Cursussen

Ik blog niet zo vaak over het schooltje waarvoor ik werk, een schooltje dat (net als mijn websiteLivius heet. De reden is vrij simpel: de cursisten die deze blog bezoeken, bereik ik al via een mailing. Het is echter nooit verkeerd nieuwe cursisten te zoeken en dus vertel ik toch even iets over het aanbod.

Livius verzorgt dus cursussen op het gebied van oude geschiedenis en de antieke literatuur, religie en cultuur. De groepen variëren in omvang van pakweg veertien tot vijfentwintig mensen. Die zijn meestal wat ouder: je moet wat vrije tijd hebben om vier of vijf middagen of avonden aan een cursus te kunnen besteden. Verder geven we een nieuwsbrief met nieuws over de oude wereld uit (die ik elke maand ook post op deze kleine blog) en ook verzorgt Livius reizen.

Voor deze zomer staan er twee reizen op het programma, beide georganiseerd door V-Incentive met mij als begeleider. De ene is langs de Dalmatische Kust, van Slovenië door Kroatië en Montenegro naar Albanië. Ik verwacht dat dat een erg mooie reis zal worden waar ik ook zelf leuke nieuwe dingen zal gaan zien. Mijn ervaring met twee eerdere reizen op het Balkanschiereiland zijn in elk geval positief. De andere reis is langs de Rijn, van Xanten tot Mainz, en dan via Trier terug naar Nederland. Dit is gebied waar ik graag kom.

Eén van de cursussen die ik zelf dit voorjaar verzorg, gaat over de herkomst van de Europese volken (kortom, het recente DNA-onderzoek) en wordt aangeboden in Amsterdam en in Dronten. Verder loei ik over Mesopotamië in Bussum en Hoorn en over het ontstaan van West-Europa in Haarlem en Zoetermeer. In Gouda zal ik nog een dag spreken over de Zijderoute.

Ik heb gelukkig collega’s. Edwin de Vries verzorgt in Amsterdam een cursus over het antieke Noord-Afrika. Daar doet hij zelf onderzoek naar, dus dit is echt leuk. Richard Kroes en Thijs Gerbrandy hebben een heel interessante cursus over islamitisch Spanje in Schagen. Ik heb nog altijd geen tijd gehad die zelf te volgen, maar wie weet haal ik de schade dit voorjaar nog eens in. Tot slot spreekt Sigrid van Roode over het oude Egypte – en wel in het vernieuwde Rijksmuseum van Oudheden in Leiden.

U bent van harte welkom.

Deel dit:

3 gedachtes over “Cursussen

      1. henktjong

        In tegenstelling tot wat de meeste Nederlanders denken is een familiewapen niet persé een teken van adel. Al in de 13e eeuw voerden burgers, niet de minsten overigens, wapens. Een schooltje is geen persoon, dus een instituutwapen zou op zijn plaats zijn, maar waarom zou je als instituut dat zich met de klassieke wereld bezig houdt je tooien met een wapen? De heraldiek ontstond pas in de 12e eeuw, ver na de sluitingsdatum van de klassieke wereld.

Reacties zijn gesloten.