Amulet

Slangenamulet uit Soch (Nationaal Historisch Museum van Oezbekistan, Tasjkent)
Slangenamulet uit Soch (Nationaal Historisch Museum van Oezbekistan, Tasjkent)

Om nog even in Oezbekistan te blijven: dit amulet is te zien in het Nationaal Historisch Museum van Oezbekistan in Tasjkent. Het is gemaakt rond 2000 v.Chr. en opgegraven in Soch in de Fergana-vallei. Archeologen rekenen het tot de periferie van wat bekendstaat als het “Bactria-Margiana Archaeological Complex” (BMAC). Er is linguïstische discussie over de vraag of de sprekers de voorlopers zijn van de Indo-Iraanse talen of dat de sprekers van deze talen, door het gebied trekkend, woorden hebben overgenomen van de mensen uit het BMAC.

Maakt dat uit? Ja, voor de interpretatie van dit amulet wel. Een van de sprekers van het Indo-Iraans was immers Zarathustra, die een vorm van dualisme leerde. Dit amulet, met twee slangen, zou een dualistisch wereldbeeld kunnen veronderstellen, waarin het gif van de ene slang het tegengif is tegen het gif van de andere. En vice versa.

Of het waar is, weet ik niet. Maar ik vond het voorwerp buitengewoon mooi.

[Dit was de 118e aflevering in mijn reeks museumstukken; een overzicht is hier. Vergelijk.]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s