Rijk worden

corruptie

Rijk worden is niet moeilijk. Zie hierboven. En u mag raden wie ik zojuist op Twitter heb geblokt.

En nu even een stap verder. Zoiets gebeurt natuurlijk alleen, denkt u, in de schimmige wereld van het internet. Maar dat is niet zo. Ik heb in NRC Handelsblad eens een recensie gezien van een vertaling van de Griekse historicus Polybios, geschreven door Fik Meijer. Die had als hoogleraar aan dat boek had meegewerkt.

Wetenschappelijke ethiek, eenentwintigste eeuw.

Hetzelfde gebeurde met Tom Hollands Persian Fire, een boek waarover ik hier wel vaker negatief oordeel: de recensent die schreef dat als dit boek geen literaire prijzen won, er geen gerechtigheid meer was, had Holland in een eerder stadium geadviseerd. De krant die het afdrukte, heette overigens The Independent.

Rijk worden is niet moeilijk. Verhuur uw oordeel en uw pen. Wat maalt u om integriteit, wat maalt u om de Republiek der Letteren? Alles van waarde is eerloos.

Deel dit: