Deze blog bestaat nu al een jaar of elf, twaalf. Gek genoeg heb ik u nooit gevraagd wat u nu eigenlijk lezen wil, al komt het natuurlijk geregeld voor dat ik reageer op iets dat in de reageersectie ter sprake kwam. Aspasia is een recent voorbeeld. Ondertussen beantwoord ik honderden vragen per mail. Ook leiden regelmatig tot een blogje. Gewoon eens vragen om uw vragen, dat heb ik echter nog nooit gedaan. Vandaag dus wel. Ik nodig u dus uit om uw vragen over de Oudheid te stellen. Het kan gewoon hieronder of via deze pagina.
Het idee, me aan de hand gedaan door mijn goede vriend Richard, is dat ik uw vragen gebruik voor de blogjes van de twee laatste dagen van het jaar. Of later, in januari, wanneer u meer vragen te stellen heeft dan ik op 30 en 31 december aan kan. Een dubbel voorbehoud is overigens dat ik niet onbeperkt in mijn tijd zit en dat een vraag binnen mijn expertise moet vallen. Het moet dus gaan over de Oudheid, dus de tijd tussen pakweg 3000 v.Chr. en 650 n.Chr., en de regio tussen Indus en Atlantische Oceaan. Maar dat had u al begrepen.
We merken wel wat ervan komt. In elk geval hoop ik dat dit het begin zal zijn van een leuke oudejaarstraditie.
Van Jezus van Nazareth heb ik zo langzamerhand mijn buikje vol. Kees Aalders heeft al over zijn filosofie geschreven – maar wat weten we eigenlijk over de levensloop van Diogenes van Sinope? En natuurlijk die van mijn favorieten Archimedes en Euklydes. Kortom, om het eens tenenkrommend modern te formuleren: ik wil wel iets weten over de méns achter de filosoof/wetenschapper/wiskundige. Niet alle grote mannen zijn immers militairen.
Ter compensatie: een korte serie over de Babylonische proto-astronomen zou ik ook geweldig vinden. Je ziet al welke kant ik op wil: Antieke wetenschapsgeschiedenis.
“Van Jezus van Nazareth heb ik zo langzamerhand mijn buikje vol.”
En dan moeten de kerstdiners nog beginnen.
Voor mij zullen ze dat vanaf 27 december nog steeds moeten.
“Van Jezus van Nazareth heb ik zo langzamerhand mijn buikje vol. ”
Ik lees de stukken over het NT daarentegen met veel plezier. Zoals ik ook “Israël verdeeld” met plezier heb gelezen. Jij wellicht niet. Maar dan sla je die stukken en dergelijke boeken toch gewoon over?
Leuk idee!
In het lezenswaardige boek van de Duitse wiskundige Thomas de Padova Alles wird Zahl. Wie sich die Mathematik in der Renaissance neu erfand (2021), maakt de schrijver de opmerking dat pas door de vervanging van het Romeinse getallenstelsel door het Indisch-Arabische getallenstelsel (onze huidige getallensysteem) er echte doorbraken in de wiskunde mogelijk werden. De vraag: waarom hadden de Romeinen zo onhandig getallensysteem? En een reeksje over belangrijke Romeinse technische uitvindingen zou ik ook zeer waarderen.
Een redelijk specifieke vraag waar ik ooit op gezocht heb maar niet echt en duidelijk antwoord op kreeg: Boeddhabeelden en godenbeelden uit het oude India komen naar mijn weten voornamelijk pas voor na ongeveer 300 BCE … dus zeg na Alexander zijn avonturen. Of heb ik dat mis? En zo ja: Is het te sterk gesteld dat het Boeddhabeeld en de latere beelden van Shiva, Vishnu etc een root zouden kunnen hebben in Griekenland? Op zich zou dat nogal verstrekkend zijn om te stellen gezien die beeldentaal tot in Japan en Indonesië is overgenomen. Of maken we daarmee de veronderstelde invloed van Griekenland veel te groot?
Ik vraag mij al langer af, over hoeveel mensen spreken we in de Oudheid? Hoeveel mensen woonden er in in het Romeinse Rijk, ik las ook 39 mio. Ik vind ook altijd die getallen van de legers en gevechten en gesneuvelden zo hoog. Als je ziet dat nu, in een rijk van enkele honderden miljoen,Putin het lastig vindt om 300000 man te mobiliseren, hoe was het dan vroeger ? Vocht elke inwoner mee ?
