Vredesmonument

Oorlosmonument
Vredesmonument

Ter voorbereiding van deze reis had ik, nog in Amsterdam, wat stukjes geschreven, zoals het voorgaande over het verdrag dat de Egyptenaren en Hittieten in 1259 tekenden. Het maakte een einde aan een lange oorlog, waarin de slag bij Kadesh (1274) de bekendste gevechtshandeling was. Ik wist toen nog niet dat ik in het dorpje Boğazkale, aan de voet van de antieke Hettitische hoofdstad Hattusa, het bovenstaande monument zou zien.

Het centrale gedeelte is een vergrote kopie van het kleitablet dat ik al beschreef, met daaronder een deel van de vertaling, in het Turks en het Engels. Links en rechts ziet u twee strijdwagens met soldaten in Hettitische en Egyptische stijl. Het monumentje stond er twee jaar geleden nog niet. Over smaak hoeven we niet te twisten, maar het is een aardige gedachte een gedenkteken op te richten voor de beëindiging van een conflict, zelfs al is het 3271 jaar geleden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s