Filmen in Nijmegen

Vandaag even geen Methode op Maandag, al heb ik wel een stukje in de pen. Ik kwam er echter even niet aan toe. Zoals de trouwe lezers van deze kleine blog weten, ben ik afgelopen december geopereerd. Ik herstel en ik ben al een ruime week naar Cyprus geweest. Ik herken mijn vooruitgang ook aan mijn fietsafstanden: in januari waren de tweeëntwintig kilometer van Veenendaal naar Amersfoort veel, in februari gingen dertig kilometer prima, en onlangs reed ik zomaar ruim zeventig kilometer. Met de wind in de rug, dat wel. Belangrijker nog: aanvankelijk was ik de dag na een fietstochtje niks waard, maar de dag na die zeventig kilometer deed ik er vrolijk weer dertig. Ik ben absoluut grenzen aan het verleggen.

Maar eind vorige week ging het dan toch mis. Ik was ineens niks waard, hoewel ik geen erg grote inspanningen had geleverd. En dus blijf je een dag thuis, hoewel je vrijdag naar Maastricht had gewild, en beperk je je in het weekend tot het allerbelangrijkste. En dat ziet u hierboven: filmopnames.

Een klein jaar geleden vertelde ik u over een nieuw project van de vennootschap waarvan ik deel uitmaak, Livius, om filmpjes te maken waarin we uitlegden hoe oudheidkundigen weten wat ze weten. Een soort Methode op Maandag dus, maar dan met andere middelen. Te vaak bestaat de oudheidkundige wetenschapsvoorlichting er immers uit dat men u maar wat feiten toewerpt, waardoor het afgegeven signaal is dat de oudheidkunde geen wetenschappelijke methode kent. Het gevaar hiervan is dat ongeschoolde beunhazen zich dan met je vakterrein gaan bemoeien en aandacht eisen voor kwakhistorische theorieën.

Kortom, filmpjes. Ik heb u precies een jaar geleden uitgenodigd het project financieel te steunen. En dat deed u, waarvoor mijn oprechte dank. Inmiddels zijn we bezig. We hebben een kleine twintig ideeën

  • op het gebied van de oude talen (wat is de Lachmannmethode? hoe bepalen we de betekenis van een woord? hoe kennen we de uitspraak van een woord?)
  • op het gebied van de geschiedenis (wat is een verklaring? wat is de eliminatie van een bron? hoe bepaal je een continuïteit?)
  • op het gebied van de archeologie (wat is een koolstofdatering? hoe kom je van simpele vondsten tot ingewikkelde reconstructies? hoe weet je dat er iets is geweest als je niets vindt?)

Zaterdagmorgen stonden we dus in Nijmegen om een filmpje te maken over de vraag hoe je als archeoloog weet dat er iets is geweest als je niets opgraaft. Die uitleg werd gegeven door Paul Kessener, die al eerder deze filmpjes maakte over het specifieke onderwerp van het Nijmeegse aquaduct (waarover ik al eens eerder schreef).

Het was een gezellige ochtend, de zon werkte mee, we konden op diverse plekken filmen, ik leerde van alles en optimistisch gestemd rondden we begin van de middag de opnames af. Nu mijn gezondheid verbetert, is het redelijk aan te nemen dat we deze zomer ongeveer de helft van onze twintig filmpjes zullen kunnen maken.

Ik had zondag nodig om weer te herstellen en werkte verder aan de migratie van de Livius.org-website naar een content-managementsysteem. Ik schreef er al over. Ruim 90% van het materiaal is nu omgezet naar de nieuwe stijl en ik kan al gaan denken aan de volgende delen van de klus: het toevoegen van wat urgente nieuwe pagina’s (zoals over de Hethieten en de Indo-Europeanen) en – als de gehele migratie is afgerond – het corrigeren van de bestaande pagina’s, wat hoog nodig is. Klungelkarweitjes voor verloren momenten waarop je gedwongen thuis zit en waarbij je je aandacht niet echt hoeft te hebben. Volgende week hoop ik de scherpte voor een Methode op Maandag weer te hebben.

Deel dit:

3 gedachtes over “Filmen in Nijmegen

Reacties zijn gesloten.