Antwerpen had in haar Gouden Eeuw (rond 1560) een 100.000 inwoners, en was toen een van de grootste steden van Europa. Hoe zat het met de andere bekende steden en stadjes in de Oudheid. Het Perzië van Darius ? het door Caesar uitgemoorde Belgica, over welke aantallen spreken we hier ? Of is dit geen goede vraag ?Het is iets wat me al langer bezighoudt, om al die verhalen en zo meer in context te kunnen plaatsen…
Kroniekschrijvers hadden de neiging om te overdrijven.
Waar komen de Etrusken vandaan? Welke taal spraken zij?
Ik heb een meer persoonlijke vraag;
Stel… op Ouwejaarsnacht landt die langverwachte UFO in de achtertuin… en men sleept de welbekende tijdmachine naar buiten.
Als je een middag zou mogen uitkiezen.. wáár zou je heengaan, wat je zou dan willen uitkiezen om een paar uurtjes rond te kijken, te lezen, proeven, ontdekken, etc… ?
(en je bent natuurlijk immuun voor alle ziektes, en oefent geen invloed uit op de mensen daar… het “Christmas-Carol” idee.
Ik heb net vandaag nog gezegd dat ik de Tweede Slag bij Filippoi wel zou hebben willen gadeslaan. Gevechten in moerassen, stellingenoorlog: fascinerend. Ik moet het wel vanuit de UFO zien hoor.
Op andere momenten denk ik: gewoon eens wandelen door Athene anno 400 v.Chr.
Ik denk dat we als 21ste-eeuwse Europeanen snel ontzet zouden zijn van de gruwel van een veldslag, al had ik ook graag gezien waar Ambiorix Sabinus en Cotta in de val lokte.
Doe mij maar een zitje op de eerste rij wanneer Cicero Catilina de mantel uitveegt, Caesar zijn briefje van Servilia aan Cato overhandigt of Clodius betrapt wordt in vrouwenkleren. Een middag dwalen door republikeins Rome met zijn curieuze mengeling van archaïsche en hellenistische tempels of het ontvolkte Rome van de vroege middeleeuwen met lege, overwoekerde badhuizen en paleizen.
Zie boven – ik wil er met mijn nieuwsgierige neus boven op zitten als Archimedes zijn onderzoek doet.
Veldslagen zijn niets voor mij. Twee weken geleden zat ik in één van de auto’s te Staphorst, dat vond ik al meer dan erg.
Ik heb een paar hele simpele praktische dingen die ik me afvraag en waar re-enactors waarschijnlijk wel antwoord op kunnen geven.
Hoe schoren de mannen zich vroeger?
En hoe klim je in zware wapenrusting op een paard zonder stijgbeugels? Is dat puur een kwestie van spierballen?
Boeren.
Hoe leefden ze, hoe georganiseerd, hoe bleven ze continu de enorme overproductie leveren, nodig voor gigantische bouwwerken, steden, legers. Aan de hand van teksten of gevonden voorwerpen; in diverse tijden, in diverse regio’s, wat is er bekend.
Zonder boeren geen geschiedenis.
Aanvullend ook aandacht voor de handwerkslieden en kooplui in de verschillende gebieden en perioden, de mensen en misschien wat minder hun producten.
Gevatte opmerkingen te over, maar kennen we ook moppen uit de oudheid?
Bestaan er Perzische, Griekse, Aramese, Latijnse…versies van “een Carthager, een Galliër en een Etrusk zitten in een taberna….”
Jazeker.
https://www.cracked.com/article_33114_15-of-the-oldest-jokes-in-recorded-history.html
Ik vind nummer 12, 10 en 5 geestig.
Waarom kunnen we redelijk overtuigd zijn van de historiciteit van Zarathoestra? De man zou in de 13e eeuw v. Chr. actief zijn geweest, dat is in wezen enorm lang geleden voor een historisch te verifiëren persoon. Bedenk hij is de (bijna) ’tijdgenoot’ van hoogstwaarschijnlijk fictieve personen als Agamennon, Achilles, Mozes…(zouden sommigen zeggen)
Dat is een leuke, ik steun die.
Ik ben altijd geïnteresseerd in de volkeren buiten de steden/staten/rijken die we goed kennen en op welke manier zij ermee contact hadden. Ontdekkingsreizigers mogen ook altijd, zoals de Romeinen die de Nijl opvoeren.
Daarnaast zijn ook de (minder bekende) talen die men sprak altijd interesant en hoe we die kunnen kennen.