Nimrud: een lamassu in een bodybag

Nimrud

In september 2016 heroverden Iraakse troepen de ruïnes van de Assyrische hoofdstad Nimrud op de zogenaamd Islamitische Staat. Het goede nieuws van de bevrijding van de mensen in de omliggende dorpen, die ruim twee jaar onderdrukt waren geweest, had echter een keerzijde: in Nimrud bleken vandalen de al bijna 2900 jaar oude ziggurat te hebben verwoest. De antieke tichels en bakstenen waren met bulldozers naar de Tigris geschoven. Ik blogde er al eens over. Diezelfde bulldozers sloopten het koninklijke paleis van Assurnasirpal II (r.883-850 v.Chr.).

Marjon Verburg, die de foto van het graf van Daniël in Kirkuk maakte die ik hier gisteren plaatste, is momenteel in het noorden van Irak en bezocht daar ook Nimrud. Hierboven ziet u hoe het er daar nu uitziet.

Links liggen, onder een stuk wit kleed, de resten van een lamassu: zo’n enorm fabeldier dat de paleispoorten bewaakte. “Het lijken wel bodybags”, schrijft Verburg. En inderdaad, zo moet het kadaver van een vermoorde cultuur eruitzien.

Deel dit:

6 gedachtes over “Nimrud: een lamassu in een bodybag

    1. Hoe denk je dat de mensen er daar wel niet aan toe zijn, na al die ellende en oorlog. En kijk ons dan eens verdrietig zijn over de beeldenstorm waar zij middenin hebben gezeten!
      Maar toegegeven: je wordt er wel heel treurig van.

  1. René

    Het zal niet lang duren dat ook Iran in puin ligt. Iedere ochtend is het weer spannend om het nieuws door te nemen.

    1. Ik hoop tegen beter weten in dat je geen gelijk krijgt… maar het ziet er inderdaad nogal verontrustend uit allemaal en de hele regio wordt dan meegesleept. Als het al bij de regio blijft.

Reacties zijn gesloten.