Geliefd boek: Heer Belisarius

Een van mijn favoriete boeken was sinds jaar en dag Robert Graves’ Count Belisarius. Het boek was zelfs zo favoriet dat ik begon het te vertalen, om te zien hoe die elegante, nuchtere zinnen van de Engelse dichter/romancier er in het Nederlands uit zouden zien. En zowaar, ik vond er ook nog een uitgever: Papieren Tijger zag brood in mijn vertaling.

Heer Belisarius is een heerlijk, meeslepend verhaal over de Oude Wereld in de zesde eeuw. Het politieke toneel in Constantinopel, de ketterijen, keizer Justinianus, de oorlogen tegen de Perzen, Belisarius’ campagne in Noord-Afrika, de verovering van Italië, de belegering van Rome door de Goten en nog veel meer. Allemaal met een meesterlijke beheersing van de stof en een heerlijke mengelmoes van liefde en ironische distantie verteld vanuit het perspectief van de eunuch Eugenius.

In Heer Belisarius is typisch een schrijver aan het woord uit de nadagen van het imperialisme. Zelfverzekerd, afgewogen en met een onschokbaar vertrouwen in de historische missie van de beschaving die hij vertegenwoordigt, en zonder een spoor van de ontreddering die veel van de moderne literatuur beheerst.

Toch is Heer Belisarius een typisch twintigste-eeuws boek, door en door seculier en modern vooral in de psychologische finesse. Belisarius is samen met Graves’ andere grote romans in zekere zin de kroon op een klassieke periode in het Engelse proza. En onweerstaanbaar leesvoer voor iemand die niet volstrekt afkerig is van historische romans.

[Op mijn uitnodiging aan de vaste lezers van deze blog om geliefde boeken te delen, ging ook Jos Houtsma in. Bedankt Jos!]

Deel dit:

6 gedachtes over “Geliefd boek: Heer Belisarius

 1. Paul

  Ik heb erg genoten van het boek I, Claudius en het vervolg daarop. Aan dit boek ben ik nog niet toegekomen, maar door de positieve feedback zet ik deze meteen op mijn wensenlijst.

 2. Huibert Schijf

  Dit boek ken ik niet, maar het klinkt als zeer leesbaar. Helaas niet meer leverbaar melden AB en Amazon. I, Claudius heb ik wel gelezen. Ik heb net even een stukje uit de BBC-serie uit 1976 bekeken. Die Romeinen zien er wel erg Brits uit. Het nadeel van zo’n serie is dat het beeld dat van Romeinen wordt gegeven lang in je hoofd blijft hangen. En eigenlijk zijn die boeken niet meer dan amusante potboilers. Het boek van Robert Robert Graves dat volgens mij van blijvende waarde is, en diepe indruk op mij heeft gemaakt, is zijn autobiografie Goodbye to All That (1929), met onder andere zijn ervaringen als jonge officier tijdens de Eerste Wereldoorlog. Dat boek is probleemloos leverbaar.

  1. JB

   Op Amazon.co.uk in het Engels zowel nieuw als tweedehands verkrijgbaar. Misschien problemen met hogere prijzen en verzending door dat olijke Brexit-gedoe.

   1. Huibert Schijf

    AB krijgt de Engelse versie pas op 20-04-2021 binnen. De link van Jlendering is naar de Nederlandse uitgave en die is niet meer leverbaar. Maar waarom zou je zo’n boek in het Nederlands willen lezen. Zo moeilijk schrijft Graves niet. De Duitse Amazon (Amazon.de) kan de Engelse versie inderdaad direct leveren voor 41 Euro. Na 1 januari moeten er invoerrechten op Engelse goederen worden betaald. Maar pas boven de 300 Euro of zoiets. Je moet wel een heel duur boek bestellen om daar onder te vallen. Maar de levertijd zal langer worden, vrees ik.

Reacties zijn gesloten.