Tekstkritiek

De geleerde Jean Miélot verricht kopiistenwerk

Zoals u weet zijn antieke teksten overgeleverd in middeleeuwse handschriften. Daarin zitten kopiistenfouten. Tekstkritiek is de wetenschap om vast te stellen wat de oorspronkelijke tekst is geweest. Het vak is, in de eerste plaats, gewoon verschrikkelijk leuk. Als ik meer aanleg had voor talen, zou dit het filologische specialisme zijn waar ik verliefd op werd.

Het specialisme is bovendien belangrijk: als dit niet goed wordt gedaan, hebben classici en oudhistorici – en in minder mate ook archeologen – geen poot om op te staan. Tot slot heeft tekstkritiek onverwachte toepassingen: ik heb er al een paar keer op gewezen dat de evolutietheorie van Charles Darwin is gemodelleerd op de zogeheten Lachmannmethode.

Ik heb altijd het gevoel dat ik de stof niet echt goed kan uitleggen. Dat heeft een simpele verklaring: het is een van de vele lacunes in mijn opleiding. Oudheidkundigen worden sinds de jaren tachtig nu eenmaal opgeleid in de helft van de tijd die daarvoor noodzakelijk is. Het helpt ook niet dat er geen goede boeken over bestaan voor het grote publiek. Des te blijer was ik dat Cornelis Hoogerwerf de koe bij de hoorns vat met een heel fijn artikel, dat beslist smaakt naar meer.

Hoogerwerfs stuk leest u hier. Veel plezier!

Deel dit:

Een gedachte over “Tekstkritiek

Reacties zijn gesloten.