Arabische complottheorieën

Voer voor complottheorieën: de piramide van Khufu (Cheops)

Vroeger bestuurde God de wereld. Tegenwoordig wordt ze geregeerd door de vrijmetselaars, de joden, de illuminati, de priorij van Sion of de Bilderberggroep. Ik denk dat de populariteit van complottheorieën vooral wil zeggen dat mensen het leven onbegrijpelijk en chaotisch vinden, en tot elke prijs een verklaring willen hebben.

Complottheorieën

Er is geen regio waar complottheorieën zo geliefd zijn als in het Midden-Oosten. Wellicht is dat een ander bewijs voor de stelling dat de islam geen antwoord heeft op de moderne tijd, zoals enkele Vlaamse onderzoekers al in de jaren negentig beweerden. Wellicht is de reden dat de regio een geschiedenis heeft van reële complotten. Denk aan het Sykes-Picot-verdrag en Operation Ajax.

Het idee van de Grote Joodse Samenzwering is razend populair in de Arabische wereld. Je hoeft er niet lang te reizen voordat je van iemand verneemt dat de Joden de wereld regeren, of althans behoorlijke invloed hebben. De bloedlegende, het sprookje dat joden met Pesach babybloed zouden drinken, wordt vrij breed geloofd; de theoloog Hans Jansen heeft een collectie aangelegd van spotprenten uit het Midden-Oosten die ernaar verwijzen. Die collectie is beangstigend groot.

Grote Piramide

Iets lichtvoetiger is het bericht dat ik vandaag las: de grote piramide is op 11-11-’11 gesloten geweest om te verhinderen dat joden of vrijmetselaars er een geheimzinnig ritueel zouden uitvoeren.

The authority’s head Mustafa Amin said in a statement Friday that the pyramid of Khufu, also known as Cheops, would be closed to visitors until Saturday morning for “necessary maintenance.” The closure follows a string of unconfirmed reports in local media that unidentified groups would try to hold “Jewish” or “Masonic” rites on the site to take advantage of mysterious powers coming from the pyramid on the rare date.

Uit de rest van het artikel blijkt dat het hoofd van de oudheidkundige dienst niet gelooft dat zulke plannen er zijn geweest, maar de piramide werd dus wel veiligheidshalve gesloten, met als reden dat er onderhoudswerkzaamheden moesten worden gepleegd, waar tot vorige week niemand van had gehoord. Het trieste is dat de egyptologie dus blijkbaar ook zonder Zahi Hawass perfect in staat is zichzelf volkomen ongeloofwaardig te maken.

Deel dit:

Een gedachte over “Arabische complottheorieën

Reacties zijn gesloten.