Athena

Athena/Allat (Museum van Palmyra)
Athena ofwel Allat (Museum van Palmyra)

Marmer wordt in Syrië nergens gewonnen, dus de Poolse archeologen die het bovenstaande standbeeld van de godin Athena in 1975 opgroeven in de tempel van Allat in Palmyra, hadden de dag van hun leven. Het smetteloos witte marmer is “pentelisch” ofwel afkomstig uit dat gebergte tussen Athene en Marathon waar elke zomer bosbrand is.

Een goeie gok is dat dit beeld in Athene is vervaardigd, waar altijd beeldhouwersateliers zijn geweest. Bovendien is deze Athena een kopie van een van de allerberoemdste beeldhouwwerken uit de oude wereld: de Athena van Feidias, die ooit in het Parthenon was te zien. Dat beeld is gemaakt in de vijfde eeuw v.Chr., de kopie vermoedelijk in de tweede eeuw na Chr. Het is een topstuk.

Zoals gezegd is dit beeld opgegraven in de tempel van Allat – Arabisch voor “de godin” – in Palmyra. Zij werd, net als de Griekse Athena, afgebeeld in een wapenrusting en de twee godinnen werden dan ook aan elkaar gelijkgesteld.

De archeologen meenden dat het beeld in Palmyra een ouder beeld verving: een zittende Allat. Het is aannemelijk dat dat beeld de verovering van de stad door Romeinse troepen (in 273) niet heeft overleefd en dat het werd vervangen door dit beeld. Er waren na 273 volop soldaten in Palmyra die ook hun religieuze gevoelens hadden en het zullen hebben gewaardeerd dat in de door hen bezochte tempel zo’n prachtig beeld stond.

U kunt het niet meer zien. Het is namelijk vrij grondig door ISIS kapot gemaakt.

***

[Met dit prachtstuk, het 170e in mijn reeks museumstukken, komt een voorlopig einde aan deze blog. Ik ben door allerlei dingen – denk aan het spoor – te moe, wil verhinderen dat ik overspannen word en zal me concentreren op het belangrijkste. Dat betekent dat het dagelijkse stukje er helaas uit moet. Dat betekent ook dat ik alleen nog maar aan het werk ben en ik hoop dat ik erin slaag dat efficiënter te gaan doen.

De komende maand zal ik op deze pagina’s de oorlogsherinneringen plaatsen van mijn vader en daarna weet ik het even niet. In elk geval is er hier een overzicht van de museumstukken en is daar een goed stuk over wetenschapscommunicatie in de geesteswetenschappen, dus u hebt voldoende leesvoer.]

Deel dit:

34 gedachtes over “Athena

 1. Pieter

  Ik zal je stukjes missen (Ik kijk er dagelijks naar uit, voor mij zijn ze een rustpunt in mijn dag.), maar je hebt gelijk: als je nood hebt aan rust, moet je die nemen en liever te veel dan te weinig!

 2. Joop, de kelner in mijn stamkroeg Koekenbier, die ik als student frequenteerde, placht tegen sluitingstijd te roepen: “Dames, heren, er is een tijd van komen en er is een tijd van gaan!” Iedereen stond dan braaf op om af te rekenen en verliet het pand.
  Ik heb die slagzin altijd onthouden en van tijd tot tijd ook gebruikt.
  Het is voor de reeks Museumstukken van Jona nu de tijd van gaan. Na een heel bijzondere tocht door Oudheid en Middeleeuwen te hebben afgelegd! Een monumentje zou wel op z’n plaats zijn. Om een idee uit 2013 maar eens te herhalen: waarom niet een boekje ervan maken? Leuk cadeau!

 3. Manfred

  Zorg dat je niet gaat denken dat alles dus ook af moet in je blogvrije periode want dan raak je juist overwerkt.

  1. Ja hoor, alles blijft hier staan en er zal zelfs regelmatig nog een stukje van mijn vader verschijnen. Alleen ga ik het zelf de komende drie maanden anders aanpakken.

