Vredesmonument

Oorlosmonument
Vredesmonument: de Hittiten en Egyptenaren sloten een akkoord.

Ter voorbereiding van deze reis had ik, nog in Amsterdam, wat stukjes geschreven, zoals het voorgaande over het verdrag dat de Egyptenaren en Hittiten in 1259 tekenden. Het maakte een einde aan een lange oorlog, waarin de slag bij Kadesh (1274) de bekendste gevechtshandeling was. Ik wist toen nog niet dat ik in het dorpje Boğazkale, aan de voet van de antieke hoofdstad van de Hittiten, Hattusa, het bovenstaande monument zou zien.

Het centrale gedeelte is een vergrote kopie van het kleitablet dat ik al beschreef, met daaronder een deel van de vertaling, in het Turks en het Engels. Links en rechts ziet u twee strijdwagens met soldaten in Hittitische en Egyptische stijl. Het monumentje stond er twee jaar geleden nog niet. Over smaak hoeven we niet te twisten, maar het is een aardige gedachte een gedenkteken op te richten voor de beëindiging van een conflict, zelfs al is het 3271 jaar geleden.

Deel dit: