Poll

Ik houd deze blog nu al een kleine dertien jaar bij en ik zou graag iets willen weten: welk deel van de Oudheid boeit u het meest? Ik zie welke vragen er via mijn mail binnenkomen, en die komen niet overeen met mijn eigen voorkeuren. Dat is prettig, want het suggereert dat die vragen werkelijk iets zeggen over uw belangstelling en niet het onvermijdelijke gevolg zijn van mijn eigen schrijfsels. Toch wil ik dat nog eens op een andere manier controleren.

Vandaar deze poll. U mag maximaal drie onderwerpen aanvinken, dus kijk even wat de mogelijkheden zijn. Als ik iets belangrijks ben vergeten, zet het dan hieronder in de comments of mail me. Als u dit blogje via de sociale media kunt delen, vergroot u het bereik van deze poll en krijg ik een beter beeld. Dank u wel!

Welk deel van de Oudheid boeit u vooral?

  • Vroeg Christendom (tot 650) (10%, 194 Stemmen)
  • Romeinse Keizerrijk (tot 300) (9%, 178 Stemmen)
  • Laat-Romeinse Keizerrijk (300-650) (7%, 151 Stemmen)
  • Methoden en theorie (7%, 141 Stemmen)
  • Juda, Israël en het vroege jodendom (7%, 134 Stemmen)
  • Prehistorie (6%, 123 Stemmen)
  • Romeinse Republiek (6%, 120 Stemmen)
  • Mesopotamië (6%, 118 Stemmen)
  • Klassiek Griekenland (480-330) (6%, 116 Stemmen)
  • Germanen (6%, 115 Stemmen)
  • Kelten (6%, 112 Stemmen)
  • Etrusken en Voor-Romeins Italië (4%, 84 Stemmen)
  • Egypte en Nubië (4%, 75 Stemmen)
  • Byzantijnse Rijk (3%, 67 Stemmen)
  • Anatolië en de Levant (3%, 66 Stemmen)
  • Archaïsch Griekenland (3%, 59 Stemmen)
  • Arabië (tot 650) (3%, 53 Stemmen)
  • Iran (2%, 47 Stemmen)
  • Fenicië en Karthago (2%, 40 Stemmen)
  • Egeïsche cultuur (1%, 26 Stemmen)

Totaal aantal stemmers: 673

Laden ... Laden ...

Ik zal de resultaten van deze pol later nog bekend maken.

Deel dit:

21 gedachtes over “Poll

  1. Patrick Desmarets

    Mij interesseren alle onderwerpen.
    Ik lees uw blog met veel plezier, ik steek er altijd iets van op. Ook de vele hyperlinks die u gebruikt waardeer ik. Zo kom ik als vanzelf op andere pagina’s terecht die altijd de moeite waard zijn.
    Als u het mij vraagt: doe gerust zo verder!

    1. FrankB

      Hier sluit ik mij volledig bij aan. Daarom heb ik niet meegedaan aan de poll. Sterker nog, ik wil gewoon alles.

  2. Casper de Weerd

    Eens met Patrick Desmartes. Het is zo waardevol dat juist onderwerpen die “ver” van mijn eigen interesse liggen, nieuwe nieuwsgierigheid (en kennis) opwekken.

  3. Hoewel het onderwerp “oudheid(kunde)” een specialisme lijkt, komen we dankzij deze blog alvast te weten dat het omvangrijk is in tijd en ruimte. Verder is oudheidkunde ook nog eens een wetenschap. Die veelzijdigheid maakt deze blog zo boeiend, naast de getoonde eruditie en de beschaafde toon. Ze troeft in elk geval mijn spontane interesse voor de Middeleeuwen af.

    Kijkend naar de tussenstand zie ik veel bijval voor je stokpaardje, terwijl je daar wellicht niet veel vragen over krijgt. Ik beaam dat methodiek zich eerder bij de onbekende onbekenden bevindt.

  4. Arjan Vink

    Ik kan alleen maar instemmen met de voorgaande reactie. De diversiteit qua onderwerpen, soms inspelend op de actualiteit, maar ook achtergronden en theorie cq methodes maken het blog aantrekkelijk. De ene keer lees je minder dan 1 minuut, de andere keer verlies je je in het volgen van link na link.

    Het maakt je bewust van talloze kruisverbanden, onbekende zaken en wat je nooit meer (precies) kunt achterhalen.

  5. Dirk Zwysen

    Met drie mogelijkheden moest ik heel wat zaken die me interesseren links laten liggen. Ik sluit me aan bij de vorige reacties: juist in het verrassende ligt de sterkte van deze blog. We schieten onszelf op het internet al te vaak in de voet met algoritmes die het aanbod gaan afstemmen op en beperken tot onze interesses.
    Goede informatieverstrekking – ook onderwijs hoort daarbij – staart zich niet blind op de leefwereld en de interesses van de lezers/leerlingen, maar trekt deze juist open. Doe zo voort dus!

