Byblos, Porte de la mer

Porte de la mer, Byblos

Oké, kort blogje vandaag. Over de noordwestelijke stadspoort van Byblos is niet bijster veel te vertellen. De eerste bouwfase van de muur, waarover we het onlangs hadden, dateert uit het vroege derde millennium en is daarna enkele keren herbouwd. Aanvankelijk waren er vier poorten: een naar de zuidelijke haven en drie naar het noorden, waarvan de middelste later is gesloten. De noordwestelijke poort, ook wel aangeduid als Porte de la mer omdat hij uitziet op de noordwestelijke haven, is echter een beetje vreemd.

Kijk maar hierboven. Welke idioot bouwt nu een trap in een poort?! Dit is toch niet handig, als je met een wagen vol overzeese producten naar de stad wil?

Een echte verklaring is er niet, maar deze constructie bewijst wel dat de noordwestelijke haven in het derde millennium niet buitengemeen belangrijk was. Dat klopt ook. Zoals we sinds een paar jaar weten, was de haven in het zuiden.

Ik had graag het filmpje op de trap gemaakt, maar een archeoloog stond twee studenten iets uit te leggen over de Bab al-Bahr. We wilden niet tot last zijn en hebben ons filmpje dus buiten de poort opgenomen. Al is het wat wonderlijk dat twee studenten voorrang krijgen boven het veelvoud aan mensen die kijken naar dit korte filmpje en vermoedelijk precies dezelfde uitleg krijgen over de Porte de la mer.

 [Full disclosure: op 14 oktober begint in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden een expositie over Byblos en ik schreef mee aan het publieksboek. Het museum betaalde een deel van mijn reiskosten naar Libanon.]

Deel dit:

2 gedachtes over “Byblos, Porte de la mer

  1. Frans Buijs

    Dat is dus rond 3000 voor Christus. Volgens mij was de ezel toen het enige lastdier en die kunnen best een trappetje op en af lopen.

    1. FrankB

      Ik zit in dezelfde richting te denken. Wilde men voetgangers (ook dierlijke) scheiden van wagenverkeer dan is zo’n trappetje helemaal niet idioot. En ik kan wel een paar redenen bedenken waarom men dat wilde: verkeersveiligheid, tol heffen.

Reacties zijn gesloten.