Meisje met duiven

Grafreliëf van een meisje (Metropolitan Museum of Art, New York)
Grafreliëf van een meisje (Metropolitan Museum of Art, New York)

Ik ben nooit in New York geweest; de bovenstaande foto kreeg ik van een bevriend echtpaar dat het Metropolitan Museum of Art wel heeft bezocht. Het is een reliëf uit het midden van de vijfde eeuw, gevonden op het Griekse eiland Paros, dat rijk is aan goed marmer. Veel klassieker krijg je het niet.

Er zijn meer van dit soort reliëfs, die meestal afkomstig zijn van antieke grafvelden. Het meisje is dus overleden. De kinderziekten waren destijds nog dodelijk. Hoe oud zou ze zijn geweest?

Wat mij opvalt is dat ze om haar gewaad, een zogenaamde peplos, geen gordel draagt. Dat is echter wel gebruikelijk. Het is alsof ze al bezig is dingen los te laten. Ze kust haar duiven vaarwel. De schim van dit meisje zal straks afdalen naar de onderwereld maar is zich al aan het onthechten.

En als u het nog niet door mocht hebben: ik vind dit reliëf dus gewoon mooi.

[Dit was de 180e aflevering in mijn reeks museumstukken; een overzicht is hier.]

Deel dit:

5 gedachtes over “Meisje met duiven

 1. Het reliëf van dat meisje dat aan een kinderziekte is gestorven is dus gewoon mooi! Vind ik. Binnen niet al te lange tijd kunnen er in Nederland weer reliëfs van vroeg gestorven kinderen gemaakt worden, als de weigerende ouders hen niet tegen kinderziekten laten vaccineren.

  1. Robbert

   Ja en kindersterfte was niet alleen destijds maar tot in de vorige eeuw aanzienlijk in vele delen van de wereld. Hygiene, betere voeding en vaccinaties hebben tot sterke verbetering geleid.

   1. De schaduwzijde is wel de daling van het IQ. Toen kindersterfte nog normaal was, hadden vrouwen een groot belang om te trouwen c.q. een kind te krijgen van een sterke, welvarende en dus gemiddeld intelligente, goed opgeleide man om zo de kans op een (goede) toekomst van het kind te maximaliseren, waardoor het IQ omhoog ging. In onze samenleving is dat omgekeerd: de welvaartsstaat in combinatie met de seksuele revolutie heeft ervoor gezorgd dat met name de mannen aan de onderkant, met een gemiddeld zeer laag IQ, hun zaad gul verspreiden, resulterend in een dalend IQ.

 2. Maurits de Groot

  Toch een keer naar New York dus. Een foto is immers onvergelijkbaar met het origineel. Ik was in ’88 een keer in de stad. Aanbevelenswaardig.

Reacties zijn gesloten.