  6. Roger Van Bever

    De keuze van 3 onderwerpen was moeilijk omdat ik ook alle andere interessant vond. Als ik toch nog een onderwerp wil toevoegen, denk ik in de richting van ‘het dagelijks leven van’, zoals Matyszak vaak doet.
    Vroeger had je de Franse serie van Hachette ‘La vie quotidienne au temps de/des…’ Ik heb er een groot aantal van en daar valt ook veel van te leren.
    Ik herinner mij nog goed dat niemand in onze vertaalclub wist hoe een begrafenis verliep bij de Romeinen tijdens de republiek.
    Ik sluit me aan bij veel van de vorige volgers dat juist door de diversiteit van de onderwerpen en de talrijke hyperlinks mijn nieuwsgierigheid steeds gewekt wordt. Eerlijk gezegd kom ik er dan vaak ook niet aan toe om alles te gaan nakijken. Wel is er dan vaak een aanleiding om meer op Livius of Wikiwand over het betreffende onderwerp op te zoeken, of om een boek erover te kopen. Het is ook leuk dat je vaak over actuele kwesties schrijft.

    Jouw blogs zo echter zo divers en zo erudiet dat het al meer dan goed genoeg is. Dus Jona, ga zo door!

  7. Saskia Sluiter

    Drie onderwerpen kiezen uit zo’n rijk en breed onderzoeksveld? Dat onderzoeksveld comprimeren tot een lijst? Onmogelijk.
    Een vingerhoedje water uit een hele oceaan; nou ja, drie vingerhoedjes dan. Zwemmen in die oceaan is leuker. Juist al het onbekende is zo interessant en hoe kun je nu kiezen als je niet weet wat je nog allemaal tegen kan komen?

    1. Merit

      ‘In der Beschränkung zeigt sich der Meister’, maar natuurlijk is het oudste het meest interessant: 1. Egypte, 2. archaïsch Griekenland, 3. vroeg Italië, Etrusken 😉.

  8. Frans Buijs

    Drie, dat is inderdaad niet veel, maar ja, als iedereen tien onderwerpen aanklikt, weet je nog niks. In ieder geval is de belangstelling mooi verdeeld over alle onderwerpen, er is er niet één die met kop en schouders boven de rest uitsteekt.

  9. Robbert

    Jona, een begrijpelijke wens om de “lezer te lezen” maar zoals vaak een enquete waarmee ik niet uit de voeten kan.
    Mijn reactie: bij het lezen ben ik geinteresseerd in bijna alles wat je blog nu biedt, enigszins afhankelijk van beperkte kennis van zaken, zoals in
    – specifieke onderwerpen (zomaar een greep: architectuur, graven, glaswerk, vaatwerk, taal en schrift, dagelijks leven, scheepvaart, kleding, dieren en nog veel meer betreffende een of meer van de door jou genoemde deelgebieden van de oudheid
    – nog meer geinteresseerd in algemene aspecten (politieke, militaire, sociale, filosofische, economische, religieuze etc. aspecten van de oudheid of deelgebieden
    – en dus zeker ook in (goede, foute, bedenkelijke, al of niet wetenschappelijke etc.) methoden van onderzoek en publicatie van oudheidkundige zaken en zelfs af en toe de voor mij weinig invoelbare standen van zaken aan universiteiten
    – en snufjes van India, China, Amerika en de genoemde prehistorie en van interessante tijden na de oudheid (dus welke niet?) en doe ook maar een vleugje evolutionair verleden en toekomst.
    – en last but not least de discussies daaropvolgend in de reactierubriek.

    Ik had korter kunnen zijn met: zie alle eerder reacties.

  10. Ben Spaans

    Ik zie het nut van deze peiling niet zo. Eén van sterke punten van deze blog lijkt mij dat juist dat je van alles kunt tegenkomen.

    1. Merit

      Het is wel tot op zekere hoogte inzichtelijk, want ik ben best verbaasd over die grote belangstelling voor het vroege christendom. Zou het hier vooral gaan om de Dode Zee rollen?

      1. Ik heb redenen om aan te nemen dat dat niet het geval is. Ook veel niet-christenen vinden het belangrijk te weten hoe het christendom in een joodse context is ontstaan.

  11. Christo Thanos

    Niet elk onderwerp is voor mij interessant. Maar ik lees wel de reacties op die onderwerpen die ik niet lees. De discussie (soms) is dan voor mij wel weer interessant.
    Ongeacht de onderwerpen: je legt goed uit waarom iets wel of niet juist is. De kritiek is goed onderbouwd.
    En: je geeft eerlijk aan wanneer je iets niet weet. Geen gepraat vanuit de hoogte.
    De duidingen van nieuwberichten mogen wel wat meer. Met name de berichten waar je wel positief over bent.
    Wat mij betreft meer aandacht voor de geschiedenis van de archeologie/brede vakgebied betreffende de oudheid. Hoe keek men in de 18-19-begin 20e naar de oudheid?

  12. Tommy

    Ik sluit me aan bij de mening dat kiezen onbegonnen werk is, daar er zoveel interessants is… Het was trouwens mede door deze blog dat mijn persoonlijke kijk op de oudheid gevoelig geografisch werd verruimd…

Reacties zijn gesloten.