   Voor mij is echt schokkend geweest dat ik laatst uit de trein ben gestapt om te verhinderen dat de stoppen doorsloegen. Ik laat in het midden of de onbeschoftheid van mensen of een hypersensitiviteit aan mijn kant de oorzaak is, maar ik merk dat de balans tussen werkdruk en ontspanning niet goed genoeg meer is. Ik herstel niet voldoende.

 4. Klaas Hielkema

  Erg jammer maar wel heel begrijpelijk. Begreep toch al nooit waar je de tijd en energie vandaan haalde.
  Ik wens je snelle beterschap.

 5. Tineke Gijsberti Hodenpijl

  Zeer gewaardeerde Jona, mijn kleinzoon en ik zullen jou missen.Ik wens je veerkracht en beterschap.Bedankt voor al jouw kennis. Wij zullen nog regelmatig het archief raadplegen. Nogmaals bedankt en hartelijke groeten,
  Tineke.

 6. Dirk

  Ik zal je blog missen, mijn dagelijkse afspraak met oud nieuws. Ik kan niet voldoende benadrukken wat ik hier de voorbije jaren heb bijgeleerd. Het is niet eens overdreven dat wat hier verscheen mijn leesgedrag, mijn boekenkast, zowaar mijn geloof en zelfs mijn klaspraktijk beïnvloedde. Waarvoor hartelijk dank!

  Veel sterkte gewenst (en daarvoor wens ik je in de eerste plaats voldoende rust).

 7. Berend Dijk

  Dank voor de vele mooie stukken. Ik lees je blog pas sinds kort, dus in plaats van iedere dag een nieuw stuk te lezen zal ik nu iedere dag een artikel terug in de tijd pakken.

  Neem de rust die je nodig hebt, zelf kan je dat het beste aanvoelen.

 8. Wim Mulder

  Jona ik heb maar een half jaartje van je blog kunnen genieten maar dat is genoeg om er met plezier aan terug te denken.Ik wens je al het goede, goede gezondheid met veel rust en sterkte. Wim Mulder

 9. huibree

  Jona, wat zal ik je missen… Maar first things first: Doe het werk waar je zo goed in bent. Ik wacht geduldig tot ik je weer kan lezen.

 10. Christina

  Dank je wel, Jona, voor de vele fijne stukken die ik hier heb gelezen. Vooral door je stukken over de oudheid heb ik veel geleerd over het verleden en beleef ik er nog meer plezier van. Je bent een stimulerend mens. Take care.

 11. Otto Cox

  Ik zal je stukjes missen, het lezen ervan hoorde tot mijn bijna dagelijkse, tsja routine zil ik niet zeggen, want daarvoor was het te aangenaam. Maar zoals anderen ook al zeiden: alle begrip. Neem de tijd voor leuke dingen en gewoon voor niets doen. Ik hoop dan ook dat deze zin “Dat betekent ook dat ik alleen nog maar aan het werk ben” niet klopt.

 12. Hans

  Spijtig dat het afgelopen is, maar gezondheid gaat voor. Ik heb veel genoten van je stukjes, Jona. Het waren zeldzame momenten dat ik nog eens in contact kwam met mijn studiegebied. Bedankt hiervoor.

 13. De geciteerde oude Prediker wist het al wel, maar een tijd van gaan is het gelukkig nog niet voor je. Een wijs man verzet tijdig de bakens.
  Van mij zul je niet horen dat je werk en je bemoeienissen allemaal ijdel zijn en jagen naar wind – integendeel. Geluk met het vinden van een goede balans!

 14. Marcel Meijer Hof

  Een wijs besluit Jona, en wat goed dat je die waarschuwing hebt opgepakt en bent uitgestapt. Vergeet ook het recentelijk overlijden van je vader niet. Dat hakt er erin en verwerken (achtergrondprocessen) duurt gemiddeld drie jaar – tien mag ook ! Rust, regelmaat en frisse lucht. Groet, Marcel

 15. Beste Jona, zo’n blog moet wel leuk blijven. Dus lekker af en toe een stukje maken wanneer je zin en tijd en energie hebt, en anders gewoon niet. Het is toch geen verplichting of zo?

