit de Westerschelde afsluiten om te verhinderen dat Antwerpen onze concurrent werd. En toen dat niet langer ging vaardigden we Jan van Speijk af. Als Amsterdammers hebben we dus iets goed te maken. Vandaar dat ik internationale reizigers graag  verwijs naar de mooie stad aan de Schelde.

Laten we eerlijk zijn: voor toeristen is Antwerpen veel leuker. Antwerpen is mooier dan Amsterdam. In Antwerpen wonen veel leukere mensen dan in Amsterdam. In Antwerpen is de chocolade lekkerder dan in Amsterdam. De burgemeester van Antwerpen zegt nog weleens iets over de Oudheid; weliswaar alleen maar domme dingen, maar toch, in Amsterdam hebben we zelfs dat niet.

België heeft voor toeristen 2 Many DJs, Daan, Vive la fête, Arno Hintjens, Das Pop, TC Matic, Zita Swoon, Arsenal, The Black Box Revelation, Thou, dEUS, Arno Hintjens, K’s Choice, Soulwax; in Amsterdam hebben ze alleen André Hazes en trouwens, toeristen zoeken zich almaar wezenloos naar de Port d’Amsterdam van Jacques Brel.

In Antwerpen hebben ze een spoorwegstation waar je als toerist wil rondwandelen en in Amsterdam – hebben we hier een spoorwegstation? De beste straatmuzikant van Europa speelt in Antwerpen. Welke toerist wil er nu naar het Rijksmuseum als je als toerist ook naar het Rubenshuis of het Mayer van den Bergh kunt? Antwerpen heeft de AVRA en Amsterdam niet. In Antwerpen kan een toerist slapen in een hotel met middeleeuwse vertrekken en hanenbalken uit 1122 terwijl een bezoeker aan Amsterdam vooral naar nieuwbouw moet.

Antwerpen is de stad van Hubert Lampo en Willem Elsschot, Amsterdam heeft De Cock met cee oo cee kaa. Overigens is Hercule Poiroit veel interessanter dan De Cock. Antwerpen heeft de Royal Antwerp Football Club en Amsterdam heeft geen FC Amsterdam meer, dus voor het voetbal kan een toerist ook beter naar Antwerpen.

Een toerist die de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal beklimt heeft een uitzicht van wel 125 meter hoogte terwijl het uitzicht van de Oude Kerk slechts van zeventig meter is. In België kan de toerist genieten van drie talen, in Amsterdam spreken ze Engels. In Antwerpen kunnen toeristen naar een zoo met hiëroglyfen en in Amsterdam niet.

Ken Broeders woont in Antwerpen en niet in Amsterdam. In Antwerpen hebben ze voor toeristen een stadspark, in Amsterdam hebben we alleen Q-Park. De Belgen zijn van alle Galliërs de dappersten. En over bier heb ik het nog niet eens.

Als Amsterdammer ben ik het er helemaal mee eens dat Antwerpen het beste moet doen om toeristen een beetje waardig welkom te heten. Echt lieve toeristen, u moet in Antwerpen zijn, niet in Amsterdam, en lieve mensen, we moeten ervoor zorgen dat toeristen zich in Antwerpen welkom voelen, dus teken die petitie.

Deel dit:

39 gedachtes over “We moeten Antwerpen helpen, echt

 1. Anna Minis

  En dan vergat u nog de frites! En Suske en Wiske! En de Opera van Antwepen. In de stad van Sus Antigoon mogen natuurlijk geen lelijke aanbouwsels verschijnen.
  Ik heb getekend, maar ik weet niets van social media. Daar bemoei ik me niet mee.

   1. Rob Duijf

    Daar staat tegenover dat je voor Vlaamse Friet Snackland op Damrak 58 in de rij moet staan…

    1. Anna Minis

     d at zegt niets over de kwaliteit van de frieten. Dat zijn misschien (of waarschijnlijk) toeristen met een slechte smaak. Of het is er goedkoop.
     Ik woon in Amsterdam en ben daar wel eens langsgelopen, maar als Limburgse zijnde had ik al genoeg van de geur.
     Behoorlijke frieten vind je in de Voetboogsteeg hoek Heiligenweg, maar ook die kunnen niet tippen aan de frieten die ik in Gent at (daar heb ik gewoond) bij de Frietmadam. De allerlekkerste heb ik ooit gegeten in Anderlecht. Ik wil het niet weten, maar waarschijnlijk gefrituurd in paardenvet.

     1. Rob Duijf

      ‘d at zegt niets over de kwaliteit van de frieten.’

      Google geeft dit Vlaamse Friethuis op 840 reviews een 4.3. Dat is toch niet heel slecht en het zijn geen toeristen die beoordelingen geven.

      Maar ik geef toe: er is altijd baas boven baas. Vlaams Friethuis Vleminx in Voetboogsteeg scoort op 2.571 reviews een 4.5.

      1. Anna Minis

       Het zal wel. Ik ga niet af op reviews, die schrijven ze misschien wel zelf. Ik ga af op mijn eigen ondervinding, en ik heb ervaren dat de frieten in Belgie (en bij ons in Limburg) beter zijn dan hier in Holland.

