De musea gaan weer open

Beeld van Fortuna Redux, Thermenmuseum, Heerlen

Vandaag, dinsdag 9 juni, heropent het Thermenmuseum in Heerlen, waar u de restanten kunt zien van een Romeins badhuis. Het is immens en bewijst hoe belangrijk Heerlen ooit is geweest, iets wat ook overtuigend wordt bewezen door de nog niet zo heel erg lang geleden vernieuwde expositie. Als u al een tijdje niet naar het Thermenmuseum bent geweest, dan is dit uw kans – als u althans in de buurt woont of beschikt over een auto, want zoals u weet wordt reizen met het openbaar vervoer u momenteel nog ontraden. Automobilisten adviseer ik aan de Spoorsingel te parkeren en dan door het Maankwartier naar het museum te wandelen, dat is een leuke bonus bij een bezoek aan Heerlen.

Waarom u naar het museum moet? Om u aan cultuur te laven natuurlijk. Maar laat ik er iets aan toevoegen: de musea hebben het niet makkelijk. De steunpakketten waarmee het Nederlandse kabinet probeert de economie op de been te houden, pakken niet heel goed uit voor musea. Bedenk bovendien dat Halbe Zijlstra, de staatssecretaris van Cultuur die niet wist wat hij aan moest met “musea vol opgegraven potten en pannen”, de archeologische musea buitensporig hard heeft geraakt.

Er is nog een reden waardoor oudheidkundige musea het hard te verduren hebben. Eén van de eisen die de overheid stelt aan de heropening van de musea is dat er een reserveringssysteem komt waarmee u een kaartje koopt voor een tijdslot. Dat is een heel verstandige maatregel natuurlijk, maar het is wat lastig voor instellingen die een wat ouder en niet zo digivaardig publiek trekken, zoals historische musea, die het moeten hebben van mensen die zelf al wat geschiedenis hebben.

Kortom, reserveer een plek in een museum (of doe het voor uw oude moeder van drieëntachtig), vergeet niet ook even een hapje in de cafetaria te eten en loop nog even door het boekenstalletje. Als dat er niet is mag u ook de lokale boekhandel steunen, bijvoorbeeld door deze, deze, deze, deze, deze, deze, deze, deze, deze, deze, deze, deze of deze titel te bestellen.

Andere musea? In Leiden is het Rijksmuseum van Oudheden heropend. Naast de gebruikelijke opstelling zijn er vier exposities: een kleine over recent onderzoek in Saqqara, een heel mooie over Egyptisch textiel, een even mooie over antiek glas en een middelgrote over het Romeinse rivierengebied, waarover ik zojuist blogde. Het gaat bijna altijd om stukken die anders in het depot blijven, dus dit is uw kans eens iets nieuws te zien.

In het Allard Pierson-museum in Amsterdam wordt de expositie over de kleine god Bes, bekend uit Egypte en wijde omtrek, verlengd. Als u die nog niet hebt gezien, zou ik er even naartoe gaan. Archeon in Alphen aan de Rijn is sowieso altijd de moeite waard. In Utrecht is de Hoge Woerd in de weekenden weer open en in Nijmegen heropent het Valkhof op 21 juni met een expositie die Romeinenwerkplaats heet. Combineer dat museum met museumpark Orientalis. Ook attendeer ik op het Huis van Hilde in Castricum.

Er is nog veel meer, ook bij u in de buurt, en ook in Vlaanderen, waar de regels voor de museale heropening vermoedelijk anders zijn maar waar u zichzelf ook kunt verrijken door een bezoek te brengen aan uw plaatselijke museum.

Deel dit:

18 gedachtes over “De musea gaan weer open

 1. Het thermenmuseum is prachtig. Boeiende geschiedenis. Mensen op een kunstcursus hadden het over badhuizen in Pompei en andere verre streken. Ze waren verbaasd dat het in NL ook te zien was. Ze kenden het niet.! Mooi logje. Cultuur maakt blij.

 2. Frans

  Nee, dank je. Ik wacht nog even tot je weer gewoon met de trein kunt en zelf kunt bepalen hoe lang je blijft. Hopelijk duurt dat niet al te lang meer, want die aankomende tentoonstelling over Rome in het RMO lijkt me wel de moeite waard.

  1. Ik ook. Deventer is een heerlijke stad maar een fatsoenlijk museum heeft het niet (het Speelgoedmuseum ken ik uit mijn hoofd en over het gedrocht dat zich Deventer Verhaal noemt wil ik liever zwijgen). Ik kreeg uit Leiden, Assen en Dordrecht juichende mailtjes “we gaan weer open, iedereen is welkom!” en heb me er met veel wilskracht van onthouden terug te mailen dat kennelijk alleen plaatsgenoten en mensen met een auto welkom zijn, wij dus niet.

   1. Ja, dat vind ik ook heel vervelend. Ik had eigenlijk een sneer willen invoegen dat de juichende mailtjes nogal respectloos waren voor mensen die zich, uit pure liefde voor leefomgeving, hebben onthouden van autogebruik, en nu een trap ná krijgen.

    1. Steven

     Misschien een extra stimulans om de culturele instellingen bij je in het dorp te bezoeken/ondersteunen

     1. Ben Spaans

      Het RMO gaat het echt niet redden met alleen Leiden, Leiderdorp, Oegstgeest en Voorschoten. Bezoek van elders blijft nodig. Wat te doen met dit dilemma?

      (Mocht u in het RMO geweest zijn, misschien wilt u na een bezoek aan de museumcafetaria bij mooi weer nog iets drinken op een terras? Denk eens aan het om de hoek gelegen Suppiershuysinghe/Koffiehuisje op het Gerecht 2. Sinds 1 juni weer geopend met uitgebreid terras. Ook alcoholische consumpties verkrijgbaar).

 3. FrankB

  Het Drents museum is al sinds 1 juni open. Alex Friedrich en kompanen hebben wel een verstandig gezondheidsbeleid gevoerd en, toegegeven, we hebben in het noorden ook geluk gehad.

  https://www.dvhn.nl/groningen/Geen-enkele-Groninger-besmet-na-massaal-testen-25732609.html

  Dat willen we graag zo houden. Dus zitten we op een invasie uit het westen en het zuiden niet te wachten. Er zijn plannen de Afsluitdijk en de lijn Kampen-Hardenberg af te sluiten, minstens tot de incapabele regering met een behoorlijke aardgasschaderegeling komt (de NAM krijgt wel op staande voet 90 miljoen) en de gemeenten financieel in staat stelt de sociale taken (oa jeugdzorg) uit te voeren die de incapabele regering de laatste jaren heeft overgeheveld.
  Ga dus liever naar Nijmegen, Heerlen, Utrecht en Leiden.
  Maar als u toch met alle geweld wilt komen:

  https://images.dvhn.nl/incoming/wggj49-StationGrunn-2.jpg/alternates/LANDSCAPE_960/StationGrunn-2.jpg

  1. Frans

   En als het er toch te veel worden: in Friesland hebben ze wel ervaring met het blokkeren van snelwegen.😉

 4. Ben Spaans

  Onafhankelijkheid voor Friesland, Groningen en Drenthe? Gaat dat met zijn drieën?

 5. arnold rots

  Beste mensen die de MB volgen.

  Als U geinteresseerd bent in antieke artefacten dan wijs ik u op de a.s.veiling op 15 juni.
  Bij het veilinghuis Korendijk treft u een aantal kavels aan van klassieke objecten.
  U kunt gewoon naar de site van hen en het bekijken.
  Ik ben gewoon een lezer en heb geen enkel belang in de verkoop. En sta dan ook niet voor de echtheid van de vondsten.

  Gewoon een tip. Van een Middelburger, Arnold Rots

 6. FrankB

  “En sta dan ook niet voor de echtheid van de vondsten.”
  Aan de ene kant verdient u een compliment dat u dit er zo netjes bijschrijft.
  Aan de andere kant overtreedt u de fascinerende huisregels:

  “Onacceptabel zijn in elk geval …..het aanbieden van illegale oudheden” en “het goedpraten van de heling van illegale oudheden”.

  Daarom verzoek ik u voortaan alleen nog reclame te maken voor zaken die aantoonbaar legaal zijn.

Reacties zijn gesloten.