Wat is dit van kalligrafie?

Gabriël

Voilà, vrienden, help mij eens. Hierboven is een reliëf van de aartsengel Gabriël, afkomstig uit een laatantieke kerk in Antalya en te zien in het enorme archeologische museum in de Turkse stad.

Maar wat heeft hij in de hand? Ik dacht eerst dat het een kalligrafie was met de naam “Allah”. En het is zeker mogelijk dat een gelovige moslim dit reliëf wat heeft aangepast. Alleen zit er dan een spelfout in. Ik heb geen idee wat dit is. De reageerpanelen staan voor u open.

(En voor de goede orde: ik wil weten wat Gabriël in de hand heeft. Ik heb géén zin in een discussie over islamitisch vandalisme.)

[Dit was het 387e voorwerp in mijn reeks museumstukken.]

Deel dit:

13 gedachtes over “Wat is dit van kalligrafie?

 1. Gabriel werd wel afgebeeld met een globe in zijn hand. Zou dat hier ook het geval zijn? De Arabische letters zullen wel een latere toevoeging zijn.

  1. Twitter-gebruiker Johan van den Berg reageerde al met wat volgens mij de juiste oplossing is: er staat li-Llahi, “voor god”.

   Het is niet per se een moslim die dit schrieef. Ook christenen gebruiken Arabische letters; ik heb het in Libanon vaak gezien. Al weet ik niet of dat in Antalya ook zo was.

   1. Daniel

    @Jona, mijn vriendin (Arabisch geschoold, universiteit in Algerije) zegt exact hetzelfde als Johan van den Berg. Er mist een alif en dus is het “voor god”.

  1. Weetnieveel

   In de Oosters-Othodoxe kerk wordt Gabriel vaak afgebeeld met een spiegel in een van zijn handen (en dus geen globe) met een X er op als teken voor Christus.

 2. sara

  Gabriël wordt vaak afgebeeld met zijn bloem, de lelie. In de heraldiek ‘fleur de lys’, symbool van zuiverheid. Heeft het woord ‘lillahi’ daar iets mee te maken?

  1. Hans

   Probleem opgelost. Merk op dat de rand van de disc hoger ligt dan het vlak waarop de Arabische tekst ligt, wat er kennelijk op wijst dat de toevoeging van later datum is.

Reacties zijn gesloten.