Death by water

Romeins mannenportret uit Egypte (Antikensammlung, Munchen)
Romeins mannenportret uit Egypte (Antikensammlung, München)

Geen schoolmeesterachtige uitleggerij vandaag maar alleen twee mooie dingen. Boven: een zogeheten mummieportret of Fayyumportet, geschilderd rond het jaar 175 na Chr., meegegeven aan een mummie (zoals die in eerdere tijden maskers hadden) en nu te bewonderen in de Antikensammlung in München. Onder: een mooi gedicht.

Phlebas the Phoenician, a fortnight dead,
Forgot the cry of gulls, and the deep sea swell
And the profit and loss.

A current under sea
Picked his bones in whispers. As he rose and fell
He passed the stages of his age and youth
Entering the whirlpool.

Gentile or Jew
O you who turn the wheel and look to windward,
Consider Phlebas, who was once handsome and tall as you.

Dit is geen klassiek gedicht, maar een kort deel, “Death by water”, van T.S. Eliot’s The Waste Land. Er is geen verband tussen het gedicht en het plaatje, maar ik verbeeld me dat de verdronken Phlebas eruit zag zoals de man hierboven. En ik had gewoon zin om te citeren uit The Waste Land. En het is tenslotte mijn blog. En het is bovendien april.

[Dit was de 149e aflevering in mijn reeks museumstukken; een overzicht is hier.]

Deel dit:

6 gedachtes over “Death by water

    1. Vind je de melancholieke, onderzoekende oogopslag van dit portret niet mooi?

      Er is onderzoek gedaan waar ze de schedels en het portret konden vergelijken. De schilders bleken griezelig accuraat te werk te gaan.

      1. henktjong

        Ik ben zeer onder de indruk van alle Fayyumportretten. Hier zijn mensen aan het werk geweest die zeker zulke goede tekenaars en schilders waren als de beste 17e en 18e eeuwers. Ik ben daarom ook helemaal niet verbaasd dat ze zo precies waren: die mensen wisten echt hoe een schedel in elkaar zit en hoe je gezichtsuitdrukkingen natuurlijk weergeeft. Alleen de ogen zijn soms wat te rond, maar een kniesoor die daarop let (ikke dus).

  1. Klaas

    Pracht portret, dat laat zien hoe “dichtbij” het verre verleden kan komen. Samen met die andere ervaring, hoe verschillend datzelfde verleden kan zijn vormt het voor mij het mooie van geschiedenis…
    The Wasteland? Nu weet ik waar Iain M. Banks zijn titel vandaan haalde: “Consider Phlebas”.

  2. Ach, schoolmeesterachtig… Beter iemand die dingen goed uitlegt of iets moois toont dan de ongewassen apen op de tee vee.

Reacties zijn gesloten.