Romeinenweek en -festival

Een pottenbakker tijdens het festival van 2012
Een pottenbakker tijdens het festival van 2012

[Een persbericht van de stichting RomeinenNU, waarvan ik bestuurslid ben.]

Van 24 mei tot en met 1 juni 2014 vindt voor de eerste maal een nationale Romeinenweek plaats in Nederland. Tientallen organisaties op het gebied van geschiedenis, cultuur en actualiteit, zoals musea, historische verenigingen, overheden, bedrijven en media organiseren een week lang activiteiten voor een breed publiek. De Romeinenweek wordt spectaculair afgesloten op 31 mei en 1 juni met het Romeinenfestival in Nijmegen.

Romeinenweek

Militair en civiel re-enactment
Militair en civiel re-enactment

Een week lang staat Nederland in het teken van Romeinse geschiedenis en erfgoed. Tientallen organisaties verspreid over het land bieden bijzondere en verrassende activiteiten aan voor jong en oud. Bezoekers kunnen genieten van tentoonstellingen, rondleidingen, lezingen, kinderactiviteiten, workshops, wandelingen, vaartochten, proeverijen en nog veel meer.

Speciale aandacht is er voor de Romeinse Limes, de noordgrens van het Romeinse Rijk die dwars door Nederland loopt van Katwijk aan Zee naar Millingen aan de Rijn. Veel activiteiten in de Romeinenweek concentreren zich langs de limes en geven de oude grens weer nieuw élan.

Gerenommeerde archeologen en historici, waaronder Erik Graafstal, Joris Habraken, Paul van der Heijden en Jona Lendering, geven verspreid langs de limes wandellezingen. Varen op een Romeins schip kan in Woerden op 31 mei. Romeinen, Germanen en gladiatoren zijn in levende lijve te zien tijdens het Romeinenweekend op 24 en 25 mei in het Archeon en Museum Het Valkhof in Nijmegen vertelt bezoekers over misdaad bij de Romeinen in de tentoonstelling Plaats Delict.

Romeinenfestival

Rara wat is dit?
Romeins eten

Voor de grootse en feestelijke afsluiting van de Romeinenweek kan iedereen op 31 mei en 1 juni terecht op het Romeinenfestival op het Kops Plateau in Nijmegen. Waar eens duizenden Romeinse soldaten en ruiters gelegerd waren, is te ervaren hoe het er 2000 jaar geleden op deze plek aan toe ging. Het belooft een spektakel te worden met onder andere Romeinse kampementen, vernieuwende shows, een belevingsveld met workshops, kinderplein, een thematisch lezingenprogramma en veel Romeinse proeverijen. Het thema van het Romeinenfestival is dan ook ‘Proef de Oudheid’.

Organisatie

Het Romeinenfestival en de Romeinenweek worden georganiseerd door RomeinenNU. De Romeinenweek wordt georganiseerd in samenwerking met Stichting Romeinse Limes Nederland. RomeinenNU zet zich in voor de promotie van Romeinse geschiedenis in Nederland. Romeinse Limes Nederland doet dat speciaal voor de Romeinse Limes in Nederland als opmaat naar de nominatie van de Romeinse Limes als Unesco Werelderfgoed.

Deel dit:

2 gedachtes over “Romeinenweek en -festival

Reacties zijn gesloten.