Brief

Brief, gevonden in Tell Brak (Syrië)
Brief, gevonden in Tell Brak (Syrië)

De foto hierboven toont een brief die rond 1350 v.Chr. is verstuurd. Het is een beetje moeilijk te zien, maar op de onderste helft is de afdruk te herkennen van een zogeheten rolzegel: een kleine stenen cilinder waarin een plaatje is gekerfd dat kon worden afgerold over een kleitablet. De eigenlijke brief tekst is bovenaan gekrasd in het kleitablet, dat zo groot is als een sigarettenpakje.

Het zegel kan worden geïdentificeerd als dat van de plaatselijke heerser van een stadje dat Nuzi heette en lag in het noorden van Irak. De man, die Shaustatar heet, schrijft dat het zegel voortaan toebehoort aan koning Tushratta van Mitanni.

Waarom deze, als het zegel nu van hem is, het zelf niet schrijft, mag Joost weten. Joost weet vermoedelijk ook waarom het zegel überhaupt is overgedragen. Misschien haalde koning Tushratta, die te maken had met interne oppositie, de teugels aan en dwong hij de man in Nuzi zijn correspondenten te laten weten wie de macht had. In elk geval is deze brief over een doorgegeven zegel teruggevonden in Tell Brak in het uiterste oosten van Syrië.

Het is nu in het archeologische museum van Deir ez-Zor. Of beter, daar was het tot voor kort, want het museum is in oktober 2012 geplunderd.

[De dood van Winckelmann, waarop u allen gespannen wacht, is nog even uitgesteld. Dit was de achtenvijftigste aflevering in mijn reeks museumstukken; een overzicht is hier.]

Deel dit:

Een gedachte over “Brief

  1. Een zegelring ken ik.
    Maar een rolzegel is nieuw voor mij.
    Als een eerste vorm van boekdrukkunst komt het bij mij over.

    Met dat verschil dat de boekdrukkunst een bepaalde gelijkheid in de samenleving bracht en deze rolzegels juist een ongelijkheid in de samenleving benadrukken.

    Vriendelijke groet,

Reacties zijn gesloten.