Romeinenweek

Reconstructie van de Augustus van Prima Porta (Allard Pierson-museum, Amsterdam)

De Romeinen zijn terug in Nederland. Van 2 t/m 10 mei barst de tweede editie los van een bijzondere week geheel gewijd aan de  Romeinen. Met een bomvolle agenda vol activiteiten door heel het land, georganiseerd door talloze culturele instellingen, verenigingen en vrijwilligers. Er is voor jong en oud wat te beleven: van wandelingen en fietstochten tot workshops en lezingen. Ook zal een bont Romeins gezelschap van oost naar west door het land trekken. Zo komt de Romeinse geschiedenis van elke streek tijdens de Romeinenweek aan bod – van Limburg tot Groningen.

De Limes (de grens van het Romeinse Rijk die dwars door Nederland liep) is een bijzonder stuk erfgoed. De bodem van ons land ligt bezaaid met archeologische schatten, van imposante godenpijlers tot gebroken aardewerk. In Groot-Brittannië en Duitsland staat de Limes al jaren op de Unesco Werelderfgoedlijst, maar in Nederland is er nog relatief weinig aandacht voor. Daar brengt de Romeinenweek graag verandering in. Tezamen met een team van enthousiaste partners – onder wie historici, archeologen, studenten en erfgoedprofessionals – zet de Romeinenweek het Romeinse verleden weer op de kaart.

Iedereen doet mee!

Van Amsterdam tot Nijmegen, van Leeuwarden tot Aardenburg: door het hele land worden activiteiten georganiseerd tijdens de Romeinenweek. Met als doel om het publiek kennis te laten maken met het Romeins verleden. Veel activiteiten zijn gratis, allen zijn geschikt voor jong en oud. Zo organiseert het Archeon in Alphen aan den Rijn een Romeinenweekend, kunnen bezoekers in Museum het Valkhof in Nijmegen terecht voor een hele speciale moederdag en kleurt Woerden voor een dag Romeins.

Bonte stoet

Naast tal van activiteiten zal er ook een Romeins reisgezelschap door ons land trekken, van Nijmegen naar het Archeon. Het reisgezelschap – bestaande uit paarden, re-enactors en een replica van een Romeinse reiswagen – zal op verschillende plaatsen standhouden en lokale activiteiten luister bijzetten.

Deel dit:

5 gedachtes over “Romeinenweek

 1. Het Archeon daar moet ik nodig weer eens een keertje naar toe. Volgens mij is het een tijd gesloten geweest maar nu weer open.
  Ja natuurlijk, weet ik ook wel dat het voor kinderen is maar ik vind het gewoon leuk, zelf brood bakken aan zo’n stok en van die romeinen huisjes. Ik houd daarvan.

  Het is echt erg wat ik nu ga zeggen op o’n volwassen site maar ik ben al wel vijf keer naar het Asterix en Obelisk park geweest onder de rook van Parijs. Parijs kan me gestolen worden maar dat park is echt geweldig. Het allerleukste vind ik de arena waar ze de spelen naspelen. Het is sterker dan ik , maar het is zo levensecht dat ik elke keer weer dubbel lig. En nu ik toch aan het bakeen ben, ik ken ook al die films met beertje Depardieu. Geweldig

 2. Ik was echt zo gek op die romeinen, dat we ook op huwelijksreis geweest zijn in Rome.
  Eerst natuurlijk netjes de eerst avond in Duinoord geslagen, echt de meest saaie ouwe lullen tent van het noordelijk halfrond. En toen de volgende morgen fris en fruitig naar schuilhol, mijn vader bracht ons, waarschijnlijk stond mijn moeder de zooi van de bruiloft nog weg te werken want die had alles geregeld in haar huis.
  Even week Rome, eerlijkgezegd weet ik daar nu wel weer niet heel erg veel van, er waren natuurlijk veel pizza’s en we hebben braaf alle attracties bezocht. Ik was er vroeger met mijn vader al geweest, hij ging er dan van alles over lezen en het ons uitleggen en zo staat hij dan op heel veel foto’s van vroeger te wijzen. Zo zijn dan de liefste mannen van mijn leven een wijzer en een kijker. mijn zoon is de kijker, hij laat me alles zien door er naar te kijken. Het heeft me altijd wel verbaasd dat ik het meest in mijn leven leerde van mijn vader en mijn zoon. Ik zal je de mensen de kost geven die daar zo over denken. Opgevoed te worden door je vader, ok, dat lijkt me wel volgens de statuten en reglementen maar opgevoed te worden door je zoon is toch wel heel erg vreemd, Ik kwebbelde altijd maar wat tegen hem, over moraal, wat moest en wat niet, hij liet het gewoon van zich afglijden met als resultaat dat ik nu erg veel geduld heb en ook veel volwassener ben.
  Van die hele huwelijksreis herinner ik me eigenlijk alleen de vlucht terug. W zitten in the plane en raken in gesprek met de mensen naast ons, Toen zeiden we dat we op huwelijksreis waren en toen waren ze een soort van boos, dat heen we moeten zeggen vonden ze want we waren een soort van gezelschap en eerlijkgezegd was me dat helemaal niet opgevallen. Maar toen raakte we met weer anderen van ineens ons gezelschap aan de praat en toen ging het ineens over geld. Wij waren met Arke en toen bleek dat wij echt ver onder de maat hadden betaald en toen waren ze weer een soort van boos.
  Gelukkig heb ik het later nog vaak in kunnen halen, gezellige tripjes naar Rome , van de week zag ik nog een mooie documentaire over dierenkooien in een lift in de arena

  trintring,., jehova getuigen

 3. JL:

  De Romeinen zijn terug in Nederland.

  In Friesland zijn de wapens al geslepen 😉

  Even serieus. Ik ben bang dat ik weinig van die Romeinenweek mee zal krijgen, maar ik ga het proberen.

  Het linkje “daar” in de laatste alinea werkt niet op deze manier. Misschien even fixen.

Reacties zijn gesloten.