       1. Rob Duijf

        En de maan is misschien wel van kaas…
        Dat je op je eigen ondervinding afgaat, is desalnietemin verstandig.

      2. Anna Minis

       U hecht erg veel waarde aan reviews. Die bevatten de waarheid. Ik denk dat niet, maar ondanks mijn onnozelheid krijg ik toch nog een pluimpje. Ben ik even blij! mijn dag kan niet meer stuk.

       1. Rob Duijf

        ‘U hecht erg veel waarde aan reviews. Die bevatten de waarheid.’

        U legt mij woorden in de mond. Reviews zijn impressies. Impressies zijn de waarheid niet.

        Fijne dag verder.

      3. Anna Minis

       Nou kijk eens, u zegt het zelf. Impressies. Ik vraag me dan wel af waarom u die reviews in stelling brengt ter verdediging van de frieten… u zegt het niet met zoveel woorden, maar u hecht er klaarblijkelijk veel waarde aan. Maar goed, laten we ophouden, waar gaat dit uiteindelijk over.
       Zoals ik al zei, mijn dag kan niet meer stuk. Ik wens u hetzelfde.

       1. Rob Duijf

        Maar Anna, ik breng die reviews niet instelling ter verdediging van die frieten, waarom zou ik. Ik zet ze naast jouw Limburgse en Vlaamse impressies!

        Kennelijk zijn er mensen die een mening hebben over frieten en die een serieuze beoordeling schrijven, gewoon omdat ze het leuk vinden en omdat ze het menen, in positieve, maar ook in negatieve zin.

        Trouwens, de meest smerige frieten heb ik ooit in Werchter gegeten.

        ‘The proof of the pudding is in the eating’. Eet het en je weet het. Daar gaat het uiteindelijk om.

      4. Anna Minis

       Een misverstand. Ik dacht dat u me wilde tegenspreken, met als bewijs die reviews. U moet niet vergeten dat de frieten ons Zuiderlingen na aan het hart liggen. Mij althans.

     2. Roger Van Bever

      Wat leuk dat je in Gent gewoond hebt, de hoofdstad van de provincie waar ik geboren ben! Waren ze toen ook al bezig met de restauratie van het Patershol?

      1. Anna Minis

       Ik woonde daar van 1960-1962….en ik had het veel te druk op het Koninklijk Athenaeum (met wiskunde in het Frans!!!!) om op het Patershol te letten.. maar ik was wel elke zondag bij het Lam Gods.
       Dus u komt daarvandaan. Spreekt u ook nog het Gents?
       Toen ik in 1994 in Gent was, heb ik het nauwelijks nog gehoord, tot mijn spijt. Ajaot. tes vriet, zunne.

       1. Roger Van Bever

        Ik kom uit Ninove, een stadje op 10 km van de taalgrens en weliswaar nog net in Oost-Vlaanderen, maar vlak bij de grens met Brabant, op ca. 20 km van Brussel, die voor mij dé stad was, vooral omdat mijn deels francofone familie daar woonde. Ik ben tweetalig, maar voel me echt Vlaming. Ik beheers het Gents zeker niet goed, maar een paar van mijn neven hebben daar gestudeerd en konden het Gents dialect goed imiteren. Overigens gingen we ook vaak naar Gent en ik ken de stad aardig goed. Een prachtige stad!

 2. Huibert Schijf

  Natuurlijk moeten toeristen naar Antwerpen waar het Centraal Station een negentiende-eeuwse Restauratie heeft die zijn weerga niet kent. En wat is leuker dan met lijn 11, bestaande uit twee wagonnetjes, naar Berghem te gaan om daar de wonderbaarlijke Gogels-Osylei te bezoeken en nog andere Jugendstilstraten. En laten we vooral het Museum Plantin-Moretus niet vergeten waar je een drukkerij uit de zestiende eeuw binnenstapt. Dat heb je allemaal niet in Amsterdam. Je kunt er ook lekker eten en drinken, en Frans spreken. Als Amsterdammer weet ik zeker dat Antwerpen leuker is.

  1. Huibert Schijf

   Ik vergeet in mijn lof voor Antwerpen helemaal mijn lievelingsmuseum daar: het Red Star Line Museum.

 3. Jeroen

  Dit is inderdaad wanstaltig (en niet omdat ik tegen nieuwbouw ben, anders krijg je dat argument weer).

  Ik hoor de pitch voor de raad al, over zichtlijnen, verbindingen tussen oud en nieuw en materiaalkeuzes die de authentieke bouwmassa complementeren…

 4. Roger Rymen

  Als echte Sinjoor (dit is iemand geboren in Antwerpen, binnen de voormalige Spaanse wallen en met beide ouders geboren in Antwerpen) ben ik verbouwereerd en emotioneel erg aangedaan, de tranen komen mij in de ogen, wanneer ik Jona’s lofzang lees samen met het Halleluja-gezang van de inzendingen op dit forum! Wat een ode aan de “Koekestad” zoals wij die noemen!
  En, we hebben in Antwerpen wel een rosse uitgangsbuurt maar Amsterdam spant op dat gebied toch de kroon met haar Walletjes, niet?
  Maar, alle gekheid op een stokje, aan alle Nederlanders: hartelijk welkom in Antwerpen en proef er eens een “Bolleke” (plaatselijk biertje), maar spreek aub geen Frans.

  1. Huibert Schijf

   Het is mij weleens overkomen in een deftig Antwerps gezelschap dat er Frans werd gesproken. Uit mezelf zal ik geen Frans spreken, dat doe ik in Brussel ook niet.

  2. In alle eerlijkheid denk ik dat Antwerpen vooral géén cruise-schepen moet laten aanleggen en toeristen moet weren.

   In Italië las ik lang geleden een artikel over de spreekwoordelijke Hollandse manager, die met zijn leasebak naar Florence komt zonder te weten wat hij ziet. Dilemma: moet je mensen wegsturen die de pret voor anderen bederven, of moet je hun een kans geven iets te ontdekken dat ook hun leven kan verrijken?

   Ik heb het antwoord nog altijd niet. Ik weet wel dat ik gisteren zag dat van de twaalf huizen die mijn achterburen vormen, er alweer drie in gebruik waren voor toeristen en dat mijn buurt, zonder vaste bewoners, verloedert.

  3. Jeroen

   Het is lang geleden dat ik zo gelachen heb als in café Beveren, waar (inderdaad na meerdere Bollekes) een eurootje in het zeldzame en nog volledig werkende Decap orgel verdween.
   Een tsunami aan geluid golfde door de drankgelegenheid, en elke poging tot conversatie was direct voor enkele minuten nutteloos geworden.
   Ik kwam niet meer bij…

   Prachtige stad… (ruilen voor Almere?)

   1. Dirk Zwysen

    Mag ik u ook ‘De Duifkens’ (de deufkes, met korte eu, neigend naar sjwa) aanbevelen? Geen orgel decap, maar wel een gezellig bruin café op de Graanmarkt. Je waant je er op het terras onder de kruinen zo in Frankrijk. Voor een Italiaans piazza moet je wat noordelijker zijn om het Conscienceplein. God, wat kijk ik uit naar dat vaccin.

  4. FrankB

   Uit mezelf zal ik noch in Antwerpen, noch in Brussel, noch in de rest van de wereld Frans spreken, maar dat heeft een andere oorzaak: zes jaar vervolgonderwijs hebben in dit opzicht weinig vrucht gedragen.

 5. Frans Buijs

  En zelfs Amsterdam van Jacques Brel gaat over Antwerpen. Maar Anvers paste niet in de melodie van het lied.

 6. Anna Minis

  Als u de petitie tekent, wordt u in de toekomst bedolven onder wekelijkse e-mailberichten….het is maar dat u het weet.

  1. Nanny

   Graag de petitie getekend. Meteen voor berichten afgemeld. Kan gelukkig. Nu hopen dat het werkt.

  2. FrankB

   Dat klopt, maar Avaaz heeft meestal ondertekenwaardige petities. Het is de enige die ik toelaat.

 7. Dirk Zwysen

  Ondanks de spreekwoordelijke bescheidenheid van de Antwerpenaar, voelde ik toch mijn borst van trots opzwellen. Ik trapte bijna in de val en wilde de muzikale lijst nog aanvullen met Wannes Van De Velde en Katastroof. Ik nam me voor om Jona bij een volgend bezoek aan de Koekestad joviaal te trakteren op Antwerpse Handjes en een respectabele hoeveelheid Seefbier en Triple d’Anvers uit erkentelijkheid om het bevestigen van de galactocentrische positie van mijn stad. Tot de waarheid me trof als het zwaard van Brabo . A cunning plan, om zo de loftrompet te steken over ’t Stad en ons op te zadelen met jullie ongewenst toeristengebroed. De enige Tourist die we geire zien komen is Tourist LeMC. En onze noorderburen natuurlijk, die ons vriendelijk wijzen op tal van openbare urinoirs die wij autochtonen nooit vermoed hadden.
  Het Steen is natuurlijk meer dan een eeuw geleden onherstelbaar verminkt bij de rechttrekking van de Scheldekaaien. Het gebouw zelf werd van de sloophamer gered met 1 (één) stem verschil. Elke aanbouw daarna is op zijn eigen manier mislukt. De enige oplossing is het herstellen van de Werf en het Burchtplein.

 8. Fried Deelen

  Van de galactocentrische positie van Antwerpen kan men zich te Bogotá overtuigen, waar tot 7 juni een tentoonstelling loopt van in Antwerpen (en enkele in Brussel) gedrukte boeken uit de 16de en 17de eeuw -getuigen van talrijke geleerde, religieuze, en culturele contacten met Nieuw Granada. Dit bericht hoeft niet bedorven te worden door Amsterdam te noemen want dat was niks en had niks. https://www.banrepcultural.org/exposiciones/el-sello-de-amberes

Reacties zijn gesloten.