  Met burnout/overspannenheid heb ik helaas zelf ervaring. Misschien mag ik er iets over zeggen. In mijn geval, zoals bij zoveel mensen, was dat onder meer het gevolg van een misplaatst plichtsbesef en perfectionisme/faalangst/schuldgevoelens. De angst om tekort te schieten. Iemand heeft me dus daadwerkelijk aan het verstand moeten brengen dat dat allemaal alleen in mijn eigen hoofd speelde en dat ik niemand zou benadelen als ik het rustiger aan zou doen of zelfs dingen zou laten schieten. Ik voelde me best minderwaardig maar achteraf gezien was ik eigenlijk nogal verwaand om te denken dat zoveel van mij afhing.

  Of zoiets bij jou ook speelt weet ik natuurlijk niet, maar het zou kunnen. Zoals gezegd: het komt bij veel mensen voor. En het gaat fout op het moment dat het allemaal teveel wordt en er dingen gebeuren waar we geen vat op hebben. Zoals een sterfgeval in de familie, of onnozel kakelende mensen in de stiltecoupé.

  Wel goed dat je er in een nog niet te vergevorderd stadium bij lijkt te zijn.

  Iemand heeft me eens gezegd: doe geen dingen die energie kosten, alleen maar dingen waar je energie van krijgt. Dat was zo’n dom en goedkoop cliché uit de zelfhelpwereld en een slecht advies bovendien want vervolgens ben ik twee jaar lang bijna niet meer de deur uit geweest. Dus ook dat wil je liefst voorkomen. Blijf wel bezig, maar dan gewoon wat minder. Beterschap.

 16. Trudy

  Jammer, maar een heel goed besluit van je! Je lichaam geeft op een gegeven moment toch aan, dat het nu genoeg is geweest.
  Dus, beste Jona, gun jezelf nu eindelijk eens rust en dan komt het vanzelf weer goed.
  Sterkte!

 17. Rob

  Verstandig besluit, en sterkte! Ik hoop dat je te zijner tijd uitgerust terugkeert, want ik lees je stukjes altijd met veel plezier.

 18. Steven

  Van Albert Schweitzer is wel gezegd dat hij vijf levens in de tijd van één leefde. Hij zat voortdurend aan de rand van oververmoeidheid, overspanning ed. Als het daar overheen ging nam hij soms een tijd van betrekkelijke rust waarna hij weer vrolijk deed alsof er niks gebeurd was. Wie zo is kan dat nou eenmaal toch niet laten. Schweitzer werd negentig maar memento, we zijn niet allemaal Schweitzers. Sterkte en wijsheid toegewenst.

 19. hans wellink

  Dag Jona,

  Steeds weer verwende je me met je verhelderende artikeltjes. Nu neem je even rust. Wijs. Ook de eekhoorntjes in mijn tuin nemen soms rust om later weer vol energie van tak tot tak hun energie om te zetten in speelse bewegingen.

 20. Beste Jona, Ik lees sinds een paar jaar geregeld stukken van je blog. Ik zal ze erg missen, maar ben heel blij dat je zo geschrokken bent van het incident met de stiltecoupé dat je bespoten hebt het rustiger aan te doen! Een verstandig besluit! Beterschap en sterkte! Met dank voor alle interessante stukken die ik las!

 21. Joost Kloppers

  Neem je blog meestal in het weekend door en lees nu dus pas dat je er (hopelijk tijdelijk) mee stopt. Dank je voor de interessante stukken veel sterkte met je herstel!

 22. wtstolk

  Heel erg bedankt voor de prachtige stukjes, ik zal ze missen. Maar het is nu het belangrijkst dat je goed aan jezelf denkt. Sterkte en beterschap!

 23. Maurits de Groot

  Ik geloof er niets van, dus ik wacht gewoon even rustig af. Hoop je snel een keer persoonlijk te ontmoeten. Tot dan: kalmpjes an, dan breekt ’t lijntje niet.

Reacties zijn gesloten.