Foto’s van Bodi in Bonn

Glaswerk zoals dat in zesde-eeuwse elitegraven werd meegegeven. Dit schitterende stuk komt uit een graf in Nettersheim.

Ik bromde gisteren dat fotografie op de Bodi-expositie niet was toegestaan. Dat stelde me een beetje teleur. Een expositie die ik anders zeker een 10 zou hebben gegeven, kreeg nu 9. Eén reden is dat ik drie-hoog woon en dientengevolge niet beschik over een tuin om een geldboom op te kweken. Een treinkaartje van €151,80 is voor mij veel geld en dan is het een tikje teleurstellend als ik thuiskom zonder foto’s. De persmap, die er natuurlijk wel is, bood niet wat ik u had willen tonen.

Belangrijker dan mijn persoonlijke bekommernis is dit: de beste reclame voor een expositie is dat u en ik erover praten. “Kijk eens op deze foto wat een mooi glaswerk daar in Bonn is te zien!” Fotografie is in het belang van de bezoeker, die er met anderen over kan praten, in het belang van het museum, dat bezoekers trekt, en in het belang van de oudheidkunde zelf, die groter bereik krijgt.

Roestklompjes uit het graf van Bodi

Los daarvan: ik begrijp de reden niet. Het is niet zo dat een bezoeker de dingen beschadigt als hij ze fotografeert. Dat zou zo zijn geweest als het ging om pakweg papyri, maar de voorwerpen op de Bodi-tentoonstelling zijn zo kwetsbaar niet. Ze staan opgesteld in het volle licht, wat overigens wel zo prettig is. Niets is immers verschrikkelijker dan een collectie die in het donker geheimzinnig ligt te wezen.

Het is ook geen auteursrechtenkwestie, want gesubsidieerde instellingen vallen onder de Europese Richtlijn Hergebruik Overheidsinformatie van 2013 en latere regelgeving. Weliswaar heeft niet iedere gesubsidieerde instelling een huisjurist, zodat menig journalist blafbrieven ontvangt, maar het Rheinisches Landesmuseum heeft daaraan bij mijn weten nooit meegedaan. Ik ken het als heel professioneel. Dus het kan ook niet zijn dat verkeerd begrip van het auteursrecht een rol speelt.

Schildknop, afkomstig uit Zweden; zevende eeuw.

Enfin, na mijn blogje gisteren stuurde Herman Clerinx me de foto’s toe die hij maakte bij de perspresentatie. Clerinx is, voor wie dat even niet paraat heeft, de auteur van enkele goede boeken over oude geschiedenis (zoals, zoals, zoals, zoals). Voilà dus: hier heeft u toch wat beeldmateriaal.

Zilveren schaal uit Verona, met een ruiter met een lamellenpantser; zesde of zevende eeuw.
Spangenhelm van de Heer van Morken, een generatie jonger dan Bodi.
De gouden ring van Bodi nog een keer. Let op de mooie, symmetrische decoratie aan weerszijden.
Deel dit:

10 gedachtes over “Foto’s van Bodi in Bonn

  1. Tijdens een perspresentatie mag je normaal gesproken als journalist foto’s maken. Het is de bedoeling dat je die foto’s gebruikt voor een artikel over de tentoonstelling maar dat wordt niet zo expliciet gesteld. (Dat geldt wel voor de foto’s in de persmap: die mag je meestal alleen voor een artikel over de tentoonstelling gebruiken – o.m. omdat de fotograaf van het museum anders royalty’s kan vragen). In dit geval is dat dus ruim in orde: ik gebruikte mijn eigen foto’s voor een artikel in Archeologie Magazine, en de blog van Jona gaat ook over de tentoonstelling.
   Hoe het met die Europese richtlijn zit, weet ik niet.

 1. Roger Rymen

  Inderdaad, ik maak me ook altijd dik wanneer in een museum niet mag gefotografeerd worden, zelfs zonder flash. Musea (en hun aankopen) worden gefinancierd door belastinggeld en de objecten zijn dus feitelijk eigendom van de belastingbetaler. Uiteraard maak ik hierop reserve als de stukken afkomstig zijn uit privécollecties.

  1. Huibert Schijf

   Ik denk dat de zaak iets ingewikkelder ligt dan een verwijzing naar de belastingbetaler die ergen recht op heeft. Mijn ervaring is dat bij de vaste opstelling vrijwel altijd gefotografeerd mag worden, maar bij tententoonstellingen met bruiklenen andere regels gelden. Dat zou iemand nog eens grondig moeten uitzoeken.

   1. Het is uitgezocht: het valt onder de Europese Richtlijn. Als een niet-Europees museum eigen regels wil stellen, dan mag dat natuurlijk, maar voor zover ik heb gezien waren alle Bodi-voorwerpen uit de EU afkomstig.

 2. Frans Buijs

  Het zijn wel hele mooie dingen! Foto’s hebben nog een meerwaarde, namelijk dat iemand die niet van plan is om hiervoor naar Bonn te gaan toch kan meekijken.

  1. Huibert Schijf

   De catalogus zelf met interessante teksten is probleemloos te bestellen voor een lagere prijs dan JonaL noemt.

    1. Huibert Schijf

     LOL. Ik heb voor de bestelling 29,56 betaald. Dat is meer dan jij betaald hebt, maar daar staat de besparing van een treinkaartje tegenover.

Reacties zijn gesloten.