Livius Nieuwsbrief | Februari 2018

Van 2005 tot 2020 vatte ik het online beschikbare oudheidkundige nieuws elke maand samen en mailde dat als de Livius Nieuwsbrief naar een groeiend publiek. Uiteindelijk waren er 7900 abonnees, maar de kwaliteit van de samengevatte berichten was abominabel. Rond 2014 constateerde ik dat 40% van de online-artikelen fouten bevatte die de betrokken wetenschappers herkend behoorden te hebben. Het duurde daarna nog zes jaar tot bij mij het kwartje viel: door die informatie te delen, zelfs als ik aangaf dat het onzin was, was ik medeplichtig aan de academisch desinformatie. Dus stopte ik ermee. De oudheidkunde gaat kapot, zeker, maar het hoeft niet door onze handen te gebeuren.

Hieronder vindt u een van de nieuwsbrieven. Veel links zijn inmiddels verouderd.

LIVIUS’ EIGEN NIEUWS

In Syrië werd Ain Dara door bommen verwoest. Enkele foto’s van voor de vernietiging hier.

En verder: Wat is een Romein? Wie las Josephus? De visioenen van Constantijn (meervoud). Waarom Trier een bezoek waard is. Frankische voorouders. Uw vooredeloudouders (ja, die heeft ook u). Een Koptische schaal.

======================================

OOG OP DE OUDHEID

Wie geïnteresseerd raakt in de Oudheid, vindt makkelijk inleidende informatie en wordt makkelijk enthousiast, maar wie meer wil weten, komt er bekaaid vanaf. Het ontbreken van vervolginformatie is een van de redenen waarom de oudheidkundige disciplines niet goed worden begrepen. Het Rijksmuseum van Oudheden en RomeinenNU organiseren daarom “Oog op de Oudheid”: vier avonden met presentaties van recente wetenschappelijke inzichten.

Alle bijeenkomsten zijn in het RMO. U mag de data alvast in uw agenda zetten: dinsdag 10, 17, 24 april en dinsdag 1 mei. Nadere bijzonderheden volgen, als het RMO supportersbussen, dranghekken, mobiele toiletten en de inzet van bereden politie heeft geregeld om de toeloop van u en nog tienduizenden andere Oudheidfans mogelijk te maken.

======================================

HET MOOISTE VAN DE MAAND

In onze erkend subjectief “het mooiste van de maand” genoemde rubriek dit keer een grappige Romeinse beker uit Kroatië.

======================================

EGYPTE

Speculaties over de verborgen kamer in de Grote Piramide.

Nog een verborgen kamer, nu in het graf van Toetanchamon, waar we net van verlost meenden te zijn. Maar daar is ’ie weer. In die kamer zou Nefertiti begraven moeten liggen en over haar is ook nieuws. En trouwens, de onvermijdelijke doctor Zahi Hawass is er ook weer en ook hij doet iets met Toetanchamon.

Er is gelukkig ook iets Toetanchamon-gerelateerds om blij van te worden: dit geluidsfragment is super.

Vreemd artikel over het zó verwijderen van papyri uit mummiemaskers dat je ze niet kapot maakt. Eén, de beschreven methode is al een paar jaar oud. Twee, waarom zou je kartonnages onderzoeken als er duizenden onuitgegeven papyri op publicatie wachten in de museumdepots?

En verder: Giza, Edfu en Kom Ombo, Sohag, Buto, Tanis. Plus: zwaardere straffen voor mensen die oudheden smokkelden en het maandelijkse gesleep met mummies (interessant).

======================================

HET OUDE NABIJE OOSTEN

Vorig jaar was er voor het eerst DNA-resultaat uit het Libanon van de Brons- en IJzertijd. Nu lijkt er een (Fenicische) match te zijn met Sardinië.

En verder: Isfahan, Oman en de bevrijding van Mosul.

======================================

DE OUDE GRIEKEN

Die kleine Griekse penissen – het standaardstukje is vroeg dit jaar. En dat andere standaardstukje hebben we ook meteen: Griekse sculptuur was niet wit. En daar zijn de Elgin Marbles ook. Kom jongens en meisjes, zorg eens voor echt nieuws.

En verder: het oudste bier van Griekenland, een natuurlijke piramide op Kos, Iklaina (ondanks de hijgerige toon interessant), Trapani, Delos, Nemea, Metropolis.

======================================

ROME EN ZIJN RIJK

Nieuw archeologisch bewijs voor de noordelijke veldtochten van Marcus Aurelius.

Leuk voorbeeld van de bestudering van de Oxyrhynchus-papyri.

Aardig artikel over een niet zo aardig onderwerp, namelijk Romeinse straffen.

En verder: Alexandrië, Alexandrië nog een keer, Anavarza, El-Alamein, Garni, Gaza, Germanicia, Hama, Hosn Niha, Malatya, Mersin, Pompeii, Thessaloniki, Tivoli, Trabzon en Byzantijnse landbouw in de Negev.

======================================

BENOORDEN DE ALPEN

Ontroerend: een 6000 jaar oud babyskeletje in Nieuwegein.

Krefeld-Gellep is een bekend Romeins fort, waar tijdens de Bataafse Opstand is gevochten. Interessante vondsten.

Van de Porta Nigra in Trier was al bekend dat die dateerde uit de regering van Marcus Aurelius (161-180). Inmiddels is meer precisie mogelijk: 170.

Het maandelijkse lijstje uit Groot-Brittannië: Cambridge, Fulmodeston, Leicester, Yatton.

En verder: Epe, Herrenberg, de Kemmelberg, Haps, Mainz, Aardenburg, Wiesbaden.

======================================

ISRAËL

Een mogelijke identificatie van Sodom die niet meteen als onzinnig terzijde geschoven hoeft te worden.

Een inscriptie bij de Klaagmuur in Jeruzalem vermeldt een stedelijke magistraat uit de zevende of vroege zesde eeuw v.Chr. (afbeeldingen; commentaar).

En verder: Hazor, Ein Hanya, Bethsaida (hetzelfde, maar nu met het gebruikelijke bijbelse frame; en commentaar), Qumran en meer Qumran.

======================================

OVERIG

Er is sympathie voor archeologie maar de financiering is al jaren problematisch en werd door een sarcastische advertentie in De Volkskrant onder de aandacht gebracht. Lees bij wijze van aanvulling ook dit.

De zelfbenoemde inspecteur-generaal van het Allard Pierson Museum doet verslag in Toebosch’ Onvolprezen Eigen Tijdschrift.

En verder: Provadiya, ontbossing, een Etruskische nederzetting op Sardinië, een Skythisch graf, klimaatverandering in de hellenistische tijd en een Germaans bordspel.

======================================

BOEKEN

De boekenrubriek in de Livius Nieuwsbrief wordt verzorgd door Roel Salemink van de Amsterdamse Athenaeumboekhandel, die u de boeken snel zal leveren als u gebruik maakt van de onderstaande links.

De Feniciërs waren samen met de Grieken lange tijd heer en meester over de Middellandse Zee. Dat is althans de lezing zoals we die kennen, maar historica Josephine Quinn beweert in haar boek In Search of the Phoenicians dat er geen sprake is geweest van de Feniciërs als één coherent volk, maar van een lappendeken aan steden, stammen en koloniën.

Een van de bekendste ‘Feniciërs’ is Hannibal, Carthaags veldheer en aartsvijand van het Republikeinse Rome. De Amerikaanse classicus John Prevas schreef over hem een nieuwe biografie met de titel Hannibal’s Oath: The Life and Wars of Rome’s Greatest Enemy.

Age of Conquests. The Greek World from Alexander to Hadrian (336 BC – AD 138) door Princeton hoogleraar Angelos Chaniotis is een overzichtswerk van de geschiedenis van het Griekse deel van de Mediterrane wereld tijdens de Hellenistische en Romeinse tijd tot en met de regering van Hadrianus.

Hadrianus bouwde in de provincie Brittannia zijn bekende muur. Daarover gaat het nieuwe boek van Adrian Goldsworthy Hadrian’s Wall. Rome and the Limits of Empire waarin hij alle aspecten van het imposante bouwwerk langsgaat.

Over wat we in de gauwigheid Presocratische filosofen noemen gaat The Concept of Presocratic Philosophy. Its Origin, Development, and Significance van André Laks. Waarom worden al deze denkers, waarvan de overgeleverde fragmenten samen negen delen in de Loeb Classical Library vullen, als één groep gedefinieerd? Laks is medeverantwoordelijk voor de Loeb-vertalingen onder de noemer Early Greek Philosophy.

De eerste Odyssee-vertaling door een vrouw: The Odyssey door Emily Wilson. In The Guardian:

Emily Wilson’s crisp and musical version is a cultural landmark. Armed with a sharp, scholarly rigour, she has produced a translation that exposes centuries of masculinist readings of the poem.

In The Cambridge Companion to the Writings of Julius Caesar wordt het werk van Julius Caesar van alle kanten belicht. Het is een mooie aanvulling op de vorige maand verschenen The Landmark Julius Caesar. The Complete Works: Gallic War, Civil War, Alexandrian War, African War, and Spanish War vertaald door Kurt Raaflaub.

Wilt u zich aanmelden voor de oudheid-nieuwsbrief van Athenaeum Boekhandel met daarin nog meer oudheid-boekennieuws, stuurt u dan een bericht aan klassiek@athenaeum.nl , of bezoek Athenaeums klassiekenpagina.

======================================

SLECHT NIEUWS

Er is zó veel dat niet klopt in dit stuk dat uw redacteur, moedeloos, het niet eens meer uitlegt. Maar het komt erop neer dat het echt niet nodig is de Bijbel te gebruiken om de migratie van mensen naar Amerika te verklaren.

Weer een gevalletje van klinkklare wetenschap: de Constantijnmeteoor. Het past weliswaar niet bij de beschrijving in de bronnen en het was ook nog ergens anders, maar toch graaf je het visioen van Constantijn op.

We moeten toch eens aanplakken dat relevantie de vijand is van de geschiedenis. Deze maand was Donald Trump de nieuwe Nero, nee Caligula. En Justin Trudeau was ook al Caligula, al dacht de koppenmaker aan Justinianus. Waarmee afdoende duidelijk is gemaakt dat vergelijkingen dom zijn.

======================================

EN TOT SLOT

Daar sta je dan, met je Romeinse goudstukken en je metaaldetector.

Toota witharsechwanoo!

Deel dit:

5 gedachtes over “Livius Nieuwsbrief | Februari 2018

 1. “De eerste Odyssee-vertaling door een vrouw”? Atheneum is niet bekend met de prachtige vertalingen die Imme Dros meer dan een kwart eeuw geleden al maakte? Of telt Dros niet mee omdat ze geen échte classica is?

 2. mnb0

  “een grappige Romeinse beker uit Kroatië”
  Dan vraag ik me meteen af of Archimedes of een andere Griekse of misschien zelfs Romeinse slimmerik de bijbehorende wetten van de hydrostatica ook geformuleerd heeft. Ik ben alleen bekend met de formuleringen van Stevin en Pascal, meer dan duizend jaar na deze beker.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Communicating_vessels

 3. mnb0

  Uit het Ancient DNA en de Toren van Babel stukje:

  “Kurt Wise, a Southern Baptist and Harvard-trained paleontologist”
  Die Kurt Wise is een interessant figuur.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Kurt_Wise

  “Although there are scientific reasons for accepting a young earth, I am a young age creationist because that is my understanding of the Scripture. As I shared with my professors years ago when I was in college, if all the evidence in the universe turns against creationism, I would be the first to admit it, but I would still be a creationist because that is what the Word of God seems to indicate.”
  Je zit er helemaal naast. Natuurlijk is het voor hem en zijn geestverwanten nodig om de Bijbel te gebruiken als ze de migratie naar de Amerika’s willen verklaren. Dat had je kunnen weten zodra je de term “evolutionary dating methods” tegenkwam Alleen creacrappers menen dat natuurkunde deel uitmaakt van de Evolutietheorie. Alleen creacrappers beweren aan de ene kant dat ze alleen “observational” (weet iemand hier een goede Nldse vertaling voor?), experimentele, herhaalbare wetenschap accepteren om vervolgens diezelfde wetenschap te verwerpen als de conclusies hun niet bevallen (zoals radiometrie).
  Je onwetendheid is je vergeven. Bedenk vanaf nu wel dat creacrap een theorie van alles is – dus jouw vak valt er ook onder. Houd je vast: zo rond 2500 BCE was er een heuse ijstijd, met oprukkende gletsjers er op en er aan. Bijbelse chronologie, weet je wel. Zo, jij hebt vandaag iets geleerd. Doe er je voordeel mee, dan zul je de volgende keer de moedeloosheid voorbij zijn. Beter nog, je zult er helemaal niet naar linken in je Nieuwsbrief, omdat je doordrongen zult zijn van de Wet van MNb: creationisten liegen tenzij het tegendeel bewezen is (evt. in commissie).

  https://logos.nl/reageren-en-modereren/

  Zie het kopje Trollen – dat gedeelte gaat over mij. Alleen word ik er niet moedeloos van, ik ben er in zekere zin trots op de basis van deze onbedoelde humor te zijn.

Reacties zijn